Varför livslångt lärande är viktigt inom mjukvaruutveckling

Senior mjukvaruingenjör Oleksiy Ryabchuk diskuterar sin dag till dag på Integral Ad Science och ger sina bästa tips för att förbättra produktiviteten på jobbet.

Oleksiy Ryabchuks mjukvaruutvecklingsresa har mestadels ägnats åt utvecklingen av internet- och mobilbanklösningar, samt att skapa mjukvarulösningar för olika domäner.

Efter att han flyttade från Ukraina till Irland för mer än två decennier sedan, fortsatte Ryabchuk sin programvaruingenjörskarriär på ett antal företag, inklusive Snap-on Diagnostics, CR2 och HubSpot, innan han slog sig in i sin nuvarande roll som senior mjukvaruingenjör på Integral Ad Science (IAS) ) i september förra året.

För Ryabchuk är hans favoritdelar inom mjukvaruteknik problemlösningsprocesserna och de kreativa aspekterna av att designa lösningar.

”Förmågan att positivt påverka människors liv genom mjukvaruprodukter jag skapar är särskilt tillfredsställande och motiverande.”

Om det finns något sådant, kan du beskriva en typisk dag på jobbet?

Min vanliga dag börjar med att kolla e-post och Slack-meddelanden för att komma ikapp med kommunikation från kollegor i olika tidszoner. Efter uppgiftsprioritering avsätter jag gott om oavbruten tid för att granska pull-förfrågningar, engagera mig i praktisk kodning och fördjupa mig i projektdetaljer, vilket underlättar konsekventa och betydande framsteg mot mina dagliga mål. Allt eftersom dagen utvecklas deltar jag i Zoom-möten med teammedlemmar, särskilt de i USA och Storbritannien, ger framstegsuppdateringar och deltar i diskussioner om omedelbara utmaningar och potentiella lösningar.

Vilka typer av ingenjörsprojekt arbetar du med?

Sedan jag började på IAS har jag varit involverad i projekt som spänner över både annonsörer och publicister, där jag har byggt lösningar som möjliggör noggrann mätning och rapportering för att möta de olika kraven från våra kunder.

”Snabba förändringar inom mjukvaruteknikområdet kräver att jag tar ett proaktivt förhållningssätt till kontinuerligt lärande”

Vilka ingenjörskunskaper använder du dagligen?

Som full-stack ingenjör omfattar mina dagliga ansvarsområden en rad tekniska färdigheter som spänner över både front-end och back-end utveckling. I gränssnittet utnyttjar jag mina kunskaper i JavaScript, TypeScript och React för att skapa responsiva och interaktiva användargränssnitt. På baksidan använder jag Java och Spring Boot för att bygga robusta mikrotjänster och API:er.

En särskilt värdefull färdighet i min roll är förmågan att läsa, förstå och modifiera minifierad JavaScript-kod. Denna färdighet visar sig vara avgörande vid hantering av tredjepartsbibliotek eller felsökning av kundintegreringsproblem.

Vilka är de svåraste delarna av tekniken och hur navigerar du i dem?

När det gäller distansarbete tycker jag att det är avgörande att fastställa tydliga gränser mellan mitt yrkesliv och mitt privatliv. Detta innebär att sätta definierade arbetstider, skapa en dedikerad arbetsyta och säkerställa effektiv kommunikation med kollegor. Att uttrycka komplicerade tekniska idéer som inte har engelska som modersmål introducerar ett extra lager av komplexitet. För att ta mig an denna utmaning koncentrerar jag mig på att förbättra mina språkkunskaper och skrivförmåga.

Dessutom kräver de snabba förändringarna inom mjukvaruteknikområdet att jag tar ett proaktivt förhållningssätt till kontinuerligt lärande. Jag prioriterar att hålla mig uppdaterad genom att ägna tid åt att lära mig nya verktyg och tekniker genom att läsa böcker, blogginlägg, lyssna på poddar och gå utbildningar.

Har du några produktivitetstips som hjälper dig genom dagen?

Jag tycker att min produktivitet förbättras avsevärt när jag delar upp stora uppgifter i mindre, mer hanterbara. Detta tillvägagångssätt gör att arbetsbelastningen verkar mindre skrämmande och gör att jag kan fokusera på att slutföra ett steg i taget. Eliminera distraktioner så mycket som möjligt, som att stänga av onödiga aviseringar och lägga undan mobiltelefoner så att de inte lätt kan nås. Dessutom har jag utvecklat en vana att ta två promenader utomhus – en innan jag börjar min arbetsdag och en under lunchen. Den friska luften hjälper till att rensa mitt sinne och ladda upp min hjärna, vilket ger en värdefull boost till min hälsa och produktivitet.

Vilka färdigheter och verktyg använder du för att kommunicera dagligen med dina kollegor?

Vi använder Slack för snabbmeddelanden, vilket underlättar snabb och effektiv kommunikation inom vårt team, medan Zoom fungerar som vår go-to-plattform för videokonferenser, vilket möjliggör interaktioner ansikte mot ansikte.

Vilket råd skulle du ge till någon som vill arbeta inom ingenjörsbranschen?

För dem som vill arbeta inom ingenjörsvetenskap, kom ihåg vikten av livstidsinlärning. Håll dig beredd att ta till dig ny kunskap, eftersom teknik och metoder inom området ständigt utvecklas och accelererar.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.