Hur man kommer igång med Atlassians Jira

Jira är ett kraftfullt men ändå lättanvänt programvaruverktyg som gör det möjligt för människor att planera, spåra och hantera sin arbetsbelastning.

Jira, som lanserades 2002 av det australiska teknikföretaget Atlassian, har blivit ett avancerat och otroligt användbart projektledningsverktyg som hjälper team att övervaka ett brett utbud av både enkla och komplexa uppgifter.

Om du aldrig har hört talas om Jira, eller om du har men vill förbättra dig inom det området, kan vi hjälpa dig att bygga upp dina färdigheter och tillämpa dem i ditt eget arbete. Så vad behöver du veta?

Känn dina kriterier

Det är viktigt att veta att det finns fyra olika produkter som faller under Jira-mjukvaran, som kan skräddarsys efter individuella företags- och användarbehov.

Jira Align är designad för att skala agila ramverk inom en organisation. Det är dessa system som gör det möjligt för användare att leverera kund lösningar snabbt, med ökad förutsägbarhet och att reagera utifrån informationen.

Jira Aligns moln-baserad tjänst kan ansluta till ett eller flera Jira moln-, server- eller datacenter, för att ge insikt i aktivitet i små och större företag. Det ger företagsledarskap en värdefull och bred nivå av insyn i verksamheten och tillåter anställda att fortsätta arbeta effektivt inom mjukvaran.

För dem inom marknadsföring, ekonomi, HR och design kan Jira Work Management vara ett användbart samarbetsverktyg som gör det möjligt för personer med begränsade tekniska färdigheter att sömlöst integrera sitt arbete med sina mer tekniskt avancerade kollegor.

Oavsett avdelning eller komplexitet i arbetet, möjliggör det korssamarbete kring anpassningsbara arbetsflöden, listor, kalendrar, tavlor och tidslinjer, bland andra funktioner. För närvarande kan den integreras med mer än 3 000 plattformar, till exempel Google Workspace och Slack.

Jira Service Management byggdes med utvecklare, personer inom IT-drift och affärsteam i åtanke och det gör det möjligt för dessa grupper att etablera servicedesk, svara på förändringar och leverera kund- och personaltjänster. Den levereras med en rad funktioner för hanteringsprogramvara, till exempel problem, incidenter, förändringar och tillgångshantering, vilket ger olika team möjlighet att arbeta sammanhållet.

Slutligen är Jira Software kärnan i Jira-sviten och används främst av mjukvaruutvecklingsteam, felspårningsteam, DevOps-team, produkt- och projektledningsteam och mjukvaruutvecklingsteam för att planera, spåra, släppa och stödja programvara.

Vet fördelarna

Det kan vara svårt att kvantifiera värdet av något, eller distribuera det korrekt om du inte har ett grepp om varför det är fördelaktigt. Jira är användbart av flera skäl.

Den första är hur sömlöst den integreras med annan mjukvara, till exempel populära applikationer som Slack, Trello, Salesforce och GitHub, bland tusentals andra. Dessutom kan mallarna för olika processer och uppgifter spara tid, men du har också möjlighet att anpassa dina egna mallar för senare användning.

För det andra kan Jira-funktioner navigeras via Android- och iOS-mobiltelefonenheter, vilket ger dig en verkligt mobil upplevelse och säkerställer att du är engagerad vid de tidpunkter du behöver vara. Dessutom kommer rätt personer att ha tillgång till rätt dokumentation genom att tilldela säkerhets- och behörighetsfunktioner.

För det tredje möjliggör Jira transparens och effektiv kommunikation, eftersom varje uppgift som tilldelas en individ eller ett team gör det enklare att känna igen vem som arbetar med vad och hur rollerna har utsetts.

Till exempel, under produktutvecklingen för att notera ytterligare ändringar, kan användare skapa biljetter för att uppdatera andra, utan att behöva oroa sig för att meddelanden blir osynliga, eftersom tilldelade teammedlemmar automatiskt får ett e-postmeddelande. Kommentarsfunktioner innebär att företag som har mer än 1 000 anställda kan vara lika engagerade och uppkopplade som företag som har 10 anställda.

Slutligen möjliggör det att en sammanhållen och samarbetsstrategi för projektledning placeras i kärnan i ditt företag. Det underlättar massorganisation över ett företag, möjliggör spårning av framsteg och ger människor möjlighet att nå och utöka sina mål.

Vet vad du inte vet

En kunskap om Jira kan driva en professionell framåt, massivt förbättra deras färdigheter i projektledning och lägga till deras CV. Om du vill ha mer än grunderna och vill utöka det du redan vet, finns det några vägar du kan ta.

Internet kan, trots sina många brister, också vara en skattkammare för människor som vill lära sig nya färdigheter på ett flexibelt sätt. Medieplattformar som YouTube har ofta djupgående, användarvänliga tutorials för personer som vill utöka sin kompetens. Faktiskt Atlassians officiell YouTube-kanalen har ett antal videor som diskuterar funktioner och bästa praxis.

Atlassian University erbjuder för närvarande gratis och avgiftsbelagda kurser som inkluderar videohandledningar och praktiska övningar, för att hjälpa till att etablera och bygga vidare på färdigheter. LinkedIn Learning och Coursera erbjuder också kurser som täcker Jira, såväl som relaterade projektledningsverktyg.

Det kan också finnas några användbara böcker, antingen i ditt lokala bibliotek eller online, såväl som onlineträffar, webbseminarier och workshops för likasinnade yrkesverksamma som vill engagera sig i ämnet Jira. I slutändan, om du vill förbättra din förståelse av Atlassian Jira, finns det en mängd olika sätt att göra det, för att passa alla färdigheter, budgetar och scheman.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.