Egenföretagare kan nu konsultera de uppgifter som statskassan har om dem innan de tjänar
 1. Egenföretagare kan nu känna till de skatteuppgifter som statskassan har i sin besittning
 2. Statskontoret visar även andra uppgifter som egenföretagare ska deklarera i INKOMST

Förra tisdagen den 19 mars aktiverade Skatteverket systemet som gör att egenföretagare kan ta del av de skatteuppgifter som statskassan har i sin besittning innan de gör inkomstdeklarationen 2023, vars kampanj kommer att börja den 3 april.

Detta är viktig information för egenföretagare, eftersom det är det första året som Alla egenföretagare, utan undantag, måste lämna in inkomstdeklarationen att kommunicera sin nettoavkastning och att socialförsäkringen därefter fortsätter att reglera sina avgifter om de förra året bidrog med mer eller mindre än motsvarande belopp.

Således, rutan som motsvarar nettoavkastningen från ekonomisk verksamhet kommer att vara tom i utkastetoch måste fyllas i av egenföretagare med siffran för den faktiska inkomsten de erhållit 2023. I många fall gällde dessa uppgifter, såväl som källskatten för personlig inkomstskatt (IRPF), visas i skattedatarapporten som egenföretagare kan konsultera sedan i tisdags på Skatteverkets hemsida.

Likaså har AEAT också publicerat olika informativa innehåll där de granskar olika frågor som påverkar egenföretagare i denna INKOMST-kampanj 2023. Till exempel de hjälptjänster som finns, de specifika reglerna för personer över 65 år eller den nya utvecklingen av olika avdrag som egenföretagare kan få tillgång till.

Egenföretagare kan nu känna till de skatteuppgifter som statskassan har i sin besittning

Sedan i tisdags kan egenföretagare få tillgång till de skatteuppgifter som statskassan har i sin besittning, varav en del måste inkludera det manuellt i sin nästa inkomstdeklaration att informera statskassan om den nettoavkastning de fick förra året. För att göra detta måste de komma åt avsnittet ”Skattedata” i denna länk och identifiera sig genom Cl@ve-systemet, eller med hjälp av ett DNI eller elektroniskt certifikat.

Vid tillträde kommer en rapport att dyka upp i systemet där egenföretagarens identifieringsuppgifter och skatteadress samlas in, samt en förteckning över de olika inkomster som erhållits under det senaste året som statskassan har kunskap om. Även de innehållande som dina kunder tillämpat på fakturorna, och de avdragsgilla kostnaderna om de redan har deklarerats.

Slutligen har Skatteverket i år tagit in ytterligare en rad, i vilken Egenföretagare informeras om inkomstdeklarationsrutan där de ska innehålla varje uppgift.. När det gäller egenföretagare kommer skattedatarapporten att innehålla följande information:

Ekonomiska aktiviteter

Detta avsnitt inkluderar alla intäkter från din verksamhet som redan har innehållits av kunden på fakturan, eller redan har deklarerats av egenföretagaren, till exempel i kvartalsrapporterna.

Följande data samlas därför in:

 • Inträdeskod.
 • NIF för betalaren.
 • Betalarens namn.
 • Nyckel: professionell verksamhet
 • Monetär ersättning: det totala beloppet som egenföretagaren fakturerar kunden.
 • Innehåll gällde för dessa ersättningar.
 • Eventuell ersättning in natura.
 • Inkomst på konto.
 • Överlämnade kontokvitton.

Folkräkningsuppgifter om registrerad ekonomisk verksamhet 2023

Däremot kommer egenföretagare att kunna ta del av koden för den eller de verksamheter som de registrerades i förra året i näringsskatten (IAE).

Bidrag till den särskilda ordningen för egenföretagare

På samma sätt kan egenföretagare konsultera summan av bidrag de betalade förra året till socialförsäkringen för att förbli ansluten till Special Regime for Self-Employed Workers (RETA). Detta är viktig information, eftersom Detta är en avdragsgill kostnad i INKOMST och kommer därför att reduceras från den totala inkomsten från ekonomisk verksamhet. deklarerade.

Statskontoret visar även andra uppgifter som egenföretagare ska deklarera i INKOMST

Å andra sidan har skattedatarapporten för egenföretagare även andra uppgifter som rör alla andra inkomster de hade förra året som var föremål för personlig inkomstskatt. Även om dessa uppgifter i många fall redan kommer att ingå i utkastet till deklaration som standard.

Det är dock lämpligt att bocka av dem för att ”föra insatserna som syftar till att lämna in den INKOMSTdeklaration som motsvarar räkenskapsåret 2023, som du kommer att kunna lämna in från och med nästa 3 april”, uppgav de från Skatteverket. Till exempel kan följande data hittas:

 • Stöd som 200 euro-checken som egenföretagare med låga inkomster kunde få tillgång till förra året.
 • Bankkonto returnerarsamt de av dem tillämpade innehållena.
 • I fråga om egenföretagare som var i pluriaktivitet, ersättningsdata och innehållna innehåll i sitt sysselsatta arbete.
 • Virtuella valutor om vars existens och besittning Skatteverket redan har informerats om.

Egenföretagare kan nu exakt simulera resultatet av sin inkomstdeklaration

Med denna information, egenföretagare Du kan nu med stor noggrannhet simulera resultatet som din INKOMSTdeklaration kommer att ge., som de kommer att kunna presentera från och med nästa april 3. För att göra detta kan du använda Skatteverkets simulator, fylla i tidigare konsulterade skatteuppgifter och de olika avsnitten relaterade till din personliga situation eller resten av den erhållna inkomsten.