Hur den här chefsingenjören håller sig organiserad

Workhumans Keith Tuffy diskuterar sin roll som huvudingenjör och varför organisation och kommunikation är de viktigaste färdigheterna i hans dagliga roll.

Keith Tuffy ser sig själv som en problemlösare. Som huvudingenjör i teamet för erkännande och firande på Workhuman säger Tuffy att det är en av de roligaste delarna av hans jobb att lösa problem.

”Det mest givande för mig är att få presentera ett problem och logiskt kunna arbeta med teamet för att designa och implementera en lösning för det problemet.”

Tuffy började på Workhuman som mjukvaruingenjör 2020 och arbetade sig upp till positionen som senior mjukvaruingenjör, innan han nyligen befordrades till sin nuvarande roll.

En annan del av hans roll som han trivs med, och en som han är ”mycket passionerad för”, är möjligheten att hjälpa och mentor sina kollegor när det är möjligt.

”Under de första åren av min karriär hade jag en exceptionell mentor som visade mig repen och gav mig stort förtroende för mig själv”, förklarar han.

”I min tur strävar jag efter att ge det här tillbaka till andra där jag kan.”

Om det finns något sådant, kan du beskriva en typisk dag på jobbet?

När jag kommer till mitt skrivbord varje morgon gillar jag att planera min dag och ge mig själv ett eller flera mål för vad jag vill uppnå den dagen. Eftersom jag är chefsingenjör i ett företag som rör sig snabbt är det viktigt för mig att planera min dag och förebygga, där det är möjligt, byte av sammanhang under hela dagen. Detta hjälper mig att vara förberedd på kommande samtal genom att låta mig smälta mötesagendor, arkitekturdiagram, beslutsloggar etc innan samtal.

En stor del av min vardag som chefsingenjör är att delta i möten för att låna ut min tekniska och domänkompetens i olika projekt som de fem trupperna i teamet arbetar med.

”Den svåraste delen av att vara chefsingenjör är kontextbytet”

Vilka typer av projekt arbetar du med?

Under de senaste fyra åren har jag arbetat med en rad olika projekt här i Workhuman. Ett av de största och pågående projekten vi har är att modernisera Workhuman-teknikstacken. Det övergripande målet här är att hjälpa till att dela upp äldre monolitapplikationer i mindre bitar, så att utvecklare enkelt kan utveckla nya funktioner och släppa dem självständigt.

För mig har det varit en fantastisk möjlighet att lära mig Workhuman-domänen och få praktisk yrkeserfarenhet av att arbeta med ny teknik.

Vilka färdigheter använder du dagligen?

Om jag bad mina föräldrar att beskriva vad jag sysslar med, skulle de säga att ”han jobbar med datorer”. De har lite rätt. Medan jag har lärt mig att skriva kod och arbeta ut logiska problem, är den färdighet jag använder mest under dagen kommunikation.

Kommunikation gör det möjligt för oss att lära av varandra, bygga relationer och lösa problem och är en viktig färdighet för att vara en framgångsrik mjukvaruingenjör. Något jag gärna gör för att hjälpa till att kommunicera tekniska problem till en teknisk och icke-teknisk publik är att rita ut enkla diagram över det problem vi försöker lösa. Detta hjälper till att underlätta en diskussion så att teamet tillsammans kan komma till en tydlig förståelse av ett problem.

Vad är den jobbigaste delen av din arbetsdag?

Den svåraste delen av att vara chefsingenjör är kontextbytet. Att känna till nyckelområdena att ge din tid till, så att din tid ger den bästa avkastningen. Tack och lov kan jag samarbeta med min direktör och ledande ingenjörskamrater för att hjälpa till med detta.

Har du några produktivitetstips som hjälper dig genom arbetsdagen?

En praktikant som jag nyligen var mentor för ställde exakt denna fråga och mitt svar här kommer att vara detsamma. Med Roy Keanes ord, ”misslyckas med att förbereda, förbered dig på att misslyckas”. Som jag nämnde ovan i frågan om min typiska dag, gillar jag att planera min dag ute på morgonen innan jag gräver ner mig i något arbete.

På en måndag tittar jag i min kalender för veckan och blockerar lite fokustid. Naturligtvis är det inte alltid möjligt att få det helt rätt, sista minuten-samtal kan alltid dyka upp, men att göra detta till en vana gör att jag känner mig mer förberedd, organiserad och lugn, och i sin tur låter mig bli mer produktiv.

När du först började på det här jobbet, vad blev du mest förvånad över att veta var viktigt i rollen?

Innan jag började på Workhuman var jag mjukvarukonsult, där jag arbetade med flera externa kunder och projekt. Bytet till egen produktutveckling var överraskande för mig eftersom jag var tvungen att lära mig en verklig känsla av ägande av en produkt, snarare än att vara en konsult som hjälpte företag att bygga sin produkt.

Hur har denna roll förändrats när denna sektor har växt och utvecklats?

Workhuman har växt avsevärt sedan jag började för nästan fyra år sedan. När jag gick med som mjukvaruutvecklare var erkännandeteamet bara ett team med 15 teammedlemmar. Sedan dess har det grenats ut i fem lag med mer än 50 lagmedlemmar utspridda mellan dem. Denna utveckling har möjliggjort karriärmöjligheter och öppnat utrymme för karriärtillväxt.