Hur du förhandlar din lön i ett nytt jobb

Det kan vara skrämmande att sätta dina löneförväntningar när du ska till ett nytt jobb, men Hays Amanda Whicher har några råd för att göra det lättare.

Pengar är alltid ett knepigt ämne men när det kommer till att få ett nytt jobb är ett samtal om lön avgörande.

Många roller kommer att erbjuda ett löneintervall, vilket lämnar kandidaten att ta reda på var de ska pitcha sig inom den parentesen, medan andra platsannonser utelämnar lönen helt.

Så, hur kan arbetssökande säkerställa att de inte undersäljer sig själva eller väljer en siffra som ligger långt över företagets budget?

Var uppriktig med dina förväntningar

Hays Amanda Whicher sa att det är viktigt att vara ärlig och uppriktig om vad dina löneförväntningar är. ”Det finns inget värre varken ur en rekryterares perspektiv eller ur en rekryterares perspektiv än när du går in på en intervju, du är fantastisk, de vill erbjuda dig jobbet, och då är dina förväntningar 20 000 € annorlunda än vad deras förväntningar var. ,” Hon sa.

”Det är verkligen viktigt för alla inblandade parter att ha det där öppna, ärliga, direkta samtalet från början av processen så att det finns den där tydligheten. Du vill inte att det ska vara ett drömjobb och då har de inte råd med dig.”

Varför avslöjas inte alltid löner?

Ett löneintervall, till och med ett brett, kommer vanligtvis att hjälpa dig att kryssa av de jobb som är lägre än dina förväntningar, men inte alla jobb har intervall, med vissa listar helt enkelt lönen som ”konkurrenskraftig” eller inte nämner den alls.

Whater sa att det kan finnas ett antal anledningar till att ett företag inte får avslöja lönen. ”Det kan vara så att de försöker hantera en situation internt som hindrar dem från att släppa den lönen,” sa hon.

”Eller så kan det vara så att löneklassen som de har att erbjuda inte är anpassad till marknaden, och de vet att de inte kommer att få den kvalitetskandidaten och därför uttrycker de det som konkurrenskraftigt eftersom de är angelägna om för att se vad kandidaternas löneförväntningar är.”

Oavsett orsaken kan det förståeligt nog vara frustrerande och kan till och med skjuta upp kandidater, men hennes råd till dem som stöter på ett riktigt lockande jobb med saknade löneuppgifter är att ta kontakt med företaget och försöka få den informationen.

Vet ditt värde

När det kommer till att faktiskt slåss om ett visst nummer eller bestämma vad du vill ha av ett jobb, är ett bra ställe att börja med jobbbeskrivningen för att se hur mycket dina kunskaper stämmer överens med annonsen.

Whater lade dock en varning till detta. ”En arbetsbeskrivning har ofta en hel hög med saker som en kund vill ha för den ideala kandidaten, men ganska ofta existerar den kandidaten inte riktigt på den öppna marknaden eftersom människor är människor och de är inte ett papper.”

Med det i åtanke kan en arbetssökande fortfarande bedöma vad de anser vara den viktigaste kompetensen som behövs för jobbet, väga upp hur mycket erfarenhet de har inom dessa områden och överväga eventuella ytterligare önskvärda färdigheter de har listat.

Kandidater bör också tänka på de andra färdigheter och prestationer de har som kanske inte finns med i annonsen men som kan användas för att ytterligare tillföra värde och motivera en högre lön. Whicher tipsade också om att arbetssökande gör sin forskning om marknaden med hjälp av en löneguide och vet vad liknande jobb ger.

Lär dig hela förmånspaketet

Medan årslönen vanligtvis är vad vi tänker på när vi pratar om löneförhandling, är det viktigt att komma ihåg att inte rabattera andra förmåner som utgör ett totalpaket.

”Om någon erbjuder dig 35 dagars semester jämfört med 25 dagars semester, är det monetära värdet som faktiskt ger dig mycket större än vad folk inser”, sa Whicher.

Hon sa att det är viktigt att kandidater inte prissätter sig själva från ett jobb som kan ha en något lägre lön än en annan roll, men kompenserar för det i en massa olika andra förmåner som pensionsavgifter eller sjukvård.

Gör dig själv att sticka ut

Medan han räknade ut var du hamnar på löneskalan med de kunskaper du har på ditt CV, varnade Whicher för att den verkliga platsen att visa ditt värde fortfarande är i själva intervjun. ”Sättet som du presterar i intervjun kommer att ha en direkt korrelation potentiellt till den lön som du erbjuds,” sa hon.

”Att forska i organisationen är väldigt viktigt, både för ansöknings- och intervjustadiet och att kunna anpassa sig till organisationens beteenden. Vad är viktigt för den organisationen? Vilka är deras värderingar? Vilka är deras förare? Och om du kan formulera hur väl du anpassar dig till dem som organisation, kommer det också att öka sannolikheten för att du blir erbjuden en något ökad lön jämfört med en annan kandidat som har mycket liknande kompetens, men som kanske inte har tagit den tiden. ”

Ett sista råd från Whicher var att undvika att flytta på målstolparna när du väl har varit uppmärksam på dina förväntningar – och tillägger att det kan lämna en riktigt sur smak för en organisation när parametrarna har varit tydliga och kandidaterna försöker omförhandla senare.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.