På tre år har antalet företag som erbjuder sociala förmåner till sina anställda vuxit med 50 %

Antalet företag som erbjuder sociala förmåner till sina anställda har vuxit med 50 % på bara tre år. Det visades i en färsk rapport som publicerades av den spanska startupen Cobee med anledning av arbetarnas dag, som firas den 1 maj.

Inte förgäves, Medarbetarnas välbefinnande kan öka försäljningen med 37 %förbättra produktiviteten med 31 %, minska produktionsfel med 19 % och öka kreativiteten i teamet med 55 %, vilket framgår av en studie utförd av Harvard University i samarbete med MIT.

Rapporten som utarbetats av Cobee visade hur Tidsflexibilitet är en av de viktigaste punkterna att ta hänsyn till i ett nytt jobberbjudande för anställda (19%), följt av möjligheten att distansarbete två eller tre dagar i veckan (15 %), ha förlikningspolicy (14 %), ha en rörlig lön baserad på mål (9 %), fullt fjärralternativ (8 %) eller ha en social förmånsplan (restaurangbiljett, dagiskupong, utbildningsförmån, sjukförsäkring…) (7%).

Flexibel ersättning i näringslivet har ökat med 24 % sedan 2021

När det gäller planernas formel, Den som har sett den största ökningen har varit sociala förmåner, som har ökat med 50 % sedan 2021, medan flexibel ersättning fortsätter att etablera sig i vårt land, och har ökat med 24 % under de senaste tre åren, följt av kombinationen av båda går från 18 % till 16 %.

Dock, 63 % av personalen vet fortfarande inte riktigt hur flexibel ersättning fungerar och vilka fördelar den har. Vidare finns det ett stort samband mellan kunskap och ålder och den sektor där personen arbetar. Ju äldre de är, desto mer sannolikt är det att de vet hur flexibel lön fungerar. Faktiskt, endast 25 % av Gen Z vet vad det är jämfört med 40 % av Boomers.

För att sociala förmåner ska fortsätta växa i näringslivet, sa Borja Aranguren, VD för Cobee, att ”företag måste vara medvetna om att de inte kan erbjuda samma planer till en arbetare med partner och barn som till en anställd som bor ensam och njuter av fritid planer, till exempel. Således, Vi har kunnat observera att unga människor konsumerar förmåner kopplade till deras livsstil, såsom transportbiljetter, matbiljetter eller till och med utbildning för att förbättra sina färdigheter. medan fler vuxna profiler i hög grad värdesätter förmåner av mycket mer skattemässig karaktär, såsom pensionsförsäkring eller livförsäkring,” avslutade han.

Är det lönsamt för egenföretagare att betala sina arbetare in natura?

Som Sergi Rovira, skatterådgivare vid AGM Abogados, förklarade för denna tidning för några månader sedan, Fördelarna med denna betalningsmetod är oberoende av företagets storlekeftersom flexibel ersättning medger att viss naturaersättning kan dras av från den personliga inkomstskatten, vilket innebär en skatteförmån för detta samtidigt som företaget kan förbättra sina arbetsvillkor utan att behöva betala mer skatt eller lön.

Flexibel ersättning är dock inte undantagen från vissa lagkrav som egenföretagare som vill implementera detta system i sin arbetsstyrka måste ta hänsyn till:

  • För det första är det viktigt att den flexibla ersättningsplanen erbjuds alla anställda på lika villkor.
  • Den maximala andelen av lönen som avsatts för detta ändamål överstiger inte 30 % av bruttoårslönen.
  • Att företaget är avtalspart för de produkter eller tjänster som omfattas av flexibel ersättning.
  • Den kontanta lönen som varje arbetare får måste vara minst den interprofessionella minimilönen (SMI).