Konkurserna i mikroföretag tiodubblades mellan januari och maj

Konkurser som anmälts bland egenföretagare och småföretag fortsatte att växa kraftigt under årets första fem månader. Detta visades av de senaste uppgifterna som samlats in av Informa D&B, som säkerställer att konkursförfarandena De ökade med 970 % mellan januari och maj jämfört med samma period förra året.

Samma rapport visade en ökning av konkursförfarandena med 39 % under årets första fem månader. Dock, förfaranden som slutade med upplösning minskade med 4 % jämfört med samma månader 2023.

Efter sektorer, även om konkursförfaranden växte i alla verksamheter, där de förekom mest var inom Handel, bygg- och fastighetsverksamhet, som stod för 45 % av totalen av förfaranden som deklarerats mellan januari och maj i år. I det första fallet var dessutom 41 % fler företag tvungna att försätta sig i konkurs, drygt 1 000.

Baserat på uppgifterna från den autonoma gemenskapen framhävde Informa D&B det Katalonien leder konkursförfarandet i år, följt av Madrid och Valencia. För sin del var de enda regioner där förfarandena minskade Aragón, Extremadura och La Rioja.

Mikroföretag står för 82 % av de konkursförfaranden som utlystes i maj

Om man bara tittar på data från maj, visade Informa D&B-studien hur Mikroföretag representerar majoriteten av månadens tävlingar, med nästan 82 %. Små företag står för sin del för 16 %, medelstora företag runt 2 % och endast tre stora företag inledde ett förfarande.

När det gäller omstruktureringsplaner, mikroföretag nådde 47 % av totalen förra månadensmå företag är drygt 31 %, medelstora företag är 19 % och endast ett stort företag räknas.

Second Chance Law är en av orsakerna som förklarar den ständiga ökningen av konkursförfaranden de senaste månaderna. Detta förklarades för denna tidning av General Council of Economists (CGE), även om de insåg det Antalet företag som begär detta förfarande växer också på grund av effekterna av den ekonomiska situationen som vi fortfarande går igenom.

När det gäller egenföretagare är majoriteten av konkursförfarandena det ”börja få tillgång till den andra chansen. Sedan starten av tävlingen är också ett krav för att fritagandet ska börja,” förklarade Alberto Velasco, teknisk sekreterare för Registry of Forensic Economists (REFOR), för några månader sedan.