En startup förskjuter kostnaderna för sina tekniska studier till unga människor med lågt intresse

Bcas står för utbildningskostnaderna för de studenter som det väljer ut – inte så mycket baserat på deras ekonomiska tillförlitlighet, utan snarare på deras akademiska framtid – och låter dem återbetala beloppet för masterexamen eller kurs som tagits, plus ett litet extra, genom deras lön, när de väl hittar ett jobb: genom avbetalningar på 14 % av lönen, och så länge detta är över 16 000 euro per år.

Det är dess nuvarande koncept. Men som alla entreprenörer med självrespekt började Bcas tre grundande partners med att missa målet. Även om nio månader senare korrigerade de kursen, och idag, nästan två år senare, kan de skryta med att ha har redan hjälpt mer än 1 400 elever med totalt nästan sju miljoner euro för att finansiera verksamheten så att de hade råd med specialiserad utbildning. Pengar som dessa tidigare studenter sedan börjar betala tillbaka i omgångar när de får arbete. Något där startupen också hjälper till.

Och de startade företaget i september 2021 med en lite annorlunda idé. Jo, det fokuserade på att avancera eleverna de stipendier som utbildningsdepartementet beviljat till alla som fick dem igenkända, men det försenade leveransen av pengar efter kursstarten. Tanken var att de skulle återbetala beloppet, när de fått betalning från administrationen, tillsammans med en liten extra procentsats som skulle vara deras vinst. De lånade ut närmare en miljon euro genom detta system.

”Faktum är att idén fungerade, även om vi hade problem med sena betalningar, och vi insåg också att projektet inte var överdrivet skalbart”, förklarade Bosco González del Valle, medgrundare av Bcas med Javier Ausín; som senare fick sällskap av en tredje entreprenör, från Madrid som dem, Manuel Avello. För snart ett år sedan, i våras, fick de stödet från Wayras investeringsarm, Telefónica-acceleratorn, som de delar kontor med.

Studenten återbetalar kostnaden för sin kurs genom delbetalningar på 14 % av sin lön

Vägen krävde att koordinaterna ändrades något om de ville nå en framgångsrik hamn. Och så gjorde de: de observerade att, trots att det fanns en konstant efterfrågan på talanger från företag, minskade arbetslöshetssiffrorna inte nämnvärt. De kom till slutsatsen att av någon anledning utbud och efterfrågan stämde inte riktigt överens.

Delvis kan det bero på att eleverna De var inte särskilt utbildade för positioner som företag gör anspråk på, inom områden som programmering, artificiell intelligens, datahantering eller cybersäkerhet.

Så de lanserade ett stipendiesystem baserat på ISA finansiering, eller inkomstdelat avtal, som på spanska kan översättas som ”inkomstdelningsavtal”: en formel som gör att de som får en utbildning inte behöver betala för den – utöver kanske en deposition – tills de har fått en stabil anställning. Ett system som har varit rådande i USA sedan det lanserades i mitten av förra seklet, men särskilt när det långt in på 70-talet det prestigefyllda Yale University införlivade det i sina läroplaner.

Från vänster till höger, Javier Ausín, Bosco González del Valle och Manuel Avello.

Lyckligtvis för dem – och för de tacksamma eleverna, som fortsätter att skriva till dem för att påminna dem – så ”kastade de inte allt överbord”. Väl efter den första snubblingen ”Vi hade redan vår uppsägning skriven för att skicka till investerarna,” de minns, tillsammans med det faktum att en av studenterna som fick hjälp av deras hjälp ”reste från Asturien till Madrid bara för att tacka oss och förklara för oss hur studierna han hade genomfört hade förändrat hans liv.”

Det är just det som är affärsidén för Bcas, eftersom det är det börja behåller erbjudanden Skräddarsydd finansiering för tvåhundra olika kurser i drygt 60 specialiserade centra inom teknisk utbildning; några av dem, de mest kända: 4Geeks Academy, Ironhack, The Power Business School, The Bridge eller själva Complutense University of Madrid. Till vem, inom kort de ansvariga De vill lägga till yrkesutbildningscentra, att hjälpa yrkesutbildningsstudenter genom samma finansieringssystem. ”Vi är hundra procent fokuserade på flexibel finansiering av teknisk utbildning, eftersom den inte subventioneras av staten, trots den enorma efterfrågan som råder”, kommenterade Bosco González del Valle.

De som är ansvariga för denna start funderar redan på att attackera Europa, där deras idé är lika ny

När parterna kommit överens tar Bcas hand om kostnaden för studentens utbildning och betalar centrumet beloppet för den masterexamen eller kurs som studenten valt. Han måste delta i lektionerna, avsluta den framgångsrikt och hitta ett jobb, eftersom han måste möta återbetalningen av de förskotterade pengarna. Även om, ja, först när du har kommit in på arbetsmarknaden. ”För vilket vår talangavdelning också ansvarar för att ge dem en hand i att förbereda ansökningar, synliggöra lämpliga erbjudanden etc.” Den genomsnittliga längden på en kurs är vanligtvis mellan sex månader och ett år, och dess genomsnittlig kostnad är cirka 6 000 euro.

Återbetalningen sker genom delbetalningar på 14 % av din lön, och så länge denna är över 16 000 euro per år. Om du av någon anledning förlorar ditt jobb, Returen avbryts tills du hittar ett annat jobb. Och andelen varierar inte, även om operationen försenas med tiden. ”Vi har ingen dröjsmålsränta, även om vi för att undvika senare problem väljer ut ganska bra akademiska meriter; som har den medborgarskap som studenten har, är bosatt i Spanien; att inga uppgifter visas på brottslighetsplattformar, såsom Asnef; och en kort begåvningsintervju”, sa Bosco González del Valle.

För vilka denna flexibla finansieringsmetod syftar till att ”demokratisera utbildning. Vi har inget med de vanliga bankerna att göra, eftersom de bara motiveras av att det finns en garanti inblandad, att du har sparpengar eller en lönelista som du kan låna ut de begärda pengarna mot.” Det är en innovativ startup, som har en personal på 23 personer som arbetar, snart kommer att påbörja en andra del av investeringar och har en lönsamhetshorisont på 2025. Då, Dess skapare planerar att expandera till andra europeiska länder där idén också är en nyhet.