En av fyra arbetare räknar med att svara på mejl under julen

’Detta är årstiden? Workhuman-forskning säger att anställda är stressade över ekonomin, trycket på att ge presenter och den oändliga snöstormen av e-postmeddelanden i sina inkorgar under semestern.

Akta dig för e-postens gissel under julen – eller borde det vara Scrooge? Enligt en undersökning bland irländska arbetare kommer många att kolla på sina telefoner efter jobbmail i ena handen medan de håller en köttfärspaj i den andra.

Teknikföretaget Workhuman upptäckte detta ganska oroande scenario när det undersökte 1 000 heltidsanställda irländska arbetare i november 2023. Istället för att se fram emot en avkopplande jul, verkade det som om de flesta var oroliga över att stänga av och överge arbetsbelastningen.

Mer än en av fyra (27 st) sa att de förväntade sig att svara på jobbmejl när de var på semester. Nästan en fjärdedel (22 procent) av de anställda sa att de inte kommer att kunna stänga av jobbet helt, medan 28 procent medgav att deras stora arbetsbelastning innebär att de inte kan ta så mycket ledigt som de skulle vilja.

”Vår forskning har visat att även om det här är en spännande tid på året kan det också vara stressigt. Ekonomiska, familjära och professionella påfrestningar kan påverka anställda under semesterperioden, säger Niamh Graham, SVP för global mänsklig erfarenhet på Workhuman.

Graham tillade att ”När det görs rätt kan företagskultur hjälpa till att lindra en del av denna stress, snarare än att vara en orsak till den.

”Att se till att anställda använder sin betalda ledighet och har en solid täckningsplan så att de verkligen kan koppla ur under semestern är en praxis som ledarskap bör demonstrera och uppmuntra.”

Förutom tanken på att arbetet hänger över dem under semestern, är arbetarna också stressade över julens konsumtionsaspekt. Mer än hälften (58 st) sa att de var oroliga för den ekonomiska bördan av att köpa julklappar i år. Respondenterna förväntar sig att spendera i genomsnitt cirka 974 euro vardera på julklappar i år, enligt forskningen. Nästan en fjärdedel av de anställda sa att de skulle köpa presenter för upp till 10 personer.

Årsslutsbonusar kommer att vara nyckeln till att hjälpa anställda att ha råd med alla dessa presentköp, enligt Workhumans resultat.

Mer än en fjärdedel (27 procent) av de svarande som får årsslutsbonusar säger att de är viktiga för att ha råd med julklappar, medan ytterligare 53 procent sa att de lättar en del av den ekonomiska bördan.

Som sagt, så många som hälften (51 procent) av de svarande skulle föredra att få mindre spotbonusar under hela året snarare än en större klumpsumma i slutet av året. System för erkännande av anställda fick intresse från de flesta svarande.

Slutligen, för personer som byter presenter med arbetskollegor på julen, hade Workhumans undersökning ett par intressanta resultat. Av de 1 000 undersökta personerna får 44 st julklappar från sina kollegor och 27 st gör en ”hemlig tomte” på jobbet. Vissa 32 st får presenter från sin arbetsgivare eller chef och av dessa säger 95 st att de brukar, eller alltid, gillar dem. Men 12pc erkände att de vanligtvis återlämnar dem till någon annan.