Ekonomi kommer att kontrollera reklam och innehåll hos frilansande influencers

Ministeriet för ekonomi och digital transformation har redo en Royal Decrete Project som syftar till att reglera influencers, YouTubers och innehållsskapare på plattformar och sociala nätverk. Denna förordning kommer att fokusera på att övervaka marknadsförda produkter, kommersiell kommunikation och innehåll, ”i syfte att skydda användare, särskilt minderåriga.” som förklaras på webbplatsen för ministeriet för digital transformation.

Den allmänna lagen om audiovisuell kommunikation godkändes i juli 2022 och var redan avsedd att hitta en balans mellan tillgång till dessa tjänster, konsumentskydd och konkurrens. Men det nya projektet som Economía förbereder ålägger nya skyldigheter för influencers som tjänar mer än 500 000 euro per år och har mer än två miljoner följare.

På reklamområdet slår reglerna fast det Kampanjer måste särskiljas från annat innehåll, antingen visuellt eller fonetiskt. Dessutom är dessa annonser förbjudna att ha en högre volym än resten av innehållet.

All reklam som involverar kroppsdyrkan och motvilja mot självbild är förbjuden.

Förordningen fastställer restriktioner för främjandet av vissa estetiska ideal genom reklam. Specifikt, ”Främjande av kroppsdyrkan och främjande av motvilja mot självbild” är förbjudet.” genom kommersiell kommunikation som annonserar sidbantningsproduktersåsom viktminskningspiller, kirurgiska ingrepp eller estetiska behandlingar.

Närmare bestämt förhindrar regelverket spridning av reklambudskap som hetsar socialt avslag baserat på fysiskt utseende eller att associera framgång med kriterier för vikt eller estetik.

I detta sammanhang ”strävar vi efter att undvika spridningen av skönhetsstandarder som kan bidra till socialt tryck och negativt påverka uppfattningen av den egna bilden” förklarar Marisa Oliver, VD & grundare av influencer marketing-byrån Hamelin Agency.

På samma sätt försöker den förhindra reklam som uppmuntra konsumtion av livsmedel som innehåller fetttransfettsyror, salt, natrium eller sockerarter, med huvudsyftet att minska barns exponering för dessa typer av produkter.

Belén Rodriguez, influencer för resor och skönhetsprodukter, varnar för att det finns ett stort ansvar gentemot sina följare genom att ständigt avslöja information om ett hälsosamt liv. Som ett exempel nämner de fallet med den välkända spanska influencern Paula Gonu, som har mer än två miljoner följare, som mitt i pandemin delade på sitt Instagram-konto idén att det var nödvändigt för att förhindra spridningen av coronaviruset att konsumera varmt vatten. , med argumentet att ”viruset inte kunde överleva temperaturer på 27 grader eller högre”, vilket aldrig rekommenderades av sjukvårdspersonal.

Vadslagningsannonseringen som utförs av frilansande influencers kommer att ha sitt eget schema under de tidiga timmarna på morgonen

Även denna lag förhindrar influencers, vloggare eller youtubers från att göra dold eller subliminal reklam. De är förbjudna att marknadsföra tobak, elektroniska cigaretter, örtprodukter, mediciner eller hälsoprodukter som inte följer reklam- och hälsobestämmelser.

På samma sätt, De är förbjudna att göra reklam för alkoholhaltiga drycker om din profil till stor del riktar sig till minderåriga, samt uppmuntrar deras konsumtion eller associerar dem med social framgång. När det gäller reklam relaterade till vadslagning eller hasardspel, endast tillåtet mellan 1:00 och 5:00 på morgonen, såvida det inte är ett lotteri. ”Dessa restriktioner syftar till att säkerställa att reklam i händerna på dessa innehållsskapare uppfyller etiska och juridiska standarder, på så sätt skydda publiken, särskilt minderåriga, från olämpliga eller skadliga meddelanden” förklarar experten på influencer-marknadsföring.

Sanktionerna för dessa egenföretagare kan uppgå till upp till 1,5 miljoner euro.

Dokumentet slår fast att de Egenföretagare som tjänar mer än 500 000 euro årligen kommer att omfattas av det nya ansvaret. Dessa intäkter måste komma från reklam, betalningar från de plattformar de arbetar på, prenumerationer från deras följare, statliga betalningar eller andra inkomster kopplade till deras arbete.

Det kommer också att påverka de som har i genomsnitt två miljoner följare eller fler och som lägger upp 24 eller fler videor per år. Den allmänna lagen om audiovisuell kommunikation ålägger böter för egenföretagare som påverkar påverkan De varierar från 10 000 euro till 1,5 miljoner euro, beroende på personens inkomst och hur allvarlig överträdelsen är.. Ett exempel på en mycket allvarlig överträdelse är ”uppvigling till våld eller utförande av ett brott”, enligt lagen.