Två skolentreprenörskapsprojekt kommer att representera Spanien i en europeisk tävling

De två bästa teamen av unga entreprenörer i skolåldern i Spanien är redan kända, enligt National Entrepreneurship Competition. Skicka med buss, från Sagrada Familia-Peñaflor Foundations professionella skolor, i Écija (Sevilla) och Solaris Vita, från Carlos III-universitetet i Madrid, De kommer att vara representanter för Spanien i Gen-E 2024, tävlingen som kommer att samla de bästa ungdomsentreprenörskapslagen i Europa i Catania (Italien), mellan 1 och 5 juli.

Teamet av unga andalusiska studenter har vunnit kategorin miniföretag, vilket gör det möjligt för dem att delta i denna europeiska ungdomsentreprenörskapstävling. Skicka med buss är en app för att omvandla varje stadsbusshållplats i städer till en insamlingsplats för paket som efterfrågas via webben. Tack vare användningen av artificiell intelligens, Kunder kan få beställningen de har lagt genom e-handel, vid den busshållplats som ligger närmast din bostad eller arbetsplats.

Båda projekten har av juryn klassats som störande och skalbara

Iñigo Churruca, beskyddare av Junior Achievement Foundation och ordförande för juryn, framhöll under prisutdelningen projektets innovativa karaktär, dess verkliga användbarhet över hela världen, den stora tekniska utvecklingen som genomförts och dess intresse av att bidra till att minska koldioxidavtrycket som genereras av meddelanden och paket med ökningen av leveranser som genereras av elektronisk handel.

För sin del, i kategorin Startprogramdet vinnande projektet är Solaris Vita, från Carlos III-universitetet i Madrid, som syftar till att revolutionera den spanska energisektorn genom utveckling av banbrytande teknik i okonventionella utrymmen. Projektet föreslår en agrovoltaisk lösning som kombinerar tunna skivor av solenergi med växthus, som kan generera elektricitet samtidigt som jordbruksverksamheten i sig själv bibehålls. Denna idé uppstår med ett tydligt socialt mål: donation av hållbar energi till de länder som har störst behov.

Juryn har själv lyft fram att Solaris Vita är det ett innovativt projekt som kännetecknas av användningen av en disruptiv teknologi, med skalbarhet, en kraftfull marknadsnisch och stor integrationskapacitet.

Vinnarna av båda centren.

Tävlingen har delat ut priser och specialomnämnanden i hela Spanien

Under prisutdelningen delades även andra utmärkelser ut:

 • han Viability Awardlevererad av José Luis Zudaire, verkställande direktör för SpainCap, har varit för Adity, från University of Malaga.
 • han HP Garage Awardlevererad av Miguel Ángel Turrado, generaldirektör för HP Solutions Creation and Development Services på HP, har varit för Tech Gesture, från Viladecans Sales Institute (Barcelona).
 • han Business Agility Award i kategorin Miniföretag, levererat av Iris Sánchez, chef för CSR på SAP i Spanien, har varit för WaterScreen, från IES Torre Roja de Viladecans (Barcelona).
 • han Business Agility Award i kategorin Startprogram, också levererat av Iris Sánchez, har varit för Nolopa, från San Pablo-CEU University (Madrid).
 • han Redo för arbete Awardlevererad av Julia Rodríguez, utvecklingschef för Human Age Institute, en stiftelse som främjas av ManpowerGroup, har varit för Tech Gesture, från Viladecans Sales Institute (Barcelona).
 • han ESG Impact Awardlevererad av Marta Colomina, generaldirektör för PwC Foundation, har varit för OXYS, från European University of Madrid.
 • han Sustainability Awardlevererad av Carlota Jiménez de Andrade, chef för social påverkan på EY Spain, har varit för Skomb-by-Tex, från CPR Nebrija Torre de Hércules (A Coruña).
 • han Energy Sustainability Award i kategorin Startprogram, levereras av Alejandro Sánchez, Naturgy corporate venturing, har varit för Solaris Vita, från Carlos III-universitetet i Madrid.
 • han Circular Economy Award i kategorin Miniföretag, också levererat av Alejandro Sánchez, har varit för Reclosh, från IES Valentín Turienzo de Colindres (Kantabrien).
 • han Social Impact Awardlevererad av Marije Scholma, hållbarhetschef på Nationale-Nederlanden, har varit för RCT, från Highlands School (Sevilla). Det här laget kommer att representera Spanien i den internationella tävlingen inom programmet Social Innovation Relay, som främjar socialt entreprenörskap i klassrummet.
 • han Viability Awardlevererad av María José Cambeiro, direktör för Volvo Finances Services, har varit för Sunlit Petals, från SEK-Ciudalcampo School (Madrid).
 • han Resilient Futures Awardlevererad av Mariano Giralt, generaldirektör, Bank of New York Mellon Branch i Spanien, har varit för QuickTrip, från European University of Madrid.
 • han FedEx Access Awardlevererad av Ian F. Silverton, MD Ground Operations Spain & Portugal of FedEx Express Europe, har varit för Skicka med buss, från EEPP Sagrada Familia-Peñaflor Foundation SAFA Écija (Sevilla).
 • han Kundorienteringsprislevererad av Pedro López-Quesada, president för Citi Spain och förvaltare av Junior Achievement Foundation, har varit för AEC, från Arturo Soria-skolan i Madrid.
 • han Innovation in Energy Awardlevererad av Carolina Latorre, kundupplevelsechef Iberia på Schneider Electric, har varit för Skicka med buss, från EEPP Sagrada Familia-Peñaflor SAFA Écija Foundation (Sevilla).
 • han Innovative Entrepreneurship Award i kategorin miniföretag, levererad av Ángel Niño, rådman för det delegerade området för innovation och entreprenörskap i Madrids kommunfullmäktige, har varit för Sunlit Petals, från SEK-Ciudalcampo School (Madrid).
 • han Innovative Entrepreneurship Award i kategorin Startprogram, också levererat av Ángel Niño, har varit för Nidit, från Carlos III-universitetet i Madrid.
 • Under den nationella entreprenörstävlingen, Citi Women Leadership Award, ett utbildningsprogram som Stiftelsen Junior Achievement genomför tillsammans med Citi i syfte att främja och synliggöra kvinnligt ledarskap. I denna upplaga har vinnarna i kategorin Junior varit Mar Gil, från Pineda skola, och Alicia Lletjós, från Montserrat-skolan (Barcelona). Och i kategorin Senior Vinnarna var Claudia Revuelta, från Miramadridskolan (Madrid), och Carmen Martínez, Peñamayor Development College (Asturien).
 • Den har också belönats med Utmärkelsen Årets företagarcenter till Montse López, lärare i HLR Nebrija Tower of Hercules i A Coruña.

Mer än 10 000 ungdomar har utbildats i år med entreprenörskapsprogrammen från Junior Achievement Foundation

Under innevarande läsår 2023-2024 Mer än 10 000 ungdomar har utbildats med Junior Achievement Foundations entreprenörskapsprogram. Målet för miniföretagen och Startprogram är uppmuntra unga människors entreprenöriella färdigheter som kreativitet, ansträngning eller lagarbete. Tack vare mentorskap av professionella volontärer från olika företag och stöd från lärare får ungdomar de färdigheter som har gjort det möjligt för dem att utforma sina egna entreprenörsprojekt.

Programmet Miniföretag har bidrag från Madrids kommunfullmäktige, genom Madrid Emprende, och har som stora företagssponsorer, som Schneider Electric, Citi, FedEx, VOLVO Group, EY, Nationale-Nederlanden, Naturgy, SAP, ManpowerGroup och HP Inc. För sin del, Startprogram Den har detta kommunala bidrag, förutom sponsring av Naturgy, Tikehau Capital, PwC, SAP, BNY Mellon och SpainCap.