Har arbetssökande övertaget?

En ny undersökning visar att globala arbetare och arbetssökande förblir säkra på vad de kommer med på bordet, även med utvecklingen av generativ AI.

Dagens arbetssökande anser sig ha en stark och fördelaktig förhandlingsposition, enligt en ny undersökning från IrishJobs moderbolag Stepstone Group, i samarbete med managementkonsultföretaget Boston Consulting Group (BCG) och anställningsplattformen The Network.

Undersökningen, med titeln How Work Preferences Are Shifting in the Age of GenAI, samlade in data från mer än 150 000 personer, i 188 länder, för att få insikt i hur människor tycker om jobbsökande och fortsatt anställning mitt i den nuvarande tekniska revolutionen som generativ AI åstadkommer. .

Rapporten visade att sex av 10 svarande (64 procent) är övertygade om att de har övertaget när det gäller att förhandla om jobb. Detta beror potentiellt på att 75 procent av de tillfrågade arbetarna sa att de blir kontaktade med jobberbjudanden minst några gånger per år, oavsett om de aktivt letar efter en ny roll eller inte.

Kräsna arbetssökande gör det känt att de, precis som arbetsgivare, har alternativ när det gäller att acceptera en ny roll och kommer att välja rätt jobb baserat på deras värderingar, särskilt inom områden som omskolning, distansarbete och miljö, social och styrning (ESG) efterlevnad.

Deal eller ingen deal

Rapporten visade att 68 procent av de europeiska respondenterna och nästan 60 procent av dem från Karibien och Latinamerika sa att de skulle tacka nej till ett bra jobberbjudande om de tyckte att intervjun hade lämnat ett dåligt intryck.

En annan deal-breaker som lyftes fram i undersökningen var graden av negativ påverkan ett företag har på samhället, antingen genom sina tjänster, produkter eller handlingar. Faktum är att detta var ett toppproblem för respondenter baserade i Nordafrika och Mellanöstern, Afrika söder om Sahara och Sydasien. A Brist på mental hälsa eller välbefinnande citerades också som en betydande dealbreaker för många svarande över hela världen.

Trots populariteten av distansarbete och hybridarbete bland tillfrågade européer, uppskattade inte anställda från andra regioner tillgången till flexibla arbetsmodeller i samma utsträckning. Medan mer än 40 procent av de europeiska respondenterna sa att de skulle tacka nej till ett annars attraktivt jobberbjudande om arbetsgivaren inte erbjöd distans- eller hybridarbetsalternativ, var det inte bland de tre främsta skälen att avslå ett erbjudande för arbetssökande i länder utanför Europa.

En generativ AI-framtid

I vad som kan ses som ett ”testamente om motståndskraft”, indikerade rapporten att moderna arbetare har börjat omfamna den generativa AI-revolutionen. Nästan 40 procent av respondenterna använder regelbundet AI-verktyg och 60 procent av respondenterna förväntar sig att behöva omkompetera betydligt för att hålla koll på framstegen – även om de flesta av dessa personer sa att de kommer att behöva hjälp för att förstå vilka färdigheter de ska bygga upp.

För att attrahera och behålla talanger belyser rapporten behovet för arbetsgivare att förutse teknikens inverkan på sin arbetsstyrka och erbjuda robusta omkompetensprogram för att hjälpa anställda att förbli konkurrenskraftiga.

”För att attrahera globala talanger är en personlig, modern rekryteringsprocess lika avgörande som att tillhandahålla en värdebaserad arbetsplats som stödjer de anställdas välmående”, säger Sebastian Dettmers, VD för The Stepstone Group. ”Dessa är helt enkelt inte bara ”nice-to-haves” längre.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.