Denna ingenjör lämnade sin tjänst på Airbus och tjänar nu sex miljoner euro på att sälja kosmetika

Efter ett decennium som arbetat för Airbus insåg Estefanía Ferrer att hennes affärs- och livsdröm var långt ifrån flygindustrin. Det räckte för att pandemin skulle komma att under de tre månader som företaget höll henne hemma, skapad av ingenting med en vän och rumskamrat, ett litet laboratorium – hans kemiteknikstudier tillät det – som embryot till en hel kosmetisk ingenjörsfirma.

Idag, inte ens fyra år senare, Lico Cosmetics Det har en omsättning på sex miljoner euro och sysselsätter ett trettiotal arbetare. Men om arrangören känner sig särskilt nöjd med något så är det hennes engagemang för sina kunder: ”Fram till för bara några månader sedan svarade jag själv på frågor och förfrågningar via WhatsApp på vår konsumenttjänstkanal.”, sa han till denna tidning. Detta trots att man har en avdelning som utför fd professor den här frågan”, förklarade den här entreprenören från Granada, men som har tillbringat nästan hela sitt liv i Sevilla.

Deras intresse för kosmetika, ”eftersom vi inte kunde hitta den perfekta produkten, vad gäller formulering, även om det är en mycket konkurrensutsatt marknad”, ledde dem till börja skapa dina egna produkter, ”som en hobby, tack vare hjälp av ett blygsamt laboratorium i Sevilla, som gav oss möjlighet att tillverka små partier för oss själva och vår närmiljö.”

Estefanía Ferrer tillbringade ett år med utbildning på Lanzadera, affärsinkubatorn för grundaren av Mercadona

I juni 2020 såg han det tydligt: ​​det var då eller aldrig. ”Tre månader räcker långt när du har en passion och ett mer eller mindre tydligt mål,” kommenterade Estefanía Ferrer. ”Det räcker att inte bli distraherad av de mindre detaljerna. Namnet på företaget är till exempel förkortningen för kosmetiskt ingenjörslaboratorium. Inga krusiduller. Och flaskorna med våra produkter, som är av den mest kompletta formuleringen och med imponerande effektivitet, enligt våra kunder, är gjorda av tonat glas för farmaceutiska produkter, som är ekonomiska och neutrala, varken fula eller vackra, praktiska: de bevarar produkten, de förhindrar solen från att skada den, de är återvinningsbara…”

All din investering är riktad ”till produktens kvalitet, inte till förpackningen. Och det är därför vi har en hög upprepningsfrekvens och en utmärkt grad av tillfredsställelse”, resonerade den här entreprenören utan ett jota av arrogans eller att försöka lära ut klasser till de stora konkurrenterna inom estetik- och skönhetsbranschen.

Estefanía Ferrer, i centrum, med en del av sitt team.

Men på tal om klasser, ja erkänner att ha fått mycket intressant utbildning på Lanzadera, Juan Roigs företagsinkubator och accelerator, ägaren till Mercadona. När hon bestämde sig för att köpa hälften av Lico Cosmetics av ​​sin partner, ”som hade ett annat jobb och andra problem, det första jag gjorde var att gå för att träna och lära mig, för jag hade ingen aning om att driva ett företag. Jag har inte tagit en MBA, inte heller visste jag något om ekonomi, redovisning, management, team…” Han erkänner att han hörde samtal som inte sa honom något: ”För mig var allt kinesiskt: finansieringsrundor, värderingar… ”Jag är en väldigt sällskaplig person och jag älskar att prata med alla, men jag hade det hemskt, för jag förstod ingenting som pratades om.”

Jag skulle lära mig något av att passera genom Shuttle, för en intressant detalj om detta fortfarande lilla företag är det Den har ”hela värdekedjan kontrollerad från början: den immateriella egendomen är vår, utvecklingen av formler, tillverkning och marknadsföring, vilket vi gör enbart och exklusivt via vår webbplats. Vi har kundservice, ett marknadsföringsteam…”, sa Estefanía Ferrer. När det gäller produkten kommenterade den här entreprenören att de utmärker sig – eftersom hon gillar att använda den majestätiska pluralen för att inkludera hela sitt team – av två saker: en är kosmetisk ingenjörskonst, ”vi kombinerar en del av FoU i var och en av behandlingarna Jag, för att uppnå otvetydiga resultat på huden, plus naturliga ingredienser av högsta kvalitet, som vi letar efter över hela planeten.”

Skaparen av Lico Cosmetics erkänner sig själv som ”kundcentrerad”: hon är motiverad att tänka på dem som kommer att använda hennes produkter

För att visa vikten av att sätta kunden i centrum satte entreprenören: ”Vi har produkter som återställer ljuset i ansiktet, korrigerar rynkor, påsar, mörka ringar… Vår första lansering var en behandling som förbättrade ljusstyrkan, och det vi var bäst konstruerade var C-vitamin mikroinkapslat i en cellulosapolymer som har en patenterad effekt och verkar i åtta timmar. Men vi tittade på jorden och undrade vad den erbjöd oss ​​för att förbättra matt hud, och vi tänkte på vitamin E, som skapar mycket god synergi med C, och vars huvudkälla finns i Kalahariöknen. Således, inklusive båda ingredienserna, lägger vi till produkten en arom som minns den specifika platsen i världen”, förklarade han till denna tidning.

Med en liten initial investering på 15 000 euro, för drygt tre år sedankommenterade denna entreprenör, utan att ge det någon större vikt, att efter att ha överstigit sex miljoner euro i affärsvolym 2023, ”Vi betraktas nu som ett ”stort företag” av finansministeriet och är integrerade i det omedelbara informationssystemet (SII), som självdeklarerar moms på månadsbasis. Nästa stora steg kommer inom kort, då det kommer att finnas mer än 50 personer som jobbar på Lico Cosmetics, och vi kommer att börja implementera jämställdhetskoder osv.”

Bortsett från faktureringen fortsätter Estefanía Ferrer att uppmärksamma sina kunder –”Kosmetika är fortfarande 99 % feminint territorium”– och för att tillfredsställa din oro – ”Jag gillar den här termen bättre än problem” – om hudvård. Så fyra av de 29 teammedlemmarna är helt dedikerade till FoU&I. Ett engagemang för forskning, till innovation, för att få det bästa för var och en av formuleringarna, som hon gör förenliga med kundvård. ”Vårt främsta värde som företag är kanske att vi är ”kundcentrerade”: vi drivs av detaljerad ingenjörskonst, omsorgen med vilken vi får alla våra produkter att tänka på dem som ska använda dem.”

Denna entreprenörs idé är att replikera affärsmodellen i andra länder

Många vänner som han fortfarande har från Lanzadera, han försäkrade att de påminner honom om det En av hans främsta bekymmer, när han tränade, var hur han kunde betjäna kunderna konstant. ”Det jag har lärt mig genom att svara på dina kommentarer, dina önskemål, dina erfarenheter… har inget namn… Det är därför jag fortsätter att spendera en stor del av min tid på att läsa alla nöjdhetsundersökningar för att veta var mina kunder befinner sig. relation till alla mina kunder”.

Angående prisklass, ”Inom kosmetika kan du hitta allt: det finns varumärken som försvarar mycket intressanta tillgångar och har mycket konkurrenskraftiga priser, placerad i de stora parfymeri- och skönhetskedjorna, från sju eller åtta euro. Vi ligger i en prisklass mellan 40 och 50 euro, vilket fortfarande är mycket lägre än de tre stora spelare, som upptar 60 % av kosmetikamarknaden”, avslutade denna entreprenör som redan funderar på den omedelbara framtiden för sitt företag.

”Vi vill fortsätta vara det mest älskade och respekterade inhemska varumärket på marknaden. Och vi skulle vilja etablera oss väldigt väl i landet, för trots att all vår fakturering har skett via webben, Nu är det dags att kanske försöka öppna fysiska poäng, för de ber oss om det mycket.” Och även, med tanke på att de har en hög andel inköp av spanska kvinnor som bor utomlands, ”ger denna allt större volym av beställningar oss en ledtråd om huruvida produkten skulle vara intressant på olika utländska marknader.”

Tanken är att testa öppningen i något land och för att öka antalet kunder och bibehålla den produktupprepningsfrekvens de har för närvarande, ”Vi kommer att replikera modellen på fler och fler marknader. Men aldrig ge avkall på kvalitet för större lönsamhet: fokus kommer alltid att vara kunden.”