Cork medicintekniska nystartade NeuroBell kommer att anställa 12 efter ökad finansiering

NeuroBell utökar sitt team för att få sin nya produkt på marknaden 2025. Man anställer ingenjörer, QA- och affärsutvecklingspersonal.

NeuroBell, en irländsk start-up som specialiserar sig på tillverkning av medicinsk utrustning för nyfödda, har avslutat en investeringsrunda på 2,1 miljoner euro. Investeringen kommer att göra det möjligt för företaget med huvudkontor i Cork att utöka sitt team och fortsätta att utveckla sina produkter.

Grundat av Dr Mark O’Sullivan, Dr Alison O’Shea och Colm Murphy, är NeuroBell en spin-out från University College Cork (UCC) och Irish Center for Maternal and Child Health Research (INFANT). Man arbetar med utvecklingen av en AI-driven medicinsk anordning som kan upptäcka anfall hos spädbarn och därigenom minska risken för hjärnskador på lång sikt.

Med enheten siktar NeuroBell på att göra det lättare att behandla små patienter som är inlagda på landets neonatala intensivvårdsavdelningar. Hjärnskador till följd av en traumatisk förlossning kan påverka bebisars hälsa på livsförändrande sätt, vilket leder till tillstånd som cerebral pares och epilepsi. NeuroBell uppskattar att globalt upp till 2 miljoner nyfödda drabbas av hjärnskador vid födseln.

Dess enhet är trådlös, liten och avsedd att vara enkel att använda. Den har utformats som ett alternativ till den nuvarande metoden för att övervaka nyföddas hjärnaktivitet, som kräver apparater som ofta är svåra att använda och som behöver medicinsk personal med specialistutbildning för att arbeta med dem.

Under 2024 kommer NeuroBell att arbeta för att säkra FDA-godkännandet så att den kan lansera enheten på den amerikanska marknaden. Finansieringen som den har säkrat kommer att gå till kliniska prövningar, kvalitetskontroll, produktutveckling och det viktiga regulatoriska godkännandet. Företaget siktar på att påbörja kommersiell försäljning av enheten 2025.

Det kommer också att anställa 12 nya medarbetare i Cork. Rollerna kommer att vara inom teknik, kvalitetssäkring och affärsutveckling.

O’Sullivan, VD för NeuroBell, berömde företagets befintliga personal och beskrev dem som ”otroliga” och ”passionerade för att använda nya teknologier” för att lösa ett kritiskt medicinskt behov.

Richard Watson, managing partner på Furthr VC, ett av företagen som ledde finansieringsrundan, sa att hans team var ”mycket imponerat av grundarteamet och vad de har uppnått hittills i UCC innan de snurrade ut”.

NeuroBells grundare har fått utmärkelser för sina produkter och arbete inom neonatalvård, inklusive topppriset vid 2020 Enterprise Ireland Student Enterprise awards. I mars förra året fick företaget kommersialiseringsfinansiering från Enterprise Ireland.

Enterprise Ireland deltog också i NeuroBells senaste finansieringsrunda. Förutom FurthrVC inkluderade rundan Atlantic Bridge och HBAN MedTech Syndicate. Flera privata investerare deltog också.