Qualcomm skapar 150 Cork-jobb med en investering på 127 miljoner USD

Företaget planerar att sammanföra sina hårdvaru- och mjukvaruforskningsteam och planerar att fylla olika ingenjörsroller under de kommande fyra åren.

Qualcomm Technologies, ett dotterbolag till det trådlösa teknikföretaget Qualcomm, utökar sin FoU-anläggning i Cork city med en investering på 127 miljoner USD.

Denna investering syftar till att främja kompetensen hos detta dotterbolag och möta marknadsutmaningar för ett brett spektrum av branscher. Projektet kommer att se hård- och mjukvaruforskningsteam arbeta vid Penrose Dock-anläggningen.

Expansionen förväntas skapa mer än 150 högkvalificerade ingenjörsroller under de kommande fyra åren, enligt Qualcomm. Minister för näringsliv, handel och sysselsättning Simon Coveney, TD, sa att han förstår att rekrytering ”redan pågår” för många av dessa jobb.

Qualcomms karriärsida visar för närvarande olika jobbannonser för Cork, såsom systemprogramvaruingenjör, datavetenskapsingenjör och maskininlärningsverifieringsingenjör.

”Dessa roller som kommer att ge utmärkta möjligheter för vår talangpool att gå med i ett världskänt teknikföretag som QT Technologies Ireland,” sa Coveney. ”Hjärtat i detta projekt är digital transformation, som sammanför QT Technologies Irelands FoU-, hårdvaru- och mjukvaruteam i Cork och möjliggör innovativt och spännande nytt arbete.”

Qualcomms dotterbolag tillhandahåller avancerad halvledarteknik till mobil kommunikation och andra industrisektorer. Företaget med huvudkontor i Kalifornien etablerade först sin närvaro i Cork 2013.

2020 tillkännagav Qualcomm planer på att investera 78 miljoner euro för att utveckla FoU-anläggningen i Cork. Företaget sa att det för närvarande sysselsätter hundratals personer i länet.

Paul Kelleher, ingenjörsdirektör för QT Technologies Ireland, sa att den senaste expansionen kommer att möjliggöra ”digital transformation på alla nivåer”.

”Vi är mycket stolta över att det här projektet innebär att de högkvalificerade teamen i Cork kommer att möta marknadsutmaningar genom att möjliggöra industrier som tillverkning, fordonsindustri, hyperskala datorer, spel, medicin och utbildning.” sa Kelleher.

”QT Technologies Ireland är en mycket spännande plats att arbeta på, med tanke på vår unika egenskap i Irland när det gäller att utveckla den breda uppsättningen av färdigheter och förmågor som krävs för att utföra på avancerade processteknologinoder.”

Projektet stöds av den irländska regeringen genom IDA Irland. Den statliga myndighetens vd Michael Lohan sa att den senaste investeringen kommer att öka de strategiska funktionerna i Cork-anläggningen och avsevärt förbättra det etablerade teknikklustret i sydvästra Irland.

”Jag önskar QT Technologies Ireland fortsatt framgång och försäkrar dem om IDA Irelands fortsatta partnerskap,” sa Lohan.