Så här lyckades två entreprenörer skapa en fantastisk verksamhet med ett enkelt hemlagat kombucha-te-recept

Víver Kombucha är ett spanskt företag baserat i Granada som är dedikerat till produktion och försäljning av kombucha Bakom detta varumärke står Raúl de Frutos och Fernando Martín, två unga företagare som de gjorde sedan fyra år ditt eget kombucha-receptett naturligt probiotikum baserad på grönt te och naturliga frukter.

Efter fyra år att driva sin verksamhet har dessa två entreprenörer sett sin försäljning av produkter växa exponentiellt. kombucha te på flaska. År 2023 de har redan fakturerat 1,6 miljoner euro för försäljning av denna hantverksdryck och förutse överstiga 10 miljoner år 2026. Dessutom arbetar varumärket med att utöka sin nuvarande tillverkningsanläggning. sex miljoner flaskor årligen till 60 miljoner per år, multiplicera dess kapacitet med tio.

Viver kombuchas historia går tillbaka till 2019, när denna typ av te fortfarande fanns Det blev inte populärt. Efter att ha upptäckt denna naturliga läsk i USA, bestämde sig Raúl de Frutos och Fernando Martín för att återvända till sitt hemland för att göra sitt eget hantverksmässiga kombucha-te-recept. I mitten av 2019 skapade båda Viver Kombucha med få resurser, i ett hemkök. Bara ett år senare hade de redan ”det perfekta receptet”, och de lyckades, genom att ”knacka dörr till dörr”, mitt under pandemin, jagIntroducera mat för lokala företag som litade på dem.

Idag har Viver Kombucha redan en omsättning på mer än en och en halv miljon euro årligen och säljer sin produkt i 4 000 försäljningsställen i hela Spanien genom El Corte Inglés, Carrefour eller Alcampo, bland många andra stormarknader. Nedan förklarar de två grundarna av Viver Kombucha hur de har nått framgång genom sitt recept och vad som har varit nycklarna till att växa deras verksamhet.

Grundarna av Viver Kombucha förklarar hur de nådde framgång med sitt hantverksrecept

  • För drygt fyra år sedan startade Viver Kombucha och idag säljs det redan miljoner flaskor årligen. Hur uppnås detta mottagande på så kort tid?

Med mycket ansträngning och arbete!

Jag tror att det har varit en kombination av faktorer.

Den första och viktigaste är produkten och dess egenskaper. Kombucha är en drink med en komplex smak till skillnad från alla andra drycker och erbjuder en mängd potentiella hälsofördelar. Å andra sidan blir konsumenterna allt mer medvetna om vikten av en bra kost och att ta hand om vår mikrobiota för vår fysiska och mentala hälsa. Så kort sagt, på en marknad full av ohälsosamma industridrycker har vi kommit fram genom att erbjuda en autentisk drink, med en unik smak och verkliga fördelar för människors hälsa.

Slutligen tycker jag att vi har gjort ett mycket bra jobb med att evangelisera produkten, främst på sociala nätverk och ge bort tusentals flaskor Viver överallt där vi gick. Vi tror verkligen på vår produkt och jag tror att det har hjälpt mycket.

  • Vad skiljer Viver Kombucha från andra kombucha-tedrycker på marknaden?

På Víver använder vi en traditionell jäsningsprocess på mer än 30 dagar och vi använder alltid de bästa 100% ekologiska ingredienserna. Resultatet är att vi får en helt levande produkt, med större fördelar och bättre smak än resten av kombuchas på marknaden.

Andra producenter på marknaden tar genvägar för att underlätta deras produktionsprocesser. Att göra kortare jäsningar, använda koncentrat och till och med tillämpa tekniker som pastörisering för att öka produktens stabilitet. Men med dessa tekniker, även om de underlättar distributionen av produkten, eliminerar de bakterier och minskar fördelarna med produkten för konsumenten. Det märks förstås också på smaken.

  • Vad tror du är anledningen till framgången med ditt Kombucha-recept och i allmänhet kombucha-te de senaste åren?

Till dess smak och egenskaper. Mer specifikt innehåller varje flaska Víver en miljard probiotika, olika essentiella organiska syror, vitaminer, enzymer och mineraler. Det ger också fördelarna med te och är en alkoholfri produkt med låg sockerhalt.

Slutligen finns det fler och fler studier som stödjer de gynnsamma effekterna av fermenterade livsmedel som kombucha och vikten av att inkludera dem i vår kost.

  • Hur var det att starta ett företag mitt under coronapandemin? Vilka svårigheter stötte du på?

I vårt fall var det särskilt svårt. Fernando och jag hade precis arbetat som ingenjörer i 5 år i USA. Vi lämnade våra karriärer utomlands för att återvända till Spanien och startade vår första verkstad för att göra kombucha och vi lade ner ett livs besparingar på det.

I mars 2020 när vi lyckades sälja de första flaskorna med Víver till lokala företag och ett par veckor senare blev vi instängda. Jag minns det som en period då vi hade många tvivel med tanke på den osäkerhet som råder för tillfället, vilket läggs till att det var vårt första entreprenörsprojekt och att vi hade riskerat mycket i det.

Vi hade inget annat val än att vara flexibla och anpassa oss. Eftersom vi inte kunde gå ut ringde vi alla företag per telefon och skickade prover med posten. Det hjälpte oss också att arbeta på sociala nätverk och lansera vår webbplats (https://viverkombucha.com/) där konsumenten idag kan beställa en låda Víver Kombucha och få den hem 24 timmar om dygnet, vi har till och med en prenumerationsmodell .

  • Vilka råd skulle du ge till personer som funderar på att starta företag inom livsmedelssektorn?

Jag skulle säga att det är en riktigt komplicerad sektor eftersom distributionsvärlden är mycket konkurrenskraftig och till skillnad från andra företag behöver du lite kapital för att börja arbeta så risken är större.

Jag tror dock att livsmedelssektorn i Spanien har mycket att förbättra och det finns många möjligheter för entreprenörer som erbjuder innovativa lösningar och det är något som utan tvekan är värt besväret. För oss, efter så mycket ansträngning, är det enkla faktum att se våra flaskor i en stormarknad eller när vi ser någon njuta av en Víver något som är ovärderligt. Vi är stolta över att ha skapat något som vi ser människor njuta av och samtidigt bidrar vi till människors välmående.