Vill du ha ett jobb inom biopharma?  Här är vad de letar efter

Vi pratade med några av de främsta biopharma-arbetsgivarna i Irland vid NIBRT:s årliga karriärevenemang under helgen för att ta reda på vilka roller de anställer för och vad de letar efter i en idealisk kandidat.

Biopharma är en grundbult i det irländska tekniska ekosystemet och sysselsätter tiotusentals högkvalificerade arbetare i en mängd olika roller. Det är då ingen överraskning att landets snabbväxande sektor fortsätter att se en stark efterfrågan från nyutexaminerade över hela landet.

Ett mikrokosmos av denna efterfrågan sågs på en nyligen genomförd karriärmässa som anordnades av National Institute for Bioprocessing Research and Training (NIBRT) förra helgen. Både nuvarande studenter och nyutexaminerade samlades på The Campus i Cherrywood på lördagen (13 april) för att träffa några av de största biofarmaka-arbetsgivarna i landet, i hopp om att ta det första steget i sina karriärer.

”Det finns ett stort antal jobb inom biofarmakaområdet och de är väldigt olika – från operatörer, kvalificerade tekniker och supporttjänster till försäljning, tillverkning och forskningsutveckling”, säger Kate Cotter, chef för utbildningsleverans på NIBRT.

Några av de många blue chip-företag som ville anställa på karriärmässan var MSD, Amgen, Bristol Myers Squibb (BMS), Pfizer, Cognizant, WuXi Biologics och Eli Lilly.

Stephen Burke, biträdande direktör för globalt talangförvärv på MSD i Irland, sa att den globala läkemedelsjätten letar efter att anställa de bästa talangerna för roller inom tillverkning, teknisk drift, processteknik och alla relaterade funktioner inom sina tillverknings- och kommersiella affärsenheter på ö.

Amgen, en annan biofarmakajätte baserad med betydande verksamhet i Irland, är på jakt efter många specialiserade roller. Företaget har en betydande tillverkningsanläggning i Dún Laoghaire, en av Amgens största utanför Nordamerika.

”Vi har olika roller tillgängliga för tillfället, inklusive för tillverkningsprocesser – så tekniker, kvalitetskontrollanalytiker, processutveckling och en rad andra rader av andra roller inklusive ingenjörsarbete”, säger Tynan Flynn, assistentdirektör för HR på Amgen.

BMS, läkemedelsjätten med huvudkontor i Princeton, New Jersey, tillkännagav nyligen en investering på 400 miljoner dollar för en utbyggnad av sin Dublin 15 Cruiserath-anläggning.

Eoghan Greene, biträdande verksamhetschef för Sterile Drug Product på BMS, sa att företaget planerar att fylla mer än 350 nyhetsroller under de närmaste åren. Dessa roller inkluderar tillverkning, kvalitetskontroll, kvalitetssäkring, leveranskedja och ingenjörskonst.

När det gäller råd till potentiella sökande sa Burke att kandidater inte ska vara rädda för att ”gå den extra milen” för att visa några av de bidrag de har kunnat göra i sin organisation.

”Jag tycker att det är viktigt att visa hur du har varit involverad i initiativ kring mångfald eller företagens sociala ansvar och påverka verksamheten utanför dina kärnansvar nio till fem.”

En annan egenskap som går långt i intervjun är förmågan att vara en lagspelare.

”Jag tror att den idealiska kandidaten som vi letar efter är människor som är villiga att arbeta väl inom teammiljöer. På BMS har vi en kultur av en ”kan-göra”-attityd och lägger vikt vid ansvarighet, passion och integritet, säger Greene.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.