Vill du bli ingenjör?  Här är några verktyg som du kan sluta använda

CAD, FEA, 3D-utskrift och programmeringsspråk är några av de inte så hemliga vapeningenjörer som använder varje dag. Vid sidan av deras miniräknare förstås.

Ingenjörer är inte en homogen grupp; de arbetar med olika projekt och har olika specialiteter. Det betyder att de typer av tekniska verktyg de använder skiljer sig åt beroende på vilket område de arbetar inom. En civilingenjör kommer inte att använda samma typ av teknik som en mjukvaruingenjör eller en maskiningenjör. Eller, åtminstone, de skulle inte använda det på samma sätt eller av samma anledning.

Som sagt, du skulle vara hårt pressad att hitta något jobb nuförtiden som inte kräver någon form av teknisk kompetens – och hur ingenjörer använder teknik förändras hela tiden i takt med att branschen utvecklas.

Här är en lista över några av de vanligaste verktygen ingenjörer av alla ränder använder för att få sitt arbete gjort.

CAD

Datorstödd designteknik, eller CAD, som det kallas, gör det möjligt för mekaniker och civilingenjörer att visualisera konstruktioner och prototyper de arbetar med. Det används av ingenjörer inom flyg-, bil-, bygg- och varvsindustrin, för att nämna några.

Det finns många CAD-verktyg på marknaden, och de varierar i pris och kvalitet. För CAD-nybörjare är gratisverktyg som K-3D, LibreCAD, QCAD och Wings 3D bra insatser.

För erfarna CAD-användare är sådana som FreeCAD, Meshlab, Sculptris och DraftSight alla något mer komplexa.

3d-utskrivning

Utrustningen kan vara dyr, men många ingenjörsföretag tycker att det är värt kostnaden att investera i 3D-utskrift och -skanning.

Din genomsnittliga ingenjör kommer inte att äga sin egen 3D-skrivare – de är för stora och för dyra – men ingenjörer borde veta hur processen fungerar.

I augusti i år hörde vi från mekatronikingenjören, som blev teknikgrundare Keith Tracey, som berättade om sin erfarenhet av Additive Manufacturing-examen vid South East Technological University.

Tracey sa att 3D-utskrift, eller additiv tillverkning, för att ge det dess formella namn, kommer att bli utbredd i många branscher under de närmaste åren.

FEA

Ingenjörer använder mjukvaruverktyg för finita elementanalys (FEA) för att hitta och åtgärda potentiella problem med vilket material de än arbetar med.

Programvaran använder något som kallas finita elementmetoden (FEM) för att analysera hur ett visst material reagerar på krafter som värme eller mekanisk påkänning, till exempel. Enkelt uttryckt låter det ingenjören ta reda på vad som kan fungera och vad som kanske inte fungerar innan de går och arbetar på sin slutliga prototyp.

Ansys, Femap, SimScale och Abaqus är några exempel på FEA-verktyg där ute just nu.

Programmeringsspråk

Detta är ganska självklart, särskilt för mjukvaruingenjörer. Men det är inte bara mjukvaruingenjörer som behöver använda programmering.

Mekaniska och elektriska ingenjörer använder regelbundet programmeringsspråk som Python, Matlab, SQL och Java. Som vi nämnde överst i artikeln är teknik ett verktyg som kan hjälpa ingenjörer oavsett om de arbetar vid en dator hela tiden eller bara vid tillfälle. De flesta språk som Python är mycket hanterbara att lära sig och olika ingenjörer använder dem på olika sätt.