RETA förlorade 17 000 egenföretagare i januari, en av de värsta siffrorna under det senaste decenniet

Verksamhetsåret 2024 inleds med en betydande minskning av antalet egenföretagare, efter en januari månad då sysselsättningssiffrorna visar den vanliga trenden för denna tid på året. Specifikt har det registrerats 546 färre egenföretagare varje dag. Således förlorade RETA totalt 16 949 medlemmar under den senaste månaden, enligt uppgifter som erbjuds idag av Social Security. En minskning som lämnar antalet egenföretagare i Spanien på 3 327 419 personer.

”Det finns en betydande försämring av antalet jobbskapande, som går från mer till mindre”, säger Lorenzo Amor, ordförande för National Federation of Self-Employed Workers Associations (ATA). ”Förlusten av 231 250 jobb i januari lämnar oss den näst sämsta statistiken under det senaste decenniet. Detta fall är vanligt i januari, men i år 2024 ser vi att det börjar på fel fot. 546 egenföretagare gick förlorade varje dag, nästan 17 000 totalt; 5 000 av dessa motsvarar endast handeln. Detta representerar decenniets fjärde sämsta data, över den genomsnittliga förlusten av data som registrerats under de senaste tio åren”, analyserade han.

”Även om vi på årsbasis talar om en tillväxt på mer än 19 000 medlemmar, endast sju autonoma samhällen registrerar en ökning, Andalusien och regionen Madrid koncentrerar tre av var fjärde nya registreringar, säger ATA:s ordförande.

Med Lorenzo Amors ord, ”den sociopolitiska miljön, bristen på förtroende och företagsinvesteringar och de ökade kostnaderna tar ut sin rätt på sysselsättningen. Det är sant att vi upplever en betydande tillväxt på 500 000 jobb, men vi ser att så småningom avtar takten.Därför är det viktigt att inte snubbla upp, i form av åtgärder som hindrar upprätthållandet av näringslivet och sysselsättningen.Tvärtom. det är nödvändigt att skapa en miljö av förtroende, av rättssäkerhet, där investeringar uppmuntras och där skapande och upprätthållande av sysselsättning är mycket smidigare”, tillade ATA:s ordförande.

Balearerna leder förlusten av egenföretagare i januari

Alla autonoma samhällen har visat en minskning av antalet medlemmar i RETA, men Uppgifterna från Balearerna sticker ut, med en förlust på 0,9 % av sina egenföretagare, orsakad av säsongens stängning. De följs av Aragón och Asturien, med 0,7 %, och Kantabrien, Castilla y León, Katalonien, Euskadi och La Rioja med 0,6 %.

Trots denna minskning förblir årssiffrorna i början av 2024 positiva på grund av sju samhällens entreprenöriella drivkraft. Både Balearerna och Kanarieöarna som helhet växte med 2,1 % i sina RETA-medlemmar. Medan Andalusien lägger till 1,5 % av egenföretagarna och kommunerna Valencia och Madrid 1,4 %, respektive. Katalonien (0,6 %) och Extremadura har också en positiv position.

Handel och gästfrihet var de sektorer som förlorade mest egenföretagare

Sektorvis är återigen förlusten av egenföretagare inom hotell- och handelsbranschen alarmerande, med en minskning på 2 695 respektive 5 228 medlemsförbund; hälften av alla som har gått förlorade under januari månad 2024.

Å andra sidan, när det kommer till kön, Kvinnligt företagande klarar stormen något bättre. Och även om minskningen i procent är densamma som för män (0,5 %), är skillnaden i absoluta tal mer markant, 10 564 jämfört med 6 385.