6 sätt introverta arbetssökande kan få anställning

Introverta arbetssökande kan göra mycket bra medarbetare, tricket är att veta att din introversion kan vara en tillgång och visa upp det för arbetsgivare.

Det jäkt folk måste gå igenom för att få ett jobb är ganska intensivt, och om du inte är den mest utåtriktade kan det vara en prövning. Att gå på fullsatta karriärmässor och kalla människor är nervkittlande, men ibland är det enda sättet att få arbetsgivare att lägga märke till dig.

Eller är det? Sedan pandemin – och även innan den, tack vare LinkedIn och plattformar som IrishJobs.ie – har det varit mycket lättare att kringgå den personliga vägen och söka jobb online.

Om du skriver ett bra ansökningsbrev som visar vem du är och vad du har för kompetens, kan du förbereda dig tillräckligt mycket för en intervju så att du förhoppningsvis inte kommer framstå som nervös. Som Sandro Okropiridze, medgrundare och VD för Stori, en AI-driven innehållsskapande plattform för varumärken och företag, påpekar, är att bygga ditt personliga varumärke ofta halva striden när det kommer till att bli anställd nu för tiden.

Ett personligt varumärke är inget de flesta tänker på när det kommer till introverta personer, men det är förmodligen det minsta av två onda. (Alternativet är att gå på karriärmässor och kallsamtal).

Okropiridze har flera bitar av visdom för introverta arbetssökande, och att bemästra fjärrkommunikation och bygga ett personligt varumärke är främsta bland dem.

Bygg ditt personliga varumärke

”Med arbetsgivare som söker sociala medier för sin nästa anställning är en övertygande onlinenärvaro absolut nödvändig”, säger Okropiridze.

”Kom online och delta i diskussioner, gå med i grupper och utöka ditt nätverk. Kom sedan igång med att konsekvent kurera innehåll som stämmer överens med din professionella identitet. Ju större räckvidd du har, desto fler möjligheter kommer att uppstå.” Och du behöver inte spendera tid på dränerande evenemang ”pressa köttet”.

Master fjärrkommunikation

Distansarbete är definitivt en vinst för introverta. Okropiridze håller med. ”Med uppkomsten av distansarbete har sättet vi kommunicerar i våra yrkesliv förändrats drastiskt. Du måste öva e-postetikett, förbättra din videokonferensfärdighet och bekanta dig med samarbetsplattformar online. När du väl har landat en intervju, kom ihåg att kroppsspråk utgör 55 procent av kommunikationen, så ta bort distraktioner från ditt skrivbord och håll ögonen på skärmen.”

Visa upp dina mjuka färdigheter

En annan sak som introverta borde göra är att utnyttja sina naturliga introverta egenskaper – eftersom dessa ofta är väldigt attraktiva för arbetsgivare.

”Introverta är ofta mästare på mjuka färdigheter, så visa upp de – lyssnarförmåga, empati och uppmärksamhet på detaljer – som positivt påverkar teamdynamiken och förbättrar problemlösningen. Berätta om dina styrkor och betona varför de är så avgörande för en produktiv arbetsmiljö (även om det strider mot din natur), säger Okropiridze.

Hitta en introvertvänlig bransch

Det finns så många där ute att välja mellan. ”Fokusera på att söka jobb i branscher som värdesätter självständigt arbete, såsom forskning, programmering eller innehållsskapande,” råder Okropiridze.

”Du kommer att finna det mycket lättare att få en roll som passar din personlighet och styrkor. Tack och lov innebär förekomsten av flexibelt och distansarbete idag, vilket ger en positiv miljö för introverta personligheter, att du inte kommer att sakna lämpliga roller.”

Gör dig redo för intervju

Den fruktade intervjun kan vara en stötesten för även de mest extroverta arbetssökande. Så det här tipset är verkligen för alla, oavsett personlighet.

”Gå igenom en lista med vanliga intervjufrågor och förbered svar som visar upp dina prestationer och färdigheter och betona (med exempel) hur din introverta personlighet kompletterar din arbetsstil.” Uppenbarligen, om du inte är en introvert, lämna bara det sista steget utanför. Poängen är att extroverta personer så ofta firas så det är dags att lära sig att uppskatta dina styrkor om du är en introvert.

Släpp det traditionella CV:t

”Skicka bort den tråkiga listan med kvalifikationer, erfarenhet och färdigheter och experimentera med unika CV-format och visuella element, som onlineportföljer eller infografik istället. Detta kommer inte bara att visa upp din kreativa sida, utan visuella alternativ gör att du kan presentera dig själv på ett engagerande sätt som inte kräver omfattande verbal självreklam, säger Okropiridze. Det är ett klokt knep att använda, och arbetssökande behöver alla knep och tur de kan få.