Brottslingar utger sig nu för att vara...

En ny typ av bedrägeri sprider sig över hela Spanien, vilket civilgardet har varnat från sina officiella kanaler. De kallar det ”BEC-bedrägeri” och det är den senaste idén för bedragare att dra nytta av ny teknik och stjäla mycket betydande summor pengar från egenföretagare.

”BEC är förkortningen för Kompromiss med e-post för företag och på spanska betyder det äventyrad företags-e-post” rapport från National Cybersecurity Institute of Spain (INCIBE) och förklarar att ”det är en typ av bedrägeri mot företag och företag som göra elektroniska pengaöverföringar”.

Som namnet antyder involverar bluffen manipulering av affärse-postmeddelanden, vilket tillåter bedragare ingriper eller ändrar egenföretagares kommunikation med sina vanliga leverantörer.

Cyberkriminella lurade över 100 000 euro från ett företag

De Civilgardet har offentliggjort det senaste blufffallet för att varna egenföretagare. I en stad i Segovia fick det lurade företaget fakturor för maj, juni, juli och augusti från en tjänsteleverantör, som betalades allt eftersom de mottogs. Men i oktober, den faktiska leverantören meddelade att fakturorna var obetalda, trots att den bedragne egenföretagaren påstod sig ha fullgjort sin skyldighet.

Verkligheten var den Företaget hade angett beloppet på alla fakturor men till en fiktiv leverantör eftersom de hade förfalskats digitalt av bedragarna, som utnyttjade sin omfattande kunskap om företaget för att imitera den verkliga leverantören. ”Cyberbrottslingar analyserar egenföretagarrutinen och De går direkt in i e-postmeddelandet för att få all data de behöver” de detaljer från INCIBE.

Utredningen avslutades med nedmonteringen av en organisation som lurat mer än 100 000 euro i Zarzuela del Monte och arresteringen av fyra av dess medlemmar.

Cyberkriminella har lärt sig att imitera chefer, anställda och leverantörer

Cybersäkerhetsexperter förklarar det för denna tidning Bedragare tar på sig identiteterna hos betrodda chefer, anställda eller affärspartners, använder social ingenjörskonst och nätfisketaktik för att lura arbetare. ”Dessa attacker är inte exklusiva för stora företag, sedan Små och medelstora företag är enklare mål eftersom de tenderar att ha mindre robusta säkerhetsförsvar”.

Att bli offer för denna typ av bedrägeri innebär inte bara betydande ekonomiska förluster, utan ”även kan skada ett företags rykte och dess kunders och partners förtroende” varnar INCIBE-experter.

Innan du gör en betalning rekommenderar experter att egenföretagare kontrollerar ett annat sätt

Från den officiella webbplatsen för Internationella kriminalpolisorganisationen (Interpol) De rekommenderar en rad steg så att egenföretagare kan vara vaksamma och undvika cyberbedragare. Förutom att erbjuda uppdaterad cybersäkerhetsutbildning till sina anställda om de har det, måste egenföretagare utföra vad som kallas en ”tvåfaktorsverifiering”, vilket är att innan någon betydande ekonomisk överföring genomförs, bekräfta begäran med leverantören eller kunden via en sekundär kommunikationskanaltill exempel ett telefonsamtal eller textmeddelande till ett känt nummer.

Det är också tillrådligt att implementera filtreringsverktyg i e-post för att upptäcka och Blockera bedrägliga meddelanden som kommer från ”okända” e-postadresser.

I fall som detta, där cyberbrottslingar hanterar så mycket personlig information om egenföretagaren och dennes verksamhet, kan det bero p.g.a. Överdelad personlig information online och på sociala nätverk. Så det är avgörande för affärssäkerheten skydda integriteten och därmed ”gör det svårt för angripare att gissa lösenord genom att svara på personliga säkerhetsfrågor”, råder Interpol.