Denna egenföretagare gjorde stölden av sin cykel till ett stort företag med närvaro i 56 länder

Sommaren 2020 tillbringade José Julio Becerril, medgrundare och VD för All in Biking, några dagar med sina barn på Mazarrón strandcamping (Murcia). Det som hade varit en rolig dag utomhus förvandlades till en besvikelse dagen efter: cyklarna hade lämnats utan tillsyn och, ovanligt för familjen, inte säkrade till en stolpe. Stölden av dem ledde denna entreprenör att ta fram en modell applikation för mobila enheter som har åtagit sig att skydda cyklar genom att skapa en stor gemenskap av cykelälskare.

Störande från minut ett, använder smart kontraktsteknik för att dels säkerställa användarens ägande av cykeln, dels att göra det så svårt som möjligt att sälja en cykel som anmälts stulen. ”Tävlingen har kopierat en del funktionalitet från oss, eller så var det kanske saker de redan hade planerat, som möten eller sportevenemang, men ingen av dem har ens kunnat komma i närheten av vår tekniska nivå.”

Applikationen hjälper till att modernisera administrationen i fall av stöld

När jag återvänder till historien om All in Biking, ”när jag gick till civilgardets kasern med fakturorna för cyklarna och avslutade med att lämna in anspråket, frågade jag en agent hur lång tid som kunde ta innan jag återställde dem”, minns José Julio Becerril. ”Och han sa till mig att saker och ting skulle bli komplicerade. För om det var han som hittade dem kunde han kolla serienummer och meddela mig, men om det var någon annan baracker i Spanien så fanns inte den anslutningsnivån.” Detta egenföretagare i två och ett halvt decennier Han kunde inte tro vad han hörde. ”Jag, som vid den tiden arbetade för ett teknologiskt multinationellt företag, med sofistikerade autentiseringspatent, kunde inte tro att administrationen behandlade information på samma nivå som för ett halvt sekel sedan.”

Komponerad och oförmögen att göra någonting efter stölden genomförde han en marknadsundersökning i Europa, USA och till och med några latinamerikanska länder, som Mexiko och Colombia, för att verifiera att mer eller mindre samma sak hände överallt. ”Och sedan jag hade studerat vid MIT om teknik blockchain, och kände till systemet för att ange spårbarhetskoordinater för att identifiera varje cykel, tvekade han inte att starta sitt företag tillsammans med sin partner, Juan Antonio Cano. De två cykelälskare, och med en gedigen erfarenhet av teknisk utveckling och ledningsutveckling, ”Vi använde de få besparingar vi hade kvar efter pandemin för att göra detta.”

Sent på hösten 2021 hade de redan skapat företaget, med algoritmerna utvecklade av ett minimalt team av människor. Och före årets slut höll de en första dag för inkorporering av investerare, bland familj, vänner och bekanta. ”Men vi har redan fått stort stöd från cykeluniversumet. Och så, två före detta mästare, av motorcykling, som Sete Gibernau, och av tennis, som Juan Carlos Ferrero, för vilken projektet hade presenterats som cykelälskare, var två av gudfäderna till denna presentation i samhället.

Med det första omgången av investerare, All in Biking samlade in 600 000 euro, ”vilket inte alls är dåligt. Vi hade ett tufft jobb framför oss: att testa om affärsmodellen gillade marknaden eller om det var nödvändigt att modifiera den.” Faktum är att framgången följde med den från början, eftersom plattformen så snart den började sin verksamhet, och på grund av sin chockerande nyhet, hade lyckats nå 56 länder, med en oväntad internationell räckvidd för sina egna promotorer, ”sedan vi hade knappt gjort reklam, utöver en annons på Eurosport vid specifika tidpunkter, som Tour de France eller Giro d'Italia. Och vi hade redan två användare i Nepal: med ca spårning otrolig när det gäller dess prestanda och dess bergsvägar”, sa frilansaren.

Registrering är gratis och tillåter lagligt bevis på ägande av cykeln.

Den här entreprenören talar om ett dynamiskt smart kontrakt som, utan att förlora rättslig oföränderlighet vad gör den användbar för rättsligt bevisa äganderätten till föremålet, med en algoritm som registrerar serienummer och användaridentifikation, tillsammans med fotografier av cykeln. Dessutom låter den dig införa ändringar som har gjorts för att förbättra den och som också registreras. ”Så, om någon insisterar på att cykeln är deras, när polisen fångar dem när de försöker sälja den, står de inför ett dubbelbrott: stöld och förfalskning av ett kommersiellt dokument,” förklarade han.

Ett 100 % spanskt företag som, med bara fyra månaders existens, Det var redan värderat till mer än fyra miljoner euro, och att den idag, drygt två år senare, och efter att ha lanserat sin lägsta livskraftiga produkt och visat sin relevans och lämplighet på marknaden, siktar på att nå hundra länder och en miljon användare. ”I dag lägger vi till runt 100 000; Men det viktiga är inte vad vi har nu, sade VD:n för All in Biking, ”utan revolutionen som vi redan för med sig till cykelvärlden.”

Och det, enligt dess medskapare, ”eftersom Saker och ting har gjorts som de ska: uppfylla varje tillväxtfas, inklusive den första, som är att lära sig, och som många lätt hoppar över; Så här uppstår krascher som inträffar…”

Vi pratar om en marknad, som cykelmarknaden, det flyttar mer än 3 000 miljoner euro per år i Spanien, och nästan 44 000 i hela Europeiska unionen, ”där mellan en tredjedel och hälften av befolkningen är cyklister.” Med ett helt gratis pris skapades applikationen för att skapa en säker, stödjande och ömsesidig hjälpgemenskap varje gång dess medlemmar använder sin cykel, oavsett om de ska ta sig runt i staden eller för att njuta av någon sport, ensamma eller i sällskap.

Verksamheten vill hjälpa småföretag att attrahera nya kunder

Trots det spektakulära antalet länder som appen nådde, var det inte den viktiga informationen för dess medgrundare. ”Vi erbjöd bara två funktioner, vilket var säkerheten för själva cykeln och ”mötena” mellan cyklistkompisar, eftersom de var de två axlarna som vi ville basera vår plattform på. Och vi började lyssna på alla förslag till förbättringar.” Med detta aktiva lyssnande, och med sin tydliga färdplan, lanserar de nu även ett socialt nätverk för cyklister, ett ”gamification”-program, ett marknadstakt och några andra funktioner.

José Julio Becerril bestämmer sig för att han redan har den lägsta livskraftiga produkten som är nödvändig för att alla nya företag ska kunna gå vidare. ”Tja, de första 600 000 spenderades omedelbart; ”Titta inte på vad programmerarna tar betalt,” skämtade den här entreprenören, som sedan stod inför en ny insamlingsrunda. ”Vi siktade på att få minst en miljon euro som ett minimum och två som ett maximum. Och i ett komplicerat sammanhang, med den skyhöga inflationen och de internationella konflikter som vi alla känner till, uppnådde vi 1 850 000 euro, i en situation som jag redan sagt inte var den mest gynnsamma.”

Det är också en majoritet av användarna som den här entreprenören beskriver som ”hyperkvalificerade, eftersom de flesta av dem har mekanisk kunskap och åker ut och rider minst ett par gånger i veckan.” José Julio Becerril planerar redan att lansera ytterligare en runda på fyra miljoner euro för att avsluta konsolideringsprocessen. ”Och tjäna pengar på alla affärsenheter. Vi vill att bli världsledande inom vår sektor, med 100 miljoner användare före 2040.”

Den verksamhet som dess medgrundare pratar om innebär att få fördelar från icke-invasiv reklam, från en marknad och någon annan bransch, ”där vår avsikt är att hjälpa småföretag, om vi verkligen vill revolutionera sektorn. Och det är det Det finns nästan 3 000 butiker i Spanien — De har det svårt, och det finns redan ett par hundra som är intresserade av att jobba med oss.