Bygga grunderna i webbdesign

De dagar då företag kunde klara sig utan en stark internetnärvaro är förbi. 2024, hur går en växande företagare till väga för att bygga en webbplats?

Tekniken har avancerat till den grad att även fysiska företag måste ha en onlinenärvaro för att blomstra. Även om de traditionella kriterierna för framgång fortfarande är relevanta, till exempel mun-till-mun-marknadsföring och att bygga varumärkets trovärdighet, är det rimligt att säga att modern verksamhet kräver en modern touch.

För nya eller oerfarna entreprenörer kan det vara ett knepigt företag att designa en webbplats som är fullt fungerande och på ett adekvat sätt projicerar företagets mål och värderingar. Men när det görs på rätt sätt kan fördelarna, såsom ökad konsumenträckvidd, förbättrad konkurrenskraft på marknaden och strömlinjeformad dataanalys, stärka ett företags profil avsevärt.

Så, vilka grundläggande steg och färdigheter behöver du ta för att bygga och utveckla din företagswebbplats?

Planen

När du fattar beslutet att bygga din egen webbplats från grunden är planeringsstadiet kritiskt och bör inte förbises. Planen är i grunden din färdplan, som guidar dig genom processen och håller dig på rätt spår, så i slutet har du en funktionell webbplats som liknar din vision.

Detta är den punkt då du bör beräkna din budget, inklusive diskretionära utgifter för oväntade kostnader. Du bör också notera dina primära mål, din målgrupp och ditt unika försäljningsargument (USP).

När detta är gjort bör du säkra ditt valda domännamn, välja din webbplatsbyggare (mer om det senare), välja dina designelement och skapa sektioner eller etiketter för webbplatsens kärnaspekter. Det är också en bra idé att ha några bitar av kvalitetsinnehåll förberett i förväg och redo att gå live när webbplatsen har byggts.

En del av anledningen till att planeringsstadiet är så viktigt är att många av de beslut som fattas här kan ha en långsiktig effekt på webbplatsens övergripande framgång. Till exempel, om domännamnet är vilseledande, kommer det inte att locka rätt målgrupp, och på liknande sätt, om din USP är förvirrad, kan konsumenterna också tycka att marknadsföringen överlag är förvirrande.

Webbplatsbyggare

Webbplatsbyggare kan vara en oerhörd hjälp för entreprenörer som är nya inom webbplatsbyggande, eftersom de är verktyg som låter dig sätta upp, designa, anpassa, publicera och hantera en webbplats utan att behöva använda kod. Populära plattformar inkluderar Squarespace, Wix, Shopify och WordPress.

Tidigare innebar att skapa en webbplats att ha kunskap om kod, och även om detta fortfarande är en oerhört användbar och värdefull färdighet, för nybörjare, är det mycket att ta tag i. Eftersom det ofta innebär att du inte behöver anlita extern hjälp kan det också vara mer kostnadseffektivt.

För att komma igång kan du installera en applikation eller använda onlineversionen som inte kräver att du laddar ner programvaran. Sedan, med hjälp av mallar och enkla släpp-och-dra-funktioner, kan du anpassa webbplatsen på nolltid, vilket avsevärt förenklar det som har potential att bli ett komplicerat och arbetskrävande projekt.

När allt är designat som du vill, håller konsekvent underhåll och uppdateringar det hela att ticka över. Olika företag erbjuder unikt innehåll för webbplatsbyggare, så om du funderar på att använda en sådan tjänst för att marknadsföra ditt eget företag, kan det vara bra att dra nytta av gratis provperioder för att se vilken applikation som passar din vision bäst.

Betalningsteknik

Om du säljer en tjänst eller produkt på din webbplats är det viktigt att betalningsfunktionernas utseende och användbarhet är effektiva och inger förtroende hos konsumenten. Ett vanligt designfel, som felmärkta avsnitt eller felaktig färgformatering kanske inte avskräcker en kund på det sätt som ett till synes opålitligt betalningssystem skulle göra.

Nuförtiden är människor utomordentligt försiktiga med finansiella handlingar online, därför är lättanvända, strömlinjeformade, trovärdiga betalningsfunktioner ett absolut måste. Beroende på ditt företags särskilda behov finns det en rad betalningssystem att välja mellan.

Om du till exempel vill att ditt företag ska omdirigera transaktionen till banken för bearbetning, som en sorts mellanhand, skulle en betalningsgateway vara idealisk. Om du föredrar ett klassiskt betalningssystem som överför pengar från köparen till säljaren via ett skyddat bearbetningscenter bör du överväga en internetinlösentjänst.

Det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till i samband med installationen av en betalningsfunktion, såsom systemets internationella räckvidd, transparenta avgifter och avgifter, säkerhet och efterlevnad och om alternativet du valt erbjuder teknisk support.

När du registrerar dig på betalplattformens webbplats och din integrationsansökan är godkänd kan du välja din egen metod för integration, som kommer att tillhandahållas dig av betaltjänsten.

Populära alternativ inkluderar en betalningsknapp, som gör enkla, snabba transaktioner med minimal navigering, eller onlinefakturering som genererar och utfärdar fakturor via e-post eller sociala medier.

Test och underhåll

För att säkerställa att allt ser ut och fungerar som förväntat krävs noggranna tester. Huvudfokus bör ligga på UI (användargränssnitt) och UX (användarupplevelse), via användbarhetstestning och en webbplatsrevision, som kommer att indikera hur användare interagerar med webbplatsen och avgöra om webbplatsen är optimerad för att nå trafikmål.

När du är live bör du använda dig av SEO och analyser för att säkerställa att du når din målgrupp. Mun till mun, sociala medier och traditionella medier är också bra sätt att marknadsföra ditt nya företag, med alternativ för alla, oavsett din budget.

Med en webbplats tar arbetet aldrig riktigt slut eftersom webbplatsen kommer att behöva ständiga uppdateringar när tekniken utvecklas, men om du utvecklar en rutin som innehåller regelbundna revisioner kan framstegen vara iterativa, snarare än ett stort projekt som genomförs en eller två gånger om året.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.