Ecoembes letar efter småföretag som hjälper varumärken att skapa hållbara behållare

En konkurrens mellan små framväxande företag söker de mest effektiva lösningarna som främjar cirkulariteten hos alla typer av förpackningar. Det är den andra upplagan av Circular Packaging Challenge, som främjas av Ecoembes, som redan har gjort det Förra året samlade det mer än 20 företag från förpackningsindustrin och 300 startups att föreslå nya lösningar för den cirkulära ekonomin inom sektorn för behållare, glas, flaskor…

Genom detta initiativ, koordinerat av TheCircularLab, det öppna innovationscentret inom cirkulär ekonomi som den ideella organisationen upprätthåller aktivt i Logroño, uppmanar Ecoembes alla startups som har funnits på marknaden i mindre än ett decennium och som vill möta utmaningarna från den cirkulära ekonomin. Inte bara av spanskt ursprung, utan från hela Europeiska unionen.

Tanken är att skapa mer cirkulära förpackningar, men också att främja nya reduktions- och återanvändningssystem

Inte förgäves, målet med detta initiativ är att fortsätta främja gemensamma åtgärder mellan små framväxande företag och företag inom sektorn för att skapa cirkulära förpackningar och främja nya ledningsmodeller, som går igenom system för reduktion och återanvändning.

”Det här programmet är en del av det verkliga åtagandet att gå mot ett allt mer cirkulärt sammanhang”, förklarade Innovation Manager på Ecoembes, José Luis Moreno. ”Ett initiativ som kombinerar erfarenheter från entreprenörssektorn, innovation och teknik för att fortsätta följa företag och uppnå detta gemensamma syfte som berör hela samhället: en framtid utan avfall.”

Och för detta är denna andra upplaga av Circular Packaging Challenge berikad med samarbetet mellan mer än 20 företag som sätter ut förpackningar på den spanska marknaden och som är en del av Ecoembes: Coca-Cola, bonÀrea, Covap, ElPozo Alimentación, Endemic Biotech, Galletas Gullón, Grupo Palacios, Inquiba, Mahou-San Miguel, Mercadona, Productos Macoesa, The SPB Global Corporation, Unilever och Zelnova Zeltia, bland annat andra.

Företag som tillverkar förpackningar med mer återvunnet material eller nya förpackningsprocesser kommer att belönas

Initiativet började med en första omröstningsfas, där dessa tjugo registrerade företag valde ut två utmaningar som skulle lösas av börja. Förpackningsindustrins två utmaningar var å ena sidan skapandet av nya, mer cirkulära behållare, med en större mängd återvunnet material eller nya förpackningsprocesser. Och å andra sidan, utformningen av nya ledningsmodeller, som går igenom system av minskning och återanvändning eller skapande av påfyllningsbara behållare.

Parallellt lanserades utlysningen på europeisk nivå för att attrahera de bästa framväxande företagen som kan tillhandahålla lösningar på de två utvalda utmaningarna.

Den andra fasen för företag kommer att bestå av utvärdera och välja börja finalisterna i denna tävling, baserat på de projekt som presenteras. För vilket de kommer att ha stöd av en expertkommitté i ämnet. Därefter, i november, en sista händelsen av nätverk där startups som når finalen kommer att visa sina lösningar, i form av ett kort presentationssamtal (hisshöjd), och de kommer att ha ett samarbetsutrymme för att utvärdera synergier med stora tillverkningsvarumärken. När tävlingen är över, kommer utvecklingen av pilotprojekt att främjas för att validera lösningarna för börja.