Hur är det att vara i en personalresursgrupp?

Vi gick med på en utställning av personalresursgrupp av Liberty IT-anställda, som ingår i grupper med teman som sträcker sig från Pride till utbildning.

Great Place to Work definierar en personalresursgrupp (ERG) som en ”frivillig, medarbetarledd grupp vars mål är att främja en mångfaldig, inkluderande arbetsplats anpassad till den organisation den betjänar”.

ERG:er har sina rötter i rörelser för social rättvisa, och det är därför du kommer att se många moderna arbetsplatser med ERG:er inrättade av anställda som delar en identitet eller intresse, oavsett om det är sexuell läggning eller ett intresse för utbildning. Egentligen kan ERG:er baseras på vad som helst, till och med en lika vag premiss som att njuta av en trevlig stund.

Åtminstone var det vad vi upptäckte nyligen när vi följde med på en öppen dag med ERG-tema som hölls på The Portershed i Galway. Evenemanget arrangerades av Liberty IT.

I ett rum på baksidan av The Portersheds nyaste byggnad klädde sig Liberty IT-anställda i matchande kanariefula t-shirts och varma leenden samlades för att berätta för alla intresserade om deras ERG:er och vad de står för.

Alla arbetare engagerar sig inte i ERG:er – och det är okej. Det fina med dem är att de inte är obligatoriska, därför är det mer sannolikt att de lockar till sig människor som verkligen bryr sig om vilken sak gruppen än främjar.

Umgås i Galway, främja välbefinnande och mer

Vi pratade med några arbetare som, som en del av deras socialkommitté i Galway, regelbundet organiserar möten utanför kontorstid med pizzor, filmer, bowling och, på senare tid, en ukulelekonsert på Galways musikpub, Róisín Dubh.

Personal i alla åldrar och bakgrunder deltar i det roliga, sa de och tillade att det var särskilt bra för nykomlingar i Galway att få vänner inom företaget.

Andra ERG:er har mer definierade mål, som att uppmuntra fler unga till STEM. Jag pratade med en Liberty IT-anställd som sa att utbildning och uppsökande verksamhet är så viktigt för IT-proffs som han själv att vara involverad i. STEM ERG besöker lokala skolor och berättar för eleverna vad en tekniker gör hela dagen. Ofta blir barnen förvånade, sa han till oss.

En annan ung arbetare berättade för oss om sin erfarenhet som en del av hälso- och välbefinnande ERG, som främjar interna policyer om saker som rätten att koppla av och att vara öppen om mental och fysisk hälsa.

Övervakande av alla dagens händelser var Liberty IT:s Galway-platsledare Darren Muldoon. När Liberty först tillkännagav sin Galway-expansion förra sommaren var en av sakerna Muldoon talade om hans mål att skapa en mångfaldig och inkluderande arbetsstyrka.

I Belfast, där Liberty IT har ett sedan länge etablerat kontor, ledde Muldoon företagets Pride-kommitté. Den erfarenheten har han helt klart tagit med sig; det fanns ett bord prydt med prideflaggor som signalerade att Liberty IT Galway har en alldeles egen pridekommitté.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.