Vad anställda som vill bli egenföretagare och öppna företag bör ta hänsyn till

En av tre egenföretagare som registrerar sig i den särskilda ordningen för egenföretagare (RETA) gör det efter att ha bidragit till den allmänna socialförsäkringsordningen.Efter att ha arbetat för andra, Att göra det själv kan vara en utmaning, enligt flera experter som denna tidning konsulterat.

I verkligheten, vad många proffs gör, ”som ser möjligheter till vara din egen chef och utveckla en framgångsrik oberoende karriär, Det är att börja göra det medan de fortfarande arbetar för andra”, förklarade Ivette Gallego, konsult för den katalanska arbetsgivarföreningen Cecot. ”Därmed minimerar de psykologisk svindel som alltid producerar den skenbara avgrunden som finns mellan att vara beroende av ett företag, oavsett hur stort det är, och att göra det själv”, sa den här konsulten för Entreprenörskap och Business Growth.

På så sätt prövas även det professionella projektets bärkraft och de dagliga nyanserna putsas. För sin del, vd för Liderazgo Imperfecto, Jordi Alemany, råder att övervinna förnekelsefasen så snart som möjligt. ”Förut tog vi en dos utbildning i drygt ett och ett halvt decennium och med det slängde vi 35 år av arbetslivet; ofta i samma företag. Men det är över, och i dag finns det ingen säkerhet om att det som lärts på universitetet kommer att vara användbart utöver det första jobbet, eller att det kommer att bli nödvändigt att omskola sig; ”Inte ens om vi kommer att arbeta i 37, 40, 42 år eller hela vårt liv,” kommenterade denna tränare, medförfattare till boken Den oändliga rasen.

Egenföretagare måste först identifiera mervärdet av sin verksamhet

Båda experterna som konsulterats rekommenderar som väsentliga att ha ett tydligt professionellt förhållningssätt och realistiska ekonomiska prognoser, först för att minska den oro som kan orsakas av övergången från anställd till egenföretagare, och för det andra för att ta kontroll över ett framtida jobb där det inte är nödvändigt att blicka tillbaka för att komma ihåg hur bra det var att ha ett bra liv och tjäna pengar för att månad. ”Det är viktigt att tydligt identifiera din karriärplan: bestäm vilken typ av problem du löser; Vad gör du bättre än någon annan, eller åtminstone över genomsnittet?”fortsatte Jordi Alemany. Därför att Utan en tydlig kurs, som sjöfolk säger, blir det aldrig gynnsam vind.

Dessutom bör du ta reda på vilka rutiner du måste genomföra för att registrera dig som egenföretagare och de som du tvingas genomföra hos offentliga förvaltningar under hela ditt nya arbetsliv, som t.ex. lämna in skatt eller ansöka om förmåner och bonusar. Fast det sistnämnda är något som Ivette Gallego bara rekommenderar ”till de som har minimal kunskap och tror att de kan ta ansvar för sin förvaltning, för annars är det att föredra delegera dessa funktioner till en byrå, rådgivning eller till och med på en advokatbyrå, och ta den tyngden från dina axlar.” Fördelen med dessa rådgivare är att de, eftersom det är deras specialitet, alltid är uppdaterade. I själva verket, som denna tidning redan rapporterat, finns det fortfarande många egenföretagare som inte använder sig av denna underleverantör, på grund av enkel okunnighet om dess existens.

Nästa sak är att använda det som Jordi Alemany kallar ”ditt nätverk av multiplikatorer”. Och de är inget annat än de människor som har känt dig professionellt sett och vet att du är bra för det du har bestämt dig för. Dessa måste uppfylla tre kriterier, enligt experten: ”Har förtjänat en viss trovärdighet och solvens i deras ögon; kunna skapa arbetstillfällen för dig om de bestämmer sig för att hjälpa dig; och till sist, just för att önska dig framgång, att du gör det bra. Att om du startar en återförsäljare för kommersiella fordon, ett personalvalsföretag eller en exotisk resebyrå, är det de som kommer Säg till den som frågar ”Jag har rätt person.” medan de tänker på dig.”

Det krävs konsekvens för att hålla verksamheten flytande

Men inte ens det räcker. ”Det är också nödvändigt Konstans och uthållighet; Var försiktig, inte entusiasm, som kommer från att ha den planen eller projektet nämnt, men vara metodisk, regelbunden och återkommande när affärsidén omsätts i praktiken, och fortsätt att försöka, även om saker och ting blir tvärtom mot vad som förväntats och resultatet tar tid att komma fram, säger experten. Cecot-konsulten insisterar också på båda faktorerna, ”ja, etablera ett arbetsschema, för att inte sluta arbeta mer än anställda.”

För VD:n för Imperfect Leadership finns det också två nyckelfaktorer för att lyckas som frilansare, som han kallade anpassningskvoten och omvänd investering. ”Den första är baserad på den fördelningen 60, 30, 10, där Den första siffran representerar den tid du måste ägna åt att bygga ett gediget professionellt erbjudande; den andra är den anställde som begär hjälp av de nämnda multiplikatorerna; och det tredje, konsekvens i hängivenhet till verksamheten. Anpassningsförmågan kvoten är förmågan att inte bara anpassa sig till de nya professionella prestationerna, utan också till de nya färdigheter som krävs och därmed vara över resten.”

Medan den andra av nyckelfaktorerna, som nämns av Alemany, är att göra vad stora gurus som miljardären Warren Buffet rekommenderar. Det vill säga, ”att inte tänka på vad jag ska göra för att bli framgångsrik, om jag startar den eller den här verksamheten, utan tvärtom: vad jag ska göra för att inte bli framgångsrik och precis undvika att hamna i dessa misstag.”

Sedan är det kasuistiken. Uppenbarligen är det lättare att återuppfinna sig själv om man har en viss ekonomisk kudde och inte behöver betala ett bolån dagen efter. Eller om paret kan ta hand om räkningarna ett tag. Familjen som ansvarar för en och hur stor den är hindrar också när det kommer till att börja på egen hand. ”Och det får inte glömmas bort att alla inte är lämpade att arbeta på egen hand”, avslutar Ivette Gallego. ”Eller att det är nödvändigt att vara realistisk och vara mycket medveten om huruvida verksamheten är ett företag eller bara egenföretagare som är dömt att misslyckas, eftersom det inte är helt lönsamt”, sa Jordi Alemany: ”Den gamle mannen förlorar en cent per kvast; men eftersom jag säljer många…