Hur den här ingenjörschefen hittade hennes kall inom IT

Liberty IT:s Andrea Freeburn diskuterar sin karriärresa hittills och varför blivande mjukvaruingenjörer bör kasta sig in i varje utmaning.

”Ända sedan jag kan minnas har jag alltid varit intresserad av datorer”, säger Andrea Freeburn, ingenjörschef på Liberty IT. Hon berättar att hennes första år ägnades åt att se sin bror spela datorspel och uppdatera sin dator, förvånad över vad som fanns inuti den ”stora (på den tiden) metallplåten”.

”Till slut lät han mig motvilligt komma igång och hjälpa till att sätta in det senaste grafikkortet och jag älskade att se vad en förändring kan likställas med när det gäller prestanda och visuella effekter!”

Freeburns intresse för datorer och spel växte stadigt under tonåren. I skolan utmärkte hon sig inom IKT (informations- och kommunikationsteknik) eftersom det föll sig naturligt för henne, och vann till och med ett pris för enastående prestation för sin A-nivå i IKT.

Idag tycker Freeburn mycket om sin ingenjörsroll på grund av dess varierande karaktär. Här berättar hon om hur hon hamnade i rollen och vilka färdigheter som krävs för att lyckas.

Vad fick dig till ditt nuvarande jobb?

Så här i efterhand var en karriärväg inom IT helt klart på korten, men vid den tiden visste jag inte att den här sektorn fanns, än mindre om överflöd av möjligheter. Jag tittade först på en karriär inom juridik, och tillbringade arbetslivsdagar på advokatbyråer för att få en känsla för hur det skulle se ut.

Med ett språng i tro skickade jag in min ansökan om att studera datorinformationsteknik vid Queen's University Belfast och såg mig aldrig tillbaka! Jag fick värdefull branscherfarenhet under min tidiga karriär i en IT-supportroll i ett veterinärmedicinskt läkemedelsföretag, och byggde upp en mångsidig kompetens inom hårdvara, system, kundservice och affärskontinuitet.

Jag ville utöka min kompetens inom mjukvaruteknik och flyttade till Liberty IT. Jag började min karriär med Liberty IT som systemadministratör och drog fördel av all utbildning som erbjöds för att lära mig mjukvarukoncept och ingenjörspraxis, vilket gjorde det möjligt för mig att gå vidare till en mjukvaruingenjörsroll. Jag har sedan dess haft möjlighet att arbeta tvärs över organisationen inom cybersäkerhet, produkt- och dataaktivering.

Under mina sex år med Liberty IT fick jag allt mer exponering för hantering av intressenter, strategisk planering och beslutsfattande, en aspekt av rollen som jag verkligen trivdes med, vilket ledde till att jag nyligen gick över till en roll som ingenjörschef.

Vilka var de största överraskningarna eller utmaningarna du stötte på på din karriärväg inom ingenjörsbranschen och hur hanterade du dem?

Efter att ha avslutat mitt praktikår i en roll som inte inkluderade färdigheter inom mjukvaruteknik, när det kom till att avgränsa kandidatroller fann jag att majoriteten av rollerna krävde ett års erfarenhet av mjukvaruteknik, vilket gjorde mig lite orolig över mina karriärmöjligheter.

Hade jag fått mer exponering för IT-karriärer och karriärvägar i skolan tror jag att jag skulle ha haft mer medvetenhet om bredden av karriärmöjligheter som erbjuds och, naturligtvis, behövde jag inte oroa mig, eftersom jag har fått mer exponering för industrin har jag sett ett överflöd av roller inom många IT-discipliner – något som passar alla!

Min erfarenhet har lett mig till att vara en aktiv medlem av Liberty IT:s STEM-gemenskap (vetenskap, teknik, ingenjörskonst, matematik) och dela mina kunskaper och erfarenheter med elever för att främja IT-karriärer och hjälpa dem att navigera från utbildning till livet i IT-branschen.

En personlig utmaning som jag har ställts inför under hela min karriär har varit att kämpa mot en känsla av bedragares syndrom – att framföra mina åsikter och lösningar med en ansvarsfriskrivning om att jag inte hade samma erfarenhetsnivå, ifrågasätta om jag var redo för varje steg i utvecklingen och att komma upp med skäl varför inte. Medan dessa tankar fortfarande smyger sig in, tar jag mig nu tid att reflektera över mig själv, att titta på mina prestationer och påverkan och driva mig själv framåt – trots allt är allt en lärorikt upplevelse även om det inte går enligt planerna.

Var det någon person som var särskilt inflytelserik när din karriär utvecklades?

”Det tar en armé” är ett uttryck som kommer att tänka på. Jag har haft turen att jag under hela min karriär har haft tillgång till några av de bästa coacherna och mentorerna i branschen.

I min tidiga karriär hade jag en fantastisk mentor som ingjutit mig en känsla av affärsmedvetenhet, process och ständiga förbättringar, vilket hjälpte mig att bygga en stark grund jag litar på till denna dag. Under de senaste åren har jag byggt upp ett nätverk av kamrater som är framgångsrika i sina respektive roller, och tar deras erfarenheter som lärdomar för att hjälpa min utveckling. Jag har också några ”pålitliga rådgivare”, personer som erbjuder konstruktiv feedback, validering och håller mig ansvarig för att utforska min potential.

När jag övergår till rollen som ingenjörschef, ser jag till mina medarbetarledare, tidigare och nuvarande, och ledare i hela min organisation, och noterar beteenden som jag vill efterlikna för att tillåta mig att vara den bästa ledaren för mitt team.

Vad trivs du bäst med med ditt jobb?

Jag trivs med den varierande karaktären i min roll. Som ingenjörschef har jag förmånen att stödja andra i deras utveckling och ständiga förbättringar, vägleda dem att möta sin verkliga potential och fira deras framgångar. Jag har också möjlighet att förbli teknisk. Jag är omgiven av mycket skickliga ingenjörer som gör att jag kan fortsätta att utveckla min tekniska kunskap.

Vilka aspekter av din personlighet tycker du gör dig lämpad för ingenjörskonst?

Problemlösning är en stor aspekt av ingenjörskonst, jag har definitivt ett driv och en beslutsamhet att komma till kärnan av problem eller att förstå komplexa system så detta passade min personlighet bra – jag har beskrivits som att vara som en hund med ett ben!

Ur ett folkledarperspektiv är jag en folkmänniska och jag älskar att jag får engagera mig med många olika människor från dag till dag, bedöma situationer och anpassa min stil av engagemang efter behov.

Vad kan folk förvänta sig av karriärutveckling inom verkstadsindustrin?

IT-branschen är utmärkt för karriärmöjligheter, med så många olika discipliner kan du utöka dina kunskaper och färdigheter, flytta in på olika områden, oavsett om det är för att få nya lärdomar och erfarenheter eller för att hitta din sanna passion. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad över att ha hittat mig själv i ett företag som tror på att hjälpa individer att möta sin verkliga potential och att erbjuda lärande och utvecklingsmöjligheter, inte bara inom teknik, utan också i interpersonell och professionell kompetens.

Vilket råd skulle du ge till dem som funderar på en karriär inom ingenjörsvetenskap, eller som precis börjat med en?

När man arbetar inom teknik finns det en förutfattad mening att ingenjörer tillbringar all sin tid med att arbeta självständigt med begränsade sociala interaktioner, vilket kan avskräcka individer från att kliva in i detta utrymme. Av erfarenhet tycker jag att ingenjörsarbete är en mycket social och stödjande miljö, med parprogrammering och team-mobbing som norm så att du aldrig fastnar!

Till de som börjar i det här utrymmet, skulle jag råda dig att kasta dig in i varje utmaning och möjlighet, var och en kommer att vara en lärandemöjlighet som hjälper dig att utveckla din kompetens ytterligare samt leda till karriärtillväxt, och du kommer att få stöd på vägen .

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.