Accenture lyfter fram "förtroendegap" mellan könen inom digital kompetens

80 procent av unga män tror att de har den digitala kompetens som krävs för att lyckas på arbetsplatsen jämfört med 59 procent av unga kvinnor.

Det var jublande scener vid årets Accenture International Women's Day-evenemang, då mer än 1 300 personer samlades för att hjälpa företaget att fira sitt 20:e år som markerar datumet. På en scen präglad av lila ljus – märkets färger från Accenture – diskuterade olika företagsledare och gäster kvinnors roll inom tekniken.

”Internationella kvinnodagen har varit oerhört viktig när det gäller att bygga upp ett utrymme för att prata om jämställdhet mellan könen under många år”, säger Dr Michelle Cullen, MD och ledare för inkludering och mångfald på Accenture i Irland.

Men händelsen var inte bara prat; som Cullen sa, tillfället fungerade främst som en påminnelse om att ”lyssna på varandra, att lära av andra människors berättelser, men också viktigast av allt att agera”.

Denna punkt togs upp av hennes kollega, Dr Catherine Day, tidigare generalsekreterare för Europeiska kommissionen. ”Jag tror att vi behöver mycket mer data och mycket mer rapportering så att vi kan se om policyerna fungerar och gå in och korrigera dem om de inte är det”, sa Day.

”När lika lön blev lag började vi vara uppmärksamma”, sa Day. ”Nu när lönejämlikhet mellan könen är ett problem, mäter vi faktiskt klyftan och bestämmer oss sedan för att göra något åt ​​det, så jag är väldigt angelägen om att ha oberoende dataövervakning och uppföljning – eftersom det som mäts blir gjort.”

Efter sina egna råd släppte Accenture nya uppgifter om könsroller inom tekniksektorn. Som Day antydde, föreslog den att fler åtgärder måste vidtas för att uppnå jämställdhet mellan könen.

Den fann en betydande klyfta mellan män och kvinnors attityder till deras digitala kompetensnivåer: 80 procent av unga män tror att de har de digitala färdigheter som krävs för att lyckas på arbetsplatsen jämfört med 59 procent av unga kvinnor.

Urvalsstorleken på undersökningen var ganska liten – det var en onlineundersökning över ett nationellt representativt urval av 500 Irland-baserade män och kvinnor i åldern 18-24.

Trots denna förtroendeklyfta fanns det gott om kvinnor på IWD-evenemanget som talade positivt om sina karriärer inom teknik och de framsteg som gjorts som ett resultat av aktivism och handling.

Karen Odegaard, global IT-chef på Accenture, sa: ”Jag har varit på Accenture i 16 år och jag känner att det finns mycket fler kvinnor nu än när jag började. Jag känner att kvinnor har kommit på hur de kan bidra till tekniken… Jag tror att vi behöver fler kvinnliga ledare, jag tror att vi kan ta med fler kvinnor, så jag tror att det är nästa steg i vår resa.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.