En studie visar att 60 % av ungdomarna föredrar att distansarbeta på sommaren för att kunna resa

Distansarbete är en allt mer utbredd arbetsförmån i företag som en formel för att behålla sina anställda. Och med början av sommarsäsongen är det många anställda som De föredrar att jobba på distans under dessa månader för att kunna lämna städerna och resa.

Närmare bestämt visade en färsk undersökning gjord av reseportalen ViajerosPiratas hur 60 % av unga anställda -mellan 18 och 25 år gammal- De skulle föredra att ha hybridjobb eller helt avlägsna jobb att kunna resa mer. Ett fenomen som experter kallar ”workation”, en förening mellan semester och arbete.

Enligt företaget, även om Spanien inte är ett av de länder där denna arbetsformel är mest praktiserad, är regionerna i Madrid och Katalonien sticker ut långt över resten av landet. Och de arbetare som har fått prova denna arbetsmetodik är så nöjda att 53 % av undersökningsdeltagarna arbetar i hybridläge eller på distans uppgav att de skulle försöka söka nytt jobb om de tvingades återvända till kontoret på heltid.

Med tanke på dessa resultat, uppgav OpenUp arbetsplatsens välbefinnandeplattform att ”distans- och hybridarbete erbjuder nya möjligheter att förbättra flexibilitet, autonomi och socialt och emotionellt lärande. Att erkänna individuella skillnader är av största vikt: det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan på grund av olika preferenser, personlighetsdrag och jobbkrav.”

Distansarbete växer igen i näringslivet efter pandemin

Distansarbete har etablerat sig i spanska små och medelstora företag som en formel för att underlätta förlikning av anställda. Detta härleddes från data publicerade av den senaste Active Population Survey (EPA), motsvarande fjärde kvartalet 2023, där Det var en tillväxt på 19,4 % jämfört med samma period föregående år.

Undersökningen som genomfördes av National Institute of Statistics (INE) drog slutsatsen att det för första gången sedan pandemins slut -första kvartalet 2021 – i Spanien Mer än tre miljoner anställda arbetar regelbundet hemifrånvilket representerar 14,9 % av den sysselsatta befolkningen, vilket vida överstiger de 8,3 % som inträffade 2019.

Men som information publicerad av El Economista påminde om, är dessa siffror som De ligger fortfarande väldigt långt från övriga europeiska ekonomierdär distansarbete och resten av modellerna fokuserade på att förbättra balansen mellan arbete och privatliv är mer implementerade än i Spanien.