De överförbara färdigheter du inte visste att du hade

Vi hämtar alla färdigheter här och där, men hur ofta erkänner vi egentligen de förmågor vi har samlat på oss? Eller deras potential?

Övergångs- eller överförbara färdigheter är de grundläggande talangerna som skapar en väl avrundad, smidig arbetssökande. Dessa färdigheter är resultatet av år som tillbringats med att lära, öva och tillämpa, om och om igen.

Men så ofta förstår vi inte helt hur många färdigheter vi har fått från dagliga aktiviteter, volontärarbete eller tidiga jobb. Du skulle förmodligen bli förvånad över att se utbudet av baskunskaper som du kan sätta på ditt CV när du söker nya tjänster.

Det är magin med överförbara färdigheter.

IT kunskaper

Utbredd tillgång till internet och datorer som kan hållas i handflatan har gjort oss alla till IT-experter, till en viss grad. För många av oss finns våra liv online. Det är där vi arbetar, handlar, organiserar resor och kommunicerar med andra.

Genom skolan och arbetet är de flesta skickliga på att använda dokumentationsprogram, kalkylblad och presentationsverktyg.

Dessutom, om du inte använde meddelande- och videoappar som Slack, WhatsApp, Zoom och Teams före pandemin, är det troligt att detta är en färdighet du har behärskat sedan dess.

Att ha ett grepp om grunderna, vid sidan av produkt-, felsöknings- och mjukvarukännedom, är ett säkert sätt att säkerställa att du har bastalanger som är tillämpliga på praktiskt taget alla arbetsmiljöer.

Redaktionell och kommunikation

Skriftlig kommunikationsförmåga värderas högt inom företag av förklarliga skäl. När du har att göra med en kund eller en medlem av allmänheten representerar du ditt företag och dina misstag är deras.

Att veta hur man tilltalar någon både formellt och informellt är en färdighet i sig och en som de flesta människor redan har stuvat undan. Livet kommer med mycket administratör, så det är rimligt att säga att de flesta av oss kommer att ha lärt sig grundläggande e-postetikett, samt bibehållit en viss ton. Skriftlig kommunikation måste vara tydlig, koncis och professionell, för att kompensera för bristen på ljud och visuella indikatorer, för att säkerställa att budskapet du vill förmedla är tydligt.

Det är också viktigt att visa att du är en aktiv lyssnare, det vill säga att du vet hur man lyssnar uppmärksamt på någon och kan engagera sig i och svara på vad de säger och komma ihåg den informationen senare.

Styrkor i kommunikation är bröd och smör för de flesta branscher, eftersom rykten vinner och går förlorade i vem du väljer att representera dig.

Tala inför publik

Någon gång i ditt liv kommer de flesta människor att behöva tala i en offentlig miljö och oavsett om den upplevelsen reducerar dig till en pöl eller ger dig ett självförtroende, är detta en färdighet som alla behöver i sin styrhytt.

Precis som med datorutbildning erbjuder skolor, universitet, arbete och våra egna hobbyer oändliga möjligheter att engagera sig i att tala inför publik.

Hur skrämmande det än kan verka är det en användbar färdighet, en som kan fulländas med tiden, vilket ökar ditt eget självförtroende och skiljer dig från människor som tävlar om samma position. Vi har alla denna färdighet undangömd, bara ge dig själv chansen att använda den.

Kritiskt tänkande

En mjuk kompetens som rekryterare och arbetsgivare älskar att se är en förmåga att tänka kritiskt. De flesta arbetsmiljöer kräver en hög grad av problemlösning och även om situationen kan skilja sig åt är processen alltid densamma.

Det är en kombination av att förstå varje perspektiv, ta itu med huvudfrågan och utarbeta ett tydligt sätt att gå vidare.

Vi tenderar att vara kritiska tänkare utan att ens inse det, eftersom vi använder samma tillvägagångssätt i våra egna liv. De flesta upplevelser är en chans att tänka utanför boxen.

Ledarskap och projektledning

Oavsett om det är engagemang i en sport, en klubb eller en kör, finner många av oss att vi tvingas in i chefspositioner utan att helt identifiera oss som ledare.

Genom att lyfta fram din förmåga att leda ett team, ta ansvar för ett projekt eller organisera egna initiativ, definierar du dig själv som en proaktiv och självsäker sökande.

Många av oss bygger upp just denna färdighet i våra personliga liv, genom engagemang i projekt som vi brinner för och det resonerar starkt med våra arbetsbaserade personligheter.

Det fina med denna övergångsfärdighet är det sätt på vilket den så enkelt smälter in i alla aspekter av våra liv, vilket kulminerar i en mycket skicklig och förberedd professionell.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.