Hur du förbättrar ditt minne, med stöd av vetenskap

Hur bra är ditt minne? Har du fått totalt minne när det kommer till din kollegas hundars namn och medicinska besvär, men kämpar för att komma ihåg att samma kollega behövde din input i ett mycket viktigt projekt, som igår?

Hjärnan är en mystisk sak och hur vårt minne fungerar – eller inte gör det – är inte annorlunda. De av er med bra långtidsminne som också råkar vara regelbundna lyssnare på SiliconRepublic.coms For Tech Sake-podcast kommer ihåg att Dr Conor Linehan pratade om hur teknik kan manipulera våra hjärnor. Oroa dig inte om du inte kommer ihåg avsnittet; det var trots allt från förra oktober. Om du vill fräscha upp minnet finns det här.

Linehan, som är psykologiföreläsare vid University College Cork (UCC), talade om deepfakes och hur de kan spela förödelse med vårt återkallande. Han baserade sin avhandling på en studie som UCC gjorde som innebar att människor visades riktiga filmer och falska remakes för att se om de felaktigt skulle komma ihåg förekomsten av de falska remakes.

Studien observerade en genomsnittlig falsk minnesfrekvens på 49 pc, där många deltagare minns den falska remaken som bättre än originalfilmen.

Moralen i berättelsen är att du inte kan lita på din egen hjärna ibland. Detta kan vara särskilt frustrerande om du är under press att komma ihåg mycket information på en gång. För många av oss var skolproven det värsta – de var bra för väldigt flitiga typer med bra korttidsminnen men inte så bra för alla vars hjärnor var lite annorlunda.

Lyckligtvis finns det sätt att förbättra ditt minne. Du kan fokusera din energi på olika övningar baserat på vilka delar av ditt minne du vill boosta.

Här är några fiffiga metoder för att förbättra din hjärnas återkallningsförmåga.

Kul och spel

Soduku, korsord, ordsökningar, schack, kortspel … Dessa spel är alla bra för ditt minne. Även videospel har visat sig öka kognitiva funktioner.

Oavsett om du försöker klara en svår nivå i ett spel eller om du kliar dig i huvudet och försöker komma på en kryptisk ledtråd för korsord, utmanar du din hjärna.

Forskning har funnit att vissa spel, särskilt rollspel (RPG), kan förbättra resonemang, arbetsminne och långtidsminne hos äldre vuxna och unga. Variera bara spelen och spela inte Fallout på 12 timmar i följd.

Bygg ett minnespalats

Sherlock Holmes kallade honom ett sinnespalats, men det är samma idé. Enligt The Art of Memory-bloggen är ett minnespalats som en plats i ditt sinne där du kan ”arkivera” olika delar av information.

”Sinnepalatstekniken är en metod för att memorera stora mängder information genom att placera fakta på platser i ett imaginärt ”palats” i ditt sinne. Palatset kan vara vilket utrymme som helst som du är bekant med, som ditt hem, skola, arbetsplats eller grannskap. Det kan till och med vara ett virtuellt utrymme, som en målning, datorspel eller en scen som du själv uppfinner.”

För att hämta informationen föreställer du dig att du går genom utrymmet. Varje gång du fokuserar på en detalj i ”palatset” väcker det ett minne genom association. Om du till exempel ser en farfarsklocka kommer du ihåg allt i din mötesdagbok.

Vi sa aldrig att det var den mest realistiska tekniken, men det verkade göra underverk för Holmes.

Aktivt återkallande

Denna enkla metod är utmärkt eftersom den har noll jippon. Allt du gör är att testa dig själv. När du väl har bekantat dig med vad det än är du behöver komma ihåg – oavsett om det är tentamen eller namnen på din svärmors svurna fiender – lägger du undan det du har läst och försöker återkalla det.

Sedan återgår du till materialet och får reda på hur väl du kunde komma ihåg det hela. Detta sista steg är viktigt eftersom det kräver att du tittar på materialet igen, men i syfte att rätta dig själv.

Bryt ner det (med en låt/mnemonik)

Det fungerar inte för alla, men många svär vid musik för att hjälpa dem att koncentrera sig. Låtar, texter och till och med nonsensdikter eller mnemonics kan hjälpa oss att komma ihåg saker.

Om du måste komma ihåg en lång lista med vetenskapliga termer, skapa en låt som innehåller orden du behöver veta. Ju skummare, desto bättre.

Minne genom association

Ricardo Lieuw On har ett fantastiskt TED-föredrag om minne, där han pratade om vikten av att hålla sig smidig när man försöker memorera information.

När han brukade vara tvungen att memorera saker uppmuntrade han sin hjärna att bli så tokig som möjligt och han gjorde associationer mellan den information han hade att lära sig och det som var relevant i hans liv.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.