Hur man tar tag i Matlab

Matlab används av ingenjörer, forskare och andra som arbetar med siffror och algoritmer och är ett programmeringsspråk och datormiljö.

Om du är ny på Matlab kanske du undrar hur det fick sitt distinkta namn, som ibland skrivs med versaler.

Om du gissade att det finns en (svag) koppling mellan vardagsverktyget Matlab – hela namnet Matrix Laboratory – och en viss sci-fi-filmtrilogi, har du rätt. Både Matlab och Matrix-serien av filmer var inspirerade av matristeori, som naturligtvis är en matematisk teori som i princip säger att vi alla är fångade i en simulering. Låter bekant? Du har sett filmerna…

Du kan kolla in en filmnyhetswebbplats för resten av nedladdningen av The Matrix och dess matrix-teorilänkar, men vår uppgift för idag är att fördjupa oss i Matlab och ge lite sammanhang för dem som inte känner till det.

Idag är MathWorks, företaget bakom Matlab, globalt. Dess irländska närvaro finns i Galway, där den anställdes för ett flertal jobb under 2018. MathWorks irländska verkställande direktör, Richard Haxby, pratade med SiliconRepublic.com om sitt liv som teknikledare redan i mars 2022. Förutom Galway arbetade han med MathWorks i Storbritannien, Italien och Australien.

Matlab för studenter

Matlab designades på 1970- och 1980-talen av Cleve Moler, som undervisade vid institutionen för datavetenskap vid University of New Mexico. Han ville effektivisera processer för människor i sin bransch, särskilt hans elever.

Om du tittar på MathWorks webbplats ser du att det finns en ”För studenter”-sektionen, som innehåller vissa paketerbjudanden för studenter och lärare. En av dessa affärer inkluderar Simulink, MathWorks andra flaggskeppsprodukt.

Det finns också en mängd informations- och undervisningsresurser för akademiker, med handledningar om hur man kommer igång med att använda Matlab i utbildningssyfte, samt tips för att engagera studenter och forskningsinsikter.

För helt nybörjare

För helt nybörjare är MathWorks hemsida en mycket bra utgångspunkt. Den har en Komma igång-sektion för nybörjare där du kan hitta gratis kurser, dokumentation och information om hur du köper licensplaner och laddar ner Matlab.

Om du inte har en aning om vad du gör med Matlab kan det naturligtvis vara en bra idé att gå en kort kurs om det. På så sätt kan du få lite sammanhang om dess användningsområden genom att se någon annan gå igenom dess funktioner. När du återvänder till MathWorks hemsida efter att ha avslutat kursen kommer du med största sannolikhet att kunna få ut mer av dokumentationsdelen.

Lyckligtvis finns det massor av olika korta onlinekurser där ute på Matlab. Coursera har en introduktion till programmering med Matlab-kurs på sin sida som tar dig igenom grunderna på cirka 35 timmar.

Simplilearn har en utmärkt uppdelning av Matlab och dess användningsområden, fördelar och nackdelar, som vi rekommenderar att du läser innan du försöker göra en kurs. Den förklarar Matlab väldigt bra och innehåller steg-för-steg-instruktioner om hur du ställer in den på din enhet.

Matlab funktioner översikt

Nu när vi har tittat på resurser för olika typer av Matlab-användare, låt oss ta en närmare titt på vad Matlab faktiskt gör. Som du kanske har lärt dig från introduktionen är det för att arbeta med siffror och data.

Tänk linjär algebra, dataanalys, algoritmutveckling och numerisk matrisberäkning. Om du går till sektionen Lösningar på MathWorks webbplats hittar du exempel på branscher som använder Matlab; de är ganska olika, allt från mjukvara till bioteknik, energiproduktion och till och med transport. Naturligtvis förlitar sig alla dessa industrier på data och teknik för att hjälpa dem att optimera, så Matlabs effektiviseringsfunktioner för arbetsflöden är användbara för allt från att testa ny teknik till att designa nya algoritmer.

Prisalternativ

När det gäller prisplaner är din bästa insats att fortsätta att scrolla ner till botten av webbsidan till avsnittet ”Prova eller köp”. Där får du reda på den bästa licensplanen för dig, oavsett om du är student, professionell eller akademiker. En individuell Matlab-licens kostar cirka 900 € per år, men du kan begära en gratis 30-dagars provperiod via säljteamen. Ett annat alternativ är att få en evig licens, vilket är 2 250 € för en individ.

Priserna är mycket lägre för studenter och akademiker; den förra kan få en individuell evig licens för €69, som kommer med Simulink och andra MathWorks produkter i en svit.