Ekonomer bekräftar att inkomsterna från statskassan växer på grund av det skattetryck som företagen utsätts för

Medan egenföretagare fortsätter att fördöma ökningen av sina kostnader, Finansministeriet fortsatte att öka sin uppbörd på grund av personlig inkomstskatt som ska deklareras kvartalsvis under årets första fyra månader. Det visade de senaste uppgifterna från Skatteverket, som tyder på en ökning med 8,5 % i indrivningen av denna skatt, som tusentals egenföretagare måste samla på sig var tredje månad och som undanhålls från deras fakturor.

Dessutom, Företagsskatteuppbörden ökade under årets första fyra månader med ytterligare 22,1 % Jämfört med samma period föregående år. Ett exempel på vinstökningen för spanska företag, men också på effekterna av att inte deflatera skatteklasser för att anpassa dem till inflationen.

Detta uppgavs till den här tidningen av Registry of Tax Advisory Economists (REAF) i General Council of Economists (CGE), som identifierade tre huvudorsaker till ökningen av skatteinsamlingen under årets första fyra månader: inte ha deflaterat inkomstskatteklasserna för att anpassa dem till inflationen; ökningen av skatter som betalas av egenföretagare och företag för detta; och accelerationen av ekonomisk aktivitet.

Detta är en fråga som har väckt protester från egenföretagargruppen, av vilka många De måste betala 20 % av sin inkomst kvartalsvis till statskassan som personlig inkomstskatt., trots att statskassan i slutändan lämnar tillbaka en stor del av denna överbeskattning i sina årliga INKOMSTER, vilket redan sker. Av denna anledning fördömde ATA det Egenföretagare fortsätter att ”agera som en bank eller finansiell institution för staten.”

Egenföretagare fortsätter att agera ”som statens finansinstitut” medan statskassan ökar deras inkomster

Först och främst beror ökningen av statskassan under de första fyra månaderna av 2024, som Rubén Gimeno, teknisk sekreterare för REAF, förklarade för denna tidning, ”till avbetalningar och innehållande för årets första kvartal”. Enligt hans åsikt ”tycks ekonomin och konsumtionen gå bra, och detta återspeglas i det faktum att de betalar mer och mer pengar varje kvartal, i absoluta tal, för personliga inkomstskatter och betalningar.”

Detta är en fråga som var en källa till kontrovers för några månader sedan, när National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA) fördömde att de innehållande 20 % av sin inkomst som egenföretagare betalar kvartalsvis på personlig inkomstskattekonto gör att de ”agerar som statens finansiella”, och De krävde minskningen till minst 15 %.

I detta ämne erkände Rubén Gimeno att, i fallet med många egenföretagare, ”det som kommer att resultera i senare kommer att återlämnas i nästa års deklaration. De måste betala och sedan, till slut, Det visar sig att statskassan måste lämna tillbaka en stor del av dessa inkomster som de har gjort kvartalsvis. på grund av personlig inkomstskatt i INKOMST.”

Ekonomen konstaterade dock att denna inkomstökning mellan januari och april – som når 8,2 % i avsnittet innehållande från arbete och yrkesverksamhet, enligt uppgifter från Skatteverket – Det är en indikator på ökad konsumtion. ”Särskilt inom sektorer som besöksnäringen, där det finns fler och fler reservationer och det påverkar företagens omsättning och därmed insamlingen av statskassan”, sa han.

Treasury indrivning från bolagsskatt och moms ökade också under första kvartalet

Utöver ökningen av den personliga inkomstskatteuppbörden ökade statskassan också avsevärt sina inkomster relaterade till andra skatter som betalas av företag. Bland dem, bolagsskatten, som lämnade 22,1 % mer indrivning i den offentliga kassan mellan januari och april jämfört med samma period förra året.

Det är också fallet med MOMS -förbrukningstillväxtmätare-, var intäkterna ökade med 6 %, nedan vad de av den personliga inkomstskatten eller företagen gjorde. Han också skatt på engångsförpackningar av plast att sedan förra året har företagen betalat, det De lämnade 12,8 % av skatteuppbörden under första kvartalet till statskassan.

Ekonomer kräver återigen en deflation av den nationella personliga inkomstskatten för att anpassa den till inflationen

Med tanke på dessa siffror insisterade den tekniska sekreteraren för Registry of Tax Advisory Economists (REAF) i General Council of Economists (CGE) på att måste deflatera statens personliga inkomstskattesatser (IRPF), utöver att statskassan också ska se över den 20-procentiga procentsats som gäller för egenföretagares inkomst varje kvartal.

Enligt Rubén Gimeno, deflation ”Det är en teknisk och grundläggande fråga, även om regeringen har insisterat på att säga nej, för logiskt sett kommer de att samla in mer. Men det som inte är vettigt är att om lönerna stiger för att anpassa dem till inflationen så ökar den gör att den skattskyldige betalar mer personlig inkomstskatt.”

Således avslutade ekonomen med att använda exemplet på många samhällen, som under de senaste månaderna har tömt de autonoma delarna av personlig inkomstskatt. I dessa regioner kommer egenföretagare – och även anställda – att betala mindre i årets INKOMST, som de kommer att tjäna våren 2025.