De 10 mest efterfrågade tekniska kompetenserna för 2024

Datakompetens stod ut som en måste-ha teknisk färdighet för flera branscher. Upwork-data visade också på generativ AI som en snabbväxande kompetens.

Upwork, onlineplattformen för frilansare, har släppt en bumperrapport som listar de mest efterfrågade och snabbast växande tekniska färdigheterna för 2024. Uppgifterna hämtades från företagets kompetensdatabas och är också baserade på amerikanska frilansarinkomster 2023.

Kodning och webbutveckling

De tre snabbast växande färdigheterna inom kodning och webbutveckling är skript och automatisering, databasutveckling och webbdesign.

Full-stack- och front-end-utveckling tog första respektive andra plats på årets topp 10 mest efterfrågade färdigheter, följt av webbdesign, mobilappsutveckling, back-end-utveckling, e-handelswebbutveckling, UX- och UI-design, scripting och automatisering, CMS-utveckling och manuell testning.

Förra årets lista såg också att färdigheter i front-end och full-stack utvecklades högt.

Datavetenskap och analys

De 10 mest efterfrågade datavetenskapliga och analytiska färdigheterna för det kommande året är: dataanalys, maskininlärning, datavisualisering, dataextraktion, datateknik, databearbetning, datautvinning, testning och experimentering, djupinlärning och generativ AI-modellering.

Generativ AI-modellering var den snabbast växande färdigheten, följt av maskininlärning och dataanalys.

Bild: Upwork

Design och kreativ

Denna kategori bestod till största delen av tekniska färdigheter, vilket innebär att människor som vill arbeta i denna sektor måste kunna använda teknik när de skapar arbete. Alla delar av den kreativa sektorn, från musik till spel, är beroende av teknik. Nyligen hörde vi från Studio Mealas regissör Stephen Fagan om vilken typ av teknik de använder för att skapa sina prisbelönta animationer.

Grafisk design, videoredigering, presentationsdesign, illustration och bildredigering är årets mest efterfrågade färdigheter. Dessa följs av 3D-animation, videoproduktion, produkt- och industridesign, tecknad och serieillustration samt logotypdesign.

Andra efterfrågade tekniska färdigheter

Inom kategorin försäljning och marknadsföring är sociala medier och SEO-kunskaper de mest eftertraktade, medan marketing automation är den snabbast växande kompetensen.

För kundsupport och administratörer ingår datainmatning, digital projektledning och medicinsk virtuell assistans bland de 10 mest efterfrågade färdigheterna.

Upparbetningsdata visar de 10 mest efterfrågade kompetenserna för 2024.

Bild: Upwork

I en kommentar till uppgifterna sa Upwork Research Institutes verkställande direktör Kelly Monahan: ”Varje företag tävlar om den bästa talangen och det finns fortfarande en enorm efterfrågan på ett brett utbud av kompetens över hela Upwork-marknaden när stora och små företag hittar lösningar i den växande reservoaren. av skickliga oberoende yrkesmän.”

”År 2024 har framväxande teknologier som regenerativ AI en stor inverkan på den kompetensbaserade ekonomin. Naturligtvis ökar företagens efterfrågan på dessa typer av kompetens, men vi ser också en kompletterande effekt, där AI-teknik driver en större efterfrågan på alla typer av arbete på vår marknad.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.