13 gratis brainstormingverktyg för kunskapsarbetare

Brainstorming är tufft och ibland räcker det inte med penna och papper. Här är några av de många tekniska verktyg som finns där ute för att förfina dina idéer.

Allas inställning till brainstorming är olika. Det beror på vilken typ av arbete du gör och vilken typ av tänkare du är – om du till exempel är en UX-designer eller datavetare. Brainstormings natur gör att det kan vara ganska kaotiskt – alla kastar ut idéer som individer och hoppas på det bästa. Med fjärr- och hybridarbete är dessa individer ofta inte ens i samma land, än mindre i samma rum. De kan också vara i olika lag.

Tack och lov finns det massor av tekniska verktyg som team kan använda för att dela idéer – oavsett var deras kollegor är. Från whiteboardverktyg till Kanban board lookalikes till tankekartgeneratorer, det finns ingen brist på plattformar för att hålla reda på projekt och idéer.

Ayoa

Ayoas kostnadsfria plan låter användare skapa obegränsade tankekartor och få sin inlärning gjord och sina idéer på ett visuellt sätt. Det vänder sig till alla men verkar skapa en nisch för neurodiversa människor. Den har ett helt avsnitt på sin webbplats om hur användare av neurodiversitet kan lära sig och skapa på Ayoa.

Kuggla

Coggle är ett webbaserat verktyg, så allt du behöver göra för att få den kostnadsfria planen är att skapa ett konto på dess webbplats. Det är bra för samarbete och enkelhet, och det stöder enkel export när dina tankekartor är klara.

IdeaBoardz

Om du inte vill spendera evigheter med att gnälla, är IdeaBoardz något för dig. Precis som Coggle är den webbaserad, men superenkel. Skapa bara en tankekarta, dela webbadressen och du är klar. Layouten är inte lika sofistikerad som vissa andra.

Infinity kartor

Infinity Maps är en one-stop-shop för idégenerering och produktivitet. En central funktion i kartorna är kort som användare kan lägga till efter behov. Du kan zooma in på korten också, vilket är användbart om du har mycket på gång på varje karta.

Lucidchart

Webbaserat Lucidchart har hundratals olika mallar för visuell brainstorming, så du kan välja flödesscheman, Kanban-tavlor, värmekartor och till och med nyhetsbrevslayouter. Du får inte alla premiumverktyg om du inte väljer att betala, men gratisplanen ger dig 100 mallar, tre redigerbara dokument och andra grundläggande funktioner.

Microsoft Whiteboard

Alla som har en Microsoft 365-prenumeration kan få tillgång till alla Microsoft Whiteboards funktioner gratis och använda den tillsammans med Excel, Word, PowerPoint och Teams – vilket innebär att det är ett utmärkt alternativ om du regelbundet samarbetar och delar idéer med kollegor där. Det finns också en gratisversion av Microsoft Whiteboard.

Milanote

Milanote är bra för kreativa och människor som gillar att visualisera koncept. Dess layout är fräsch, mycket visuell och vagt lik en bräda i Kanban-stil. Den kostnadsfria planen erbjuder obegränsade delade anslagstavlor, men bara 10 filuppladdningar och endast 100 anteckningar, bilder eller länkar.

MindMeister

Du kan använda MindMeister för att göra anteckningar, projektplanering, brainstorming, mindmapping och mer. På lösningsavsnittet på sin webbplats finns information om hur olika yrkesgrupper som HR, mjukvara och IT, lärare och studenter bäst kan utnyttja det. Den kostnadsfria planen kommer med Microsoft Teams-integration och upp till tre tankekartor, men det är värt att notera att den personliga betalda planen är betydligt billigare än vissa rivaler på bara €6 per månad.

Miro

Miros namn kommer från det spanska ordet för ”look” och det är verkligen ett mycket visuellt brainstorming-verktyg som är älskat av många användare för dess whiteboard- och samarbetsfunktioner. Den kostnadsfria versionen av Miro ger användarna tillgång till dess imponerande integrations- och mallbibliotek. Den kan användas med alla de stora i arbetsplatsprogramvara som Zoom, Slack och Google Drive.

SimpleMind

Det här verktyget är designat för nybörjare med tankekartor och fungerar på alla olika plattformar och kommer med en mängd olika layouter beroende på hur noga du är med optik. SimpleMind gratisplanen erbjuder begränsade funktioner, men om du funderar på att betala ut är dess betalda planer ett engångsköp vilket betyder inga månadsavgifter.

Stormboard

För människor som älskar data och organiserar dessa data i komplicerade diagram, är Stormboard mitt i deras gränd. Precis som Lucidchart har den massor av anpassade mallar och även om den kanske inte är den roligaste är den underbar på datavisualisering. Den kostnadsfria versionen ger tillgång till dessa mallar, såväl som integrationer och vissa exportalternativ.

WiseMapping

Detta superenkla verktyg med öppen källkod täcker alla grunder: tankekartläggning, anteckningar, samarbete och delning. WiseMapping skapades av två vänner som älskar tankekartor och ville skapa en gratis plattform för att dela sin entusiasm med världen.

XMind

Sist, men inte minst, XMind, som inte har något att göra med det andra X. Det kommer med samarbete i realtid, molnlagring, mallar och enkla grundfunktioner.