Hur du organiserar ditt företags årliga semesterkalender

BrightHRs Alan Price diskuterar hur företagschefer kan strukturera sina anställdas årliga semesterkalendrar och varför det är viktigt.

De flesta företag återställer sin årliga semester i januari. Men finns det andra sätt att genomföra semesteråret på? Och påverkar semesteråret ditt företag?

Så när börjar semesteråret?

Reglerna… det finns inga regler! Men håll ut, så enkelt är det inte.

När det gäller ditt företags semesterår är det upp till dig som arbetsgivare att bestämma när det ska löpa. Vad du än bestämmer dig för är den viktiga delen att se till att du kommunicerar detta med dina anställda.

Så det är bästa praxis att se till att dina anställningskontrakt preciseras när semesteråret börjar och slutar. De bör också ange vad de har rätt till semester.

Vad händer om jag inte bestämmer semesteråret?

Om du inte gör detta i Storbritannien kommer en anställds årliga semesterår automatiskt att börja på ett av två datum: det första datumet då den anställde började arbeta för dig eller den 1 oktober (årsdagen av att reglerna blev lagar som anges av Rådgivnings-, förliknings- och skiljedomstjänst eller ACAS).

Ändå kan det vara förvirrande att hålla reda på olika årliga semesterdatum och regler. Det är mycket enklare att ta kontroll och bestämma semesteråret själv.

Så vilket semesterår ska du välja? Låt oss ta en titt.

Kalenderåret

Tre fjärdedelar av företagen väljer att köra sitt semesterår från januari till december. Detta gör kalenderåret till det populäraste valet. Varför?

Det är superenkelt och det enklaste sättet för både dig och din personal att förstå och hålla reda på semesterdatum. Men det finns en nackdel.

I december kan du få en flod av semesterförfrågningar. Personalen försöker förbruka sin semester innan året är slut.

Det får du i slutet av alla semesterår. Men det här kan vara utmanande för branscher som blir livligare under julen. Till exempel tjänstebranschen. Du vill inte lämna dig själv med kort personal.

Räkenskapsåret

Ett växande antal företag väljer att köra sitt semesterår i linje med räkenskapsåret. Räkenskapsåret sträcker sig från april till mars.

Det kan göra det mycket enklare att skriva dina finansiella rapporter. Du kan till exempel ta med rätt semesterlönesiffror i din balansräkning för det nya räkenskapsåret.

Men det är värt att tänka på när påsken infaller. Om påsken infaller tidigt kan du få en tillströmning av personal som använder sin semester. Du kanske redan har färre personal på grund av påskens helgdagar.

Den anställdes startdatum

Att välja att starta varje anställds semesterledighetsår samma dag som de började arbeta på företaget kan vara ett bra sätt att fördela personalens semesterdagar, så att du slipper semesterbokningsfrenesien vid slutet av året.

Du behöver inte heller oroa dig för komplicerade beräkningar om en ny anställd ansluter till dig halvvägs i ditt semesterår. Men det kan vara kaotiskt att hålla reda på allas olika startdatum och helgdagar.

Förbi Alan Price

Alan Price är VD på BrightHR och COO på Peninsula Group. En version av denna artikel har tidigare publicerats på BrightHR-bloggen.