Hur dessa arbetsgivare har gett tillbaka till samhällen 2023

När det närmar sig jul, låt oss ta en titt på några av de välgörande saker som företag gjorde 2023, från hållbarhet till att hjälpa hemlösa.

Visste du att företagens sociala ansvar (CSR)-system kan vara ett sätt att behålla talang? Tidigare under året hörde vi från Tekenable och Teamwork – båda utnämnda på listan över bästa arbetsplatser inom teknik 2023 – om fördelarna med att engagera sig i välgörenhetsarbete.

Att ge tillbaka är alltid bra, av förklarliga skäl. Alla vill arbeta för en arbetsgivare som gör en insats i det lokala samhället, så mycket att kandidater ofta frågar om CSR i intervjustadiet, enligt Noelle Mulcahy från Teamwork.

Det är lätt att vara cynisk när det gäller saker som CSR, men om det görs med omsorg så tjänar folk faktiskt på det. Det är värt att påpeka att anställda kan se rakt igenom alla falska eller performativa försök att vara välgörande, så att företag som engagerar sig i allmänhet är med i det av rätt anledningar.

Det finns så många företag i Irland som gör bra arbete i sina samhällen, men vi kan bara lyfta fram så många, så här är ett litet urval av CSR-scheman från 2023.

Bank of Ireland

Det är rättvist att säga att banker inte är kända för att vara välgörande eller ens särskilt generösa. Det var faktiskt årets underdrift.

Bortsett från snärt har Bank of Ireland gjort bra i år. I maj samarbetade det med Family Carers Ireland för att stödja medlemmarna i dess arbetsstyrka som också arbetar som vårdare.

Cirka 14 procent av Bank of Irelands personal är vårdare, och företagets partnerskap med Family Carers Ireland är ett sätt att belysa den ofta under-radarroll som vårdare har i samhället.

Family Carers Ireland ger information om vård och vilka typer av bidrag vårdare kan behöva av sina chefer på banken när de dras iväg av sina vårduppgifter.

På tillkännagivandet av partnerskapet sa Kate Butler, gruppinkludering och mångfaldsledare på Bank of Ireland, att banken sysselsatte mer än 9 000 personer. ”Medan vi uppskattar att över 50 procent är arbetande föräldrar, bland annat finns det en betydande andel kollegor som också är vårdare. Vi är mycket medvetna om de ytterligare betydande utmaningar som de kan möta.”

”Vi är därför glada över att samarbeta med Family Carers Ireland för att leverera kontinuerligt stöd och aktiviteter för att säkerställa att medlemmar i vårt team, som också är i vårdande roller hemma, är synliga och får det stöd de behöver för att trivas och avancera sina karriärer på Bank av Irland.”

Förutom partnerskapet 2023 har Bank of Ireland haft ett eget dedikerat familjenätverk sedan 2017, bestående av anställda som brinner för att ge vårdare det erkännande de förtjänar.

Deloitte

Under det senaste året har Deloitte fokuserat på miljön – både social och fysisk. Caitlin Flanagan, ledare för det professionella tjänsteföretagets WorldClimate hållbarhetsprogram, sa att anställda har ägnat totalt 14 000 timmars volontärarbete i år.

”Under 2023 har Deloitte ytterligare införlivat miljö- och sociala initiativ i vår verksamhet”, sa hon.

På hållbarhetssidan gick Deloitte ihop med GikiZero, en app som gör det möjligt för anställda att förstå – och åta sig att förändra – deras koldioxidavtryck.

Företaget bidrog också till insatser för mångfald, rättvisa och inkludering (DEI) genom att arbeta med Business in the Community för att ta fram en rapport om hur företag kan göra sin verksamhet mer inkluderande för alla.

Rapporten åtföljdes av ett löfte, kallat Elevate-löftet, för företag att skriva på och följa. Företag i gemenskapen har arbetat på dessa löften i några år nu, tillsammans med många arbetsgivare i Irland. Flanagan sa att Deloittes bidrag till sådana sociala och miljömässiga projekt var en del av dess ansvar som en av de största professionella tjänsteleverantörerna.

Hon nämnde också att Deloitte har fortsatt sitt grundande partnerskap med Dublin City Universitys Centre for Climate and Society – det akademiska forskningscentrum som det hjälpte till att inrätta förra året för att ta reda på sätt att reagera på klimatkrisen.

”Byrån har stött centret i en rad forskningsprojekt och utbildningsinitiativ för att tänka och prata om klimatnödsituationen – för att förena våra människor och kunder med den senaste klimatforskningen och ge möjligheter till robust, lösningsfokuserat samarbete kring viktiga ämnen,” sa Flanagan.

Kaseya

IT- och cybersäkerhetsföretaget har haft fullt upp med att anställa teknikarbetare till sin Dundalk-hub det senaste året. I mars tillkännagav det att det skulle öka anställningsåtagandena som det hade gjort för navet redan 2022.

Kaseyas COO Joe Smolarski sa till SiliconRepublic.com i mars att företaget planerar att göra Dundalk till ett stort ingenjörs- och teknisk supportnav. Men det är inte bara Louth företaget har en närvaro i; Dublin har varit dess huvudkontor i EMEA sedan 2016.

Som ett erkännande av den roll Dublin har spelat i Kaseyas irländska expansion, beslutade företaget att samarbeta med Dublin Simon Community i juni i år. Dess anställda samlade in pengar till välgörenhetsorganisationen, som hjälper hemlösa människor i Dublin och de omgivande länen, inklusive Louth, Wicklow och Meath.

MSD

Sjukvårdsföretaget MSD utsåg miljövälgörenhet Voice Ireland som mottagare av sin ”Neighbour of Choice”-donation i år – värd mer än €100 000. Tidigare mottagare inkluderar Jigsaw, Teen Turn och Central Remedial Clinic.

Voice Ireland fokuserar på den cirkulära ekonomin, minskning av avfall och att uppmuntra samhällen att engagera sig i hållbarhetsarbetet.

Den driver program som Picker Pals, ett skolbaserat program som hjälper grundskolebarn att bli hållbarhetsförespråkare. Hittills har det arbetat med elever från mer än 1 000 skolor i Irland för att ge dem den kunskap de behöver för att bli mer hållbara i sina liv.

Mindy O’Brien, VD för Voice Ireland, sa att Picker Pals var ett ”viktigt initiativ speciellt utformat för att få barn entusiastiska över hållbarhet från en ung ålder, hjälpa dem att känna sig bemyndigade genom att kämpa för gröna metoder med sina egna familjer och samhällen”.

”MSD Irelands stöd har gjort det möjligt för oss att avsevärt utöka programmet till ytterligare 174 skolor runt om i landet i år, vilket gör att vi kan utöka vår räckvidd nationellt,” tillade O’Brien.

”Genom deras Picker Pals-initiativ har Voice gjort en enorm skillnad för tusentals barn och lokala samhällen över hela vårt land”, säger Mairéad McCaul, MD för MSD Ireland (Human Health).

MSD försöker själv bli mer hållbar och siktar på ett mål om fullständig koldioxidneutralitet till 2025.