Högsta domstolen minskar villkoren som småföretag måste uppfylla för att godkänna sina jämställdhetsplaner

Högsta domstolen (TS) har slagit fast att egenföretagare med företag utan arbetstagarrepresentanter har skyldighet att presentera jämställdhetsplaner (FOT) De kommer att kunna göra dem utan planerat ingripande från fackföreningarna ”Det har varit omöjligt att få ett svar från dem”, som Luis San José, arbetsjurist och partner på AGM Abogados-firman, klargjorde till denna tidning.

Detta gäller även för egenföretagare med företag med mindre än 50 anställda, där jämställdhetsplanen Det är obligatoriskt att förbereda ”när gällande kollektivavtal kräver det”, som advokaten påpekade. Samtidigt kan det finnas fall där den behöriga arbetsmyndigheten kommer överens om sanktionsförfarandet. ersättning av tillbehörssanktioner med utarbetande och tillämpning av en PIEsom framgår av kunglig förordning 901/2020.

Fram till nu, när företag utan företagsråd eller arbetstagarrepresentanter – de små – var tvungna att skapa och genomföra en jämställdhetsplan, var förfarandet tvunget att genomföras ”uppmanar majoritetsförbundenatt anpassa sig ett förhandlingsbord för att utveckla planen.” Denna plan ska därefter registreras i REGCON – Registrering och deponering av kollektivavtal, kollektivavtal och jämställdhetsplaner – så att den kan valideras.

Men som det sägs i domen och experter har fördömt, ”får många företag inte svar från fackföreningarna” för att skapa en förhandlingskommission med vilken de ska utarbeta sina planer. Därför dikterar domen det i företag utan arbetstagarrepresentanter Registrering av en jämställdhetsplan som utarbetats av företaget utan deltagande av arbetarnas juridiska representanter eller de mest representativa fackföreningarna är tillåten.och att dessutom ”registret måste validera det”tillade San José.

Högsta domstolen medger godkännandet av en jämställdhetsplan på grund av bristande respons från fackföreningarna

Som det förtydligas i domen upprepade företaget som det hänvisar till uppmaningen till fackföreningarna att kunna bilda det förhandlingsbord med vilket jämställdhetsplanen ska skötas. i mer än ett år. Enligt domen utvecklade ett företag med flera arbetsplatser utan juridisk representation av arbetarna en jämställdhetsplan (PIE) vars innehåll måste korrigeras.

För detta ändamål skickade han i början av 2021 ett e-postmeddelande till de mest representativa fackföreningarna för att upprätta PIE-förhandlingsbordet, utan att få något svar. inom de närmaste tio arbetsdagarna -maximal period under vilken kommissionen måste integreras-.

Med tanke på bristen på svar lämnade företaget på elektronisk väg begäran om att registrera sin jämställdhetsplan i REGCON, men fick senare en begäran från administrationen till dokumentera konstitutionen av PIE:s förhandlingskommittéeftersom det är ett av de formella krav som krävs för att den ska förberedas och registreras i registret.

Senare bad företaget administrationen att förlänga tidsfristen för att lösa bristen på en förhandlingskommission med fackföreningarna och presentera lämpliga ändringar till PIE, eftersom det bara fick ett svar från en av dem. Han uppgav dock återigen till administrationen i slutet av året att fick fortfarande inte ett tillfredsställande svar från majoritetsförbunden.

Som domen säger tillbringade verksamheten totalt ”en period på mer än ett år” med att försöka upprätta förhandlingskommissionen för att gå vidare med PIE. Alltså verksamhetenförbereda planen utan en social deldet vill säga, ensidigtefter mer än ett år att ha krävt hjälp av fackföreningarna för att bilda förhandlingsbordet”, sa Luis San José.

Därefter avvisade generaldirektoratet för arbete registreringen av PIE och företaget överklagade och lämnade in en stämningsansökan, vilket gav Madrids högsta domstol anledningen till att ”utan vapen för att utgöra förhandlingskommissionen och i en situation av förhandlingsblockad”. Målet nådde Högsta domstolen, som har godkänt TSJM:s argument, så medger utarbetandet av planen utan deltagande av arbetstagarrepresentanter eller de mest representativa fackföreningarnadetaljerade advokaten.

TS misslyckas dessutom med att ”Jämställdhetsplanens ensidiga karaktär hindrar inte att den registrerasbör avsaknaden av en förhandlingskommission på grund av skäl som ligger utanför bolagets kontroll jämställas med en plan som antagits utan överenskommelse.

Hur ska företag skapa jämställdhetsplanen utan arbetstagarrepresentanter?

Enligt RD 901/2020, i företag där det inte finns några juridiska representationer av arbetarna, kommer det att vara nödvändigt att skapa en förhandlingskommission. Denna kommission kommer att inrättas med:

  • Företagets representation.
  • En representation av arbetarna, som består av sektorns representativa fackföreningar och legitimerade att ingå i förhandlingskommittén för det kollektivavtal som tillämpas.

Den kommer att ha max sex ledamöter för varje parti och facklig representation kommer att bildas i proportion till representativiteten i sektorn – det kommer att garantera inkluderingen av alla legitimerade fackföreningar.

Domen berör egenföretagare och småföretagare som är skyldiga att presentera en jämställdhetsplan

Som San José förklarade för detta medium, påverkar domen även egenföretagare utan att arbetstagarrepresentanter är skyldiga att utarbeta en jämställdhetsplan. Egenföretagare Med företag med mindre än 50 anställda är de skyldiga att presentera PIE ”när det krävs enligt sektorns kollektivavtal.””, eller i vissa fall, om arbetsmyndigheten går med på att ersätta vissa sanktioner med upprättande och genomförande av planen.

Vidare är det relevant även när det gäller de egenföretagare som, även om de inte är skyldiga, vill implementera en plan i sin verksamhet. ”Om en egenföretagare är ansvarig för ett företag med mindre än 50 anställda och vill ha det, kan han utföra det även om han inte är skyldig att göra det,” förklarade Luis San José i denna mening.

Egenföretagare bör i alla fall inte glömma att, även om de inte uppfyller något av ovanstående villkor och inte är skyldiga att ha en jämställdhetsplan, Ja, de är enligt lag skyldiga att genomföra ersättningsregistretsom advokaten erinrade om.

Enligt vägledningen för användning av ersättningsregistret, utgiven av Jämställdhetsdepartementet och Arbets- och socialekonomiministeriet, ersättningsprotokollet Den måste inkludera genomsnittsvärdena av löner, lönetillägg och icke-löneförmåner för arbetskraften, uppdelade efter kön och fördelade på yrkesgrupper, yrkeskategorier eller jobb av samma eller lika värde.