Detta familjeföretag har härdat den bästa iberiska skinkan i världen i mer än 70 år.

Sedan 1952 har familjen Hidalgo fulländat konsistensen och smaken hos en delikatess lika läcker som iberisk skinka. ”Jag minns att jag följde med min farfar för att se hur grisarna gick upp tidigt,” sa Antonio Hidalgo till denna tidning. egenföretagare tredje generationen i spetsen för detta familjemikro-SME, Ibéricos Casa Lucas, ”för för honom var det viktigt att se om gräset var kort eller långt under ekarna, för att veta hur de hade ätit sig under den föregående dagen. ”Samma sak som avsättningarna hjälpte dem att veta om de hade ätit tillräckligt med ekollon.”

Att ha bemästrat verksamheten sedan han var barn gör honom till egen företagare, ”förälskad i mitt jobb, som alla vi som jobbar på egen hand brukar vara” tycker att det är nästan normalt och logiskt att din Gran Reserva Premium Ham har lyckades, för andra året i rad, tilldelas guldmedaljen vid tävlingen International Quality Institute of Brussels. En tävling som utvärderar smaken, aromen, konsistensen, smaken, känslan den producerar i munnen och det organoleptiska fotavtrycket hos den berömda iberiska skinkan jämfört med andra europeiska skinkor.

”Det ligger mycket arbete bakom allt detta, men när du har den bästa produkten i världen och du omger dig med ett utmärkt team av proffs och magnifika leverantörer, vad kan gå fel? Redan ”Min farfar sa det: Målet är excellens, inte perfektion.” Antonio Hidalgo berättade för denna tidning och syftade på de åtta anställda som arbetar på Ibéricos Casa Lucas. Ett litet företag som hade en omsättning på 500 000 euro 2022, och som förra året lyckades fördubbla sin affärsvolym till en miljon euro.

35 % av deras omsättning kommer från andra europeiska länder, även om de exporterar till platser som Japan eller Thailand

Från Monesterio, en stad med 4 254 invånare i södra provinsen Badajoz, har Hidalgos haft ansvaret för detta familjeföretag i drygt ett halvt sekel. Ett företag skapat av Francisco Hidalgo, farfadern, senare ärvt av Santiago Herrero, far till dess nuvarande ägare, och som för närvarande leds av grundarens barnbarn, Antonio Hidalgo. Och vilka marknader en begränsad produktion på bara tusen skinkor per år. 35 % exporteras till andra europeiska länder, särskilt Frankrike och Tyskland, och till exotiska asiatiska destinationer som Thailand. ”Där vi har en kund vars leveranser tar tre veckor att komma fram. När du får din produkt gör du redan nästa beställning hos oss.”

Även om det är värdefullt, är milstolpen att få din skinka förnyad priset i Bryssel inte något isolerat. Jo, Gran Reserva Premium av Ibéricos Casa Lucas har också precis blivit den första skinkan som lyfts fram av konsumenter certifierad av Aenor i sin första organoleptiska provning. En tävling där 300 experter luktade och smakade på den och fick betyget 93 av 100. ”Mycket nära perfektion”, kommenterade Antonio Hidalgo stolt. ”Sanningen är att Det är en stolthet att få representera Spanien med denna flagga, som placerar Monesterio som en plats för excellens i den iberiska industrin; som det anstår en privilegierad plats som Extremaduran Dehesa, där jag vill göra det klart att inte bara vi, utan våra grannar, de tvärs över gatan… vart du än tittar botar vi alla en skinka som, inte förgäves, är berömd inom och utanför våra gränser”.

Antonio Hidalgo, tredje generationens mästare skinkmakare.

Men en iberisk premie Det uppnås endast genom att skydda djurens känslomässiga tillstånd. ”Förutom ekskogarna, som garanterar dig den bästa råvaran för att mata dem, ekollonen, Hemligheten bakom vår framgång ligger i en gammal oljekvarn, där min familj gjorde de första morden. Och grejen är att under dess struktur strömmar termiska vatten som genererar mögel, en temperatur och unika meteorologiska förhållanden för att torka skinkan, säger Antonio Hidalgo till denna tidning.

Vid 41 år läser den här entreprenören ett Senior Management Program för att utbilda sig i ledarskap

Denna egenföretagare – ”vi är gjorda av ett annat material: vi njuter av vår verksamhet och vårt dagliga liv” – Han studerar ett Senior Management Program vid San Telmo Business School, i Sevilla, där han är utbildad i ledarskap, övertygad om att primärsektorn i Spanien saknar affärsvision. ”Vid 41 år gammal tränar jag som alla unga nyutexaminerade. Men om du vill ha en oslagbar produkt, och marknadsföra den som premie, ”Du måste behandla dina anställda och dina leverantörer på exakt samma nivå.” För denna expert saknar landsbygdsvärlden affärsvision och ledarskap. ”Vi måste tro på oss själva mer, för när det kommer till kritan har Spanien ingen rival inom jordbruks-livsmedelssektorn.”

Antonio Hidalgo är lika nöjd och stolt över att se sin far med tårar i ögonen, ”se mig hämta guldmedaljen för vår skinka förra året”, när han svarar på begäran från en av hans söner, Lucas; vem försäkrar det Vid sex år gammal har han bett dig att snälla följa med honom till Wien i år för att ta emot den andra guldmedaljen.

”Det visar att man vill fortsätta familjetraditionen. Och det är bra att börja som barn, som jag gjorde, för som ordspråket säger, ”det man lär sig med slem glöms inte bort med grått hår”. Och jag vet det väl eftersom jag utbildades med de bästa.”