Enda spanska hantverkare i "Made to last"-rankingen

Enrile, en verkstad som grundades i Sevilla 2002 och som är tillägnad hantverksmässig produktion av lädervaror och skor, är den enda spanska representanten som har tagits med i boken Made to Last. Det här är en sammanställning utarbetad av den australiensiska författaren och journalisten Vanessa Murray för att hylla hantverksprodukter och proffsen som tillverkar dem. För att göra detta har författaren valt ut 50 unika hantverkare från hela världen. Endast en spansk hantverkare förekommer i sammanställningen: han är Antonio García Enrile, grundare av Enrile-verkstaden i Sevilla, vars arbete med läder är internationellt erkänt. Boken släpps över hela världen den 1 november.

Antonio García Enrile öppnade sin butik och verkstad ”Enrile” i Sevilla 2002 för att producera lädervaror och skorprodukter, personliga eller på uppdrag av kunden. Sedan dess har hans artiklars berömmelse spridits bland de mest krävande finsmakarna i Spanien och utomlands. Hans skapelser har burits av personligheter som SM Juan Carlos I, sjömännen i Copa América och han har även gjort specifikt arbete för lyxmärken som Carolina Herrera, Vitorio y Luchino, Brooks Brothers eller J.Crew.

Men anledningen till att han fått större internationell exponering (och att han ingår i Made to Last-samlingen) är skorna han tillverkar, på beställning och helt handgjorda, med Cordovan-läder eller hingst. Dess förberedelse är helt manuell och kräver fyra dagars arbete och 20 dagars torkning. Lädret som det är tillverkat med är också extremt speciellt: det kommer från det prestigefyllda Horween-huset i USA, där det är handgarvat med vegetabiliska pigment som gör att det andas och dess egenskaper till och med förbättras med tiden. Av denna anledning framhäver de som har haft förmånen att prova dessa skomästerverk den extraordinära flexibiliteten hos lädret och den otroliga hållbarheten hos skorna. Det enda som slits är sulan!

Det mest märkliga är att Antonio García Enrile inte skulle bli skomakare: han började tillverka selar och sadlar för hästar på Real Club Pineda i Sevilla innan han öppnade sin egen verkstad och lädervarubutik i den andalusiska huvudstaden. Men alltid hungrig efter nya utmaningar, kombinerade han under fyra år sin verksamhet i Sevilla med kurserna han fick vid La Torreta-institutet i Elda (Alicante) för att få titeln skodesigner. Han lärde sig också att montera skor med en skomakares lära.

För närvarande visas hans Cordovan-skor i tidningar och bloggar runt om i världen och har gjort honom till den enda spanjoren som valts ut för Made to Last-samlingen. Som Antonio förklarar har han fått detta erkännande med stor tillfredsställelse: ”För mig personligen och för hela Enrile-teamet är det en stor ära att ha blivit inkluderad i denna sammanställning som inkluderar hantverkare från hela världen som gör otroliga skapelser med trä . , metaller, glas… Det är också ett erkännande av alla proffs i detta land som har förvandlat varumärket Spanien till en synonym för kvalitet och kreativitet på den globala hantverksmarknaden.”