Regeringen tar bort momssänkningen på el- och gasräkningen från och med januari

Tusentals egenföretagare och små och medelstora företag kommer att se öka dina kostnader från och med den här månaden på grund av uppkomsten av Moms som kommer att produceras i januari på el- och gasräkningen. Hittills har båda leveranserna haft en särskild sänkning av denna skatt, som konsumenter, många av dem småföretag, har betalat för under de senaste månaderna.s en skatt på endast 5% jämfört med de vanliga 21%.

I januari 2023 godkände regeringen en momssänkning på elräkningen och lämnade denna skatt till 5 % för konsumenter med ett kontrakt mindre än eller lika med 10 kW. När det gäller egenföretagare är de som gynnats de som har små lokaler med minskad förbrukning. Denna åtgärd hade ett utgångsdatum den 31 december 2023.

Regeringen gav förra veckan grönt ljus till en ny förlängning av en del anti-krisstöd, som hittills inkluderat särskilda rabatter på moms på el och gas. Exakt, den verkställande makten har valt att gradvis avskaffa denna åtgärd. Så länge som små företag i december kunde betala – så länge de hade mindre än 10 kW kontrakterad effekt – endast 5 % moms på den förbrukade energin, dFrån januari måste de betala 10%.

Detta innebär attPå bara en månad kommer skattetrycket för mindre företag att fördubblas, både på dina el- och gasräkningar. I det första fallet, enligt olika experter som påpekats för denna tidning, kan extrakostnaden lätt överstiga 50 euro per månad och kommer också att påverka endast egenföretagare och mindre företag.

Ökningen av mervärdesskatten på el och gas kan öka den årliga räkningen för små och medelstora företag och egenföretagare med hundratals euro

Sedan 2021 har regeringen genomfört olika åtgärder för att minska skattetrycket på leveranser, som har slagit historiska rekord i flera år. Som förklarat för denna tidning från plattformen för jämförelse av elpriser MålenergiDet uppskattas att i år, Priserna kommer att variera mellan €80 och €100/MWh, och kan nå €120/MWh i stressiga situationer. Siffror liknande 2023.

Problemet, som bekräftats av olika experter, är det Majoriteten av de företag som omfattades av denna åtgärd är små egenföretagare eller mikroföretag med minskad energiförbrukning. vad kommer de att se fördubblat skattetrycket av din elräkning.

Enligt samma källor är det vanligt att dessa företag spenderar normalt mellan 500 och 1 000 euro per månad på elräkningenså lätt kan ökningen från 5 % till 10 % i januari innebära en extra kostnad på 50 euro per månad, eller 600 euro per år. Detta utan att ta hänsyn till den höjning som även kommer att ske av gasskatterna, som fördubblas och som kan innebära en merkostnad på flera dussin euro för mindre företag.

Progressiv ökning av energimomsen upp till 21 % 2024

Hur som helst kommer höjningen av momsen på el och gas inte att ligga kvar på 10 % och det är troligt att den kommer att stiga till den tidigare satsen, 21 %. Denna uppgång Det började den 1 januari 2024 med ökningen till 10 % och kommer att bibehållas under hela årsperioden.

Regeringens mål är att successivt höja denna skatt tills den återgår till den vanliga skattesatsen på 21 %, så ytterligare höjningar är inte uteslutna under hela detta år. Angående höjningarna moms på gaspriset, De kommer att gå till 21 % från och med den 31 mars 2024.

Bränslestöd till transportörer har också avskaffats

Likaså med start i januaristöd avsedd att subventionera bränsle till egenföretagare inom transport, boskap, jordbruk eller fiske togs också bort från den nya förlängningen.

Från och med den här månaden har egenföretagare inom tunga och lätta transporter, liksom andra grupper som taxibilar eller VTC – som fått direktstöd i en enda betalning – kommer att se bränslebonusen försvinnavilket för många innebar flera hundra euro i månaden och tusentals euro per år.

Avskaffandet av bränslebonusen har varit oväntade nyheter för tusentals transportörer som kommer att se sina kostnader stiga upp till 2 000 eller till och med 2 500 euro per år per lastbil, när det gäller tunga transporter, enligt uppskattningar av National Road Transport Federation (FETRANSA). ”Tills det kungliga dekretet godkändes Vi hoppades att det skulle hålla i minst sex månader till. bonusen på fem cent per liter, vilket är vad som gällde under de senaste månaderna för mottagarna av professionell diesel,” förklarade José Carlos López Jato, teknisk sekreterare på FETRANSA.

Enligt Jato var det en mycket viktig åtgärd eftersom bränslen går igenom en tid med många upp- och nedgångar. ”Denna månad har sammanfallit med ett ihållande prisfall sedan sommaren. Nu är bränslet lägre än i början av året men”Det är fortfarande väldigt dyrt för alla transportörer.”

Faktum är att ”avskaffandet av de fem centen innebär för en tung lastbil med en förbrukning på cirka 4 000 liter cirka 150 eller 200 euro per månad. Mellan 2 000 och 2 500 euro per år. I en lättare lastbil skulle det vara cirka 100 euro per månad ” sa generalsekreteraren för FETRANSA.