Hur denna mjukvaruingenjör slog igenom "gammaldags karriärråd"

Red Hats Rachel Lawton vill nå ut till nästa generation och bevisa att den tekniska stereotypen av ”nördar fastkedjade vid ett skrivbord” helt enkelt inte är sann.

Rachel Lawton har arbetat i teknikbranschen och med Red Hat specifikt i fem år. Hon tog examen från Southeast Technical University (SETU) med en hedersexamen i internet of things (IoT) – i själva verket var hon en del av den första klassen för att ta examen med den examen i Irland.

Det var genom sitt sistaårsprojekt som hon fångade uppmärksamheten hos sin nuvarande arbetsgivare, där hon nu är senior mjukvaruingenjör. Detta projekt var ett system som skulle upptäcka om en förare av ett fordon fick en stroke med hjälp av AI och sensorer. Den skulle sedan meddela räddningstjänsten var föraren befinner sig.

”Jag letar alltid efter att fastna i och vara en del av innovativa projekt som jag kan lägga vantarna på (och) leda och hjälpa till att utveckla nya områden i vårt projekt i min omedelbara roll som senior ingenjör”, sa hon.

”Utöverlärda saker som att vara programledare för skolbesök i samarbete med SETU, vara med i ledarskapskommittén för Waterford-webbplatsen eller vara ordförande för Sports and Social i Red Hat Waterford hjälpte mig att bli senior mjukvaruingenjör på så kort tid. ”

”Jag ser fram emot den dag det är normalt för kvinnor att gå med i STEM precis som det är för barnomsorg och undervisning”

Mentorskap för människor är en annan del av Lawtons roll som hon verkligen värdesätter, liksom att nå ut till den yngre generationen. ”Jag är Red Hat Irlands programledare för skolbesök i samarbete med SETU. Det handlar om att skicka Red Hatters till skolor över hela sydöstra Irland, med det uttryckliga målet att hjälpa till att bryta alla stereotyper inom teknikindustrin och försöka få folk att tänka på STEM som aldrig skulle ha betraktat teknik som en karriär.”

Hur ser din typiska dag ut?

Min vanliga vardag börjar vanligtvis med frukosten i matsalen med mina kollegor. Jag är mycket en pratsam person; för mig borde jobbet inte vara den här tråkiga, tråkiga platsen som du är rädd för att gå in till, så jag gillar att försöka få med så mycket craic och roligt till kontoret, så det blir aldrig en tråkig stund.

Därifrån kommer jag vanligtvis att kolla in med praktikanten jag mentor för att se till att de är bra att gå för dagen och sedan gå direkt till några möten som stand-up, planering, förfining etc. Jag är lite av en udda i den meningen att jag tycker om möten – chockskräck – jag tycker att de är oerhört användbara eftersom jag är mycket en visuell och ljudliknande elev på grund av min dyslexi. Att få den övergripande planen är nyckeln till min framgång.

Det kommer vanligtvis att ta mig till sen morgon där jag sedan börjar arbeta med de frågor jag tilldelat mig själv. Projektet jag arbetar med heter Kuadrant och är extremt intressant eftersom det är öppen källkod, vilket innebär att arbetet vi utvecklar är öppet för alla att bidra till och titta på. Det är dödligt eftersom vi har en galen mängd funktioner som multiklusterinträde, robust åtkomsthantering, avancerade säkerhetskontroller och djupgående observerbarhet som vi får arbeta med. Kubernetes, Golang och Operators är något jag har ett stort intresse för och kunskap om så att kunna arbeta med dem dagligen är mycket tillfredsställande.

Efter lunch är jag tillbaka till att arbeta med de tilldelade frågorna som ofta är parprogrammering med kollegor eller gummiduckning (studsar idéer fram och tillbaka). Mot slutet av dagen gillar jag att skicka ut alla mina e-postmeddelanden och arbeta med några av mina fritidsaktiviteter som att leta efter volontärer för nästa skolbesök eller berätta för kontoret om sport och sociala saker som är på gång. Du kan inte heller glömma en och annan biljardlek eller två utspridda över dagen tillsammans med hinkarna med te jag dricker också.

Vilka tekniska verktyg och plattformar är nyckeln till ditt arbetsliv?

Jag är en ganska enkel kvinna när det kommer till mina verktyg och plattformar. Många av de verktyg och plattformar jag använder finns där för att hålla mig organiserad och hjälpa till att minimera de saker som jag kommer att glömma om jag inte skriver ner dem. Min första sak är en att göra-lista, att kryssa av saker på din lista är en av livets enkla nöjen. Jag har både digitala att göra-listor (Obsidian eller Slacks Canvas) och fysiska.

Nästa stora sak jag inte kan leva utan, och jag förstår inte när folk inte har det, är ”mörkt läge”. Till de som inte har det: gillar du att bränna dina näthinnor? Jag har det på allt och om det inte kommer inbyggt har jag en plugin Dark Reader.

När det gäller produktivitetssaker som genvägar och alias, har jag en eller två men om jag måste lära mig en mängd kommandon i bibelstorlek som kommer att ”göra mitt liv enklare” är det ett svårt nej för mig. Jag kommer att hålla mig till att skriva ut ”git pull upstream-projekt” snarare än någon magisk ”gpup”. Jag tycker om att tro att det håller mig ödmjuk och jag kan förklara för människor jag mentorerar vad jag undervisar, som bara börjar i branschen.

Varför engagerade du dig i Red Hats skolbesöksprogram?

Anledningen till att jag engagerade mig i det här är att jag är en stor förespråkare för att få in den yngre generationen i STEM, både flickor och pojkar. Tyvärr behöver tjejerna mycket mer övertygande än killarna. Jag behövde den där övertygelsen när jag var yngre. Under den längsta tiden trodde jag att jag ville bli kock tills jag hade arbetslivserfarenhet på ett lokalt kafé och insåg att det är så svårt att vara kock och att de måste jobba väldigt tidigt eller väldigt sent för en dålig lön. Efter det blev jag förvånad över vad jag ville göra.

Min karriärvägledare – hur säger jag det här snyggt – behövde komma in i 2000-talet och inse att kvinnor kan göra de stereotypa mansrollerna. De tre sakerna som jag och andra tjejer fick höra som karriäralternativ var barnomsorg, grundskollärare eller sjuksköterska. Det var inte förrän jag pratade med en karriärvägledare från en annan skola där datoranvändning flaggades som en möjlig karriär. Jag minns att jag skrattade åt honom och sa ”väldigt roligt, vilken sak att föreslå”.

Jag var dålig på matte så gjorde Ordinary Level under hela skolan, rörde aldrig en datorbar för att köpa saker på nätet och titta på YouTube och gillade bara biologi i termer av naturvetenskap men han övertygade mig på något sätt att ge det en chans.

Jag vill aldrig att tjejer ska gå igenom tvivel och värdelösa gammaldags karriärråd som jag var tvungen att gå igenom, jag vill att de ska veta att alla stereotyper av teknikindustrin inte är sanna. Vi är inte alla stora nördar fastkedjade vid ett skrivbord med huvan uppe och dricker Monster i en mörk källare. Det är en av de mest sociala och roliga branscherna att vara i.

Alla ansträngningar som går till att vara programledare och alla mina kollegor som använder sin dyrbara tid för att underlätta främjandet av STEM är värt det. Vi ser att fler och fler tjejer kommer till Red Hat för att få arbetslivserfarenhet under övergångsåret och även fler och fler tjejer som registrerar sig för datakurser i SETU som en direkt följd.

Vad är du mest exalterad över för framtiden för din bransch?

Jag ser fram emot att AI-herrarna ska göra våra jobb överflödiga så att jag kan gå i pension i förtid – nej, jag skojar. Jag är entusiastisk över att ekosystemet med öppen källkod blir ett bredare och mer accepterat sätt att utveckla kod och att det ska bli standard över hela linjen för alla företag.

Jag ser också fram emot nya projekt från Cloud Native Computing Foundation. Jag vill se vad nästa Kubernetes är eller nästa Prometheus eller till och med vilka nya saker de har att erbjuda.

Jag ser också fram emot den dag det är normalt för kvinnor att gå med i STEM precis som det är för barnomsorg och undervisning. Den dagen jag inte längre behöver organisera skolbesök kommer inte att vara en sorglig dag, den kommer att firas för det betyder att det bara finns mjukvaruingenjörer, inte kvinnliga ingenjörer som om vi är enhörningar.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.