Hur avbryter eller korrigerar man en redan inlämnad blankett 303 eller momsdeklaration?

Om du har lämnat in en Skattedeklaration och du insåg att du gjorde ett eller flera misstag, det är där du ska göra rättelse av skatteförvaltningens självtaxering. Vi förstår att rutinerna med Skattemyndigheter De gör oss alltid nervösa eftersom vi vill hålla oss uppdaterade som skattebetalare, men det går att vända vissa misslyckanden.

Rättelsen kan vara flera sektioner eller data, Men det är viktigt att upptäcka hur denna process fungerar för att utföra den korrekt. Inom vår guider För frilansare och entreprenörer ville vi inkludera mycket värdefull information om detta ämne.

 1. Kan en momsdeklaration rättas?
 2. Ersättningsdeklaration eller kompletterande deklaration?
 3. Hur begär man en ersättningsmomsdeklaration eller blankett 303?
 4. Hur begär man den kompletterande momsdeklarationen eller modell 303?
 5. När ska man lämna in den ersättande momsdeklarationen?
 6. Vanliga fel när du fyller i formulär 303

I den meningen hjälper den här artikeln dig att förstå om ett problem kan åtgärdas helt. Momsdeklaration hos Skatteverket, hur du kan begära det och när det är tillämpligt att presentera det. Fortsätt läsa och missa inte detaljerna.

Kan en momsdeklaration rättas?

Ja, det är möjligt att ändra momsdeklarationen när du har gjort fel i den. Det är den process vi kallar rättelse av skatteförvaltningens självdeklarationer. Det kan dock också leda till böter, om det är ett mycket stort misstag.

Det finns betydande böter och andra som är mycket minimala, men Det beror på felet vid tidpunkten för deklarationen. Det analyseras också om rättelsen är gynnsam för dig eller gynnsam för Skatteverket. Hur som helst kan du ändra, men processerna är annorlunda.

Ersättningsdeklaration eller kompletterande deklaration?

Som vi sa tidigare, det finns olika processer för att göra rättelse av skatteförvaltningens självdeklarationer. Det kommer att bero på om det är till din fördel eller inte, varför frågan uppstår: Är det ett substitut eller kompletterande uttalande? Vi förklarar vad var och en betyder.

 • Ersättande deklaration: Det är den process som genomförs när felet i momsdeklarationen har varit till din fördel. Du måste göra en ny deklaration och helt ändra den andra.
 • Kompletterande uttalande: Det är då felet är gynnsamt för Skatteverket. I denna process ersätts inte den ursprungliga deklarationen helt, utan snarare läggs de belopp och uppgifter som kvarstår till förmån för statskassan.

Hur begär man en ersättningsmomsdeklaration eller blankett 303?

Om du behöver göra en ersättningsdeklaration, eftersom momsfelet är till din fördel, måste du följa 3 steg.

1. Förberedelse av skriften

Detta riktas till myndigheten och där det informeras om att rättelse av skatteförvaltningens självdeklarationer. Den måste presentera en struktur med följande:

 • Datum för presentation av den ursprungliga modellen 303
 • Medium används för att presentera det
 • Presentationens registreringsnummer och säker verifieringskod (om tillgänglig)
 • Räkenskapsår motsvarande den presenterade 303-blanketten
 • Bankkontonummer där du får beloppet
 • Deklarationskvittonummer
 • Beloppet som måste returneras till dig

2. Presentation av dokumentet

Nästa steg är presentationen av skriften, i enlighet med vad vi nämnde tidigare. För detta kan du gör det i två olika medier, Välj den som passar dig. Den första är online med ditt digitala certifikat och är vanligtvis det bekvämaste alternativet

Den andra är gå personligen till ett AEAT-kontor. Även om det kan ta längre tid är det många som gör det för att säkerställa att processen startar så snart som möjligt.

3. Svarstid

Slutligen har du väntetiden när du har skickat in dokumentet. Detta är inte så snabbt, eftersom Det kan ta ungefär 6 månader. Dessutom finns det fall där byrån tar mycket längre tid att svara och du måste ha tålamod.

Hur begär man den kompletterande momsdeklarationen eller modell 303?

Onlineprocedurer

När det gäller den kompletterande momsdeklarationen måste du följ andra steg och råd. Kom ihåg att detta inte helt ersätter det första påståendet, utan snarare kompletterar det med annan information.

 1. Du fyller i rutorna: Här ska du ange korrekta uppgifter inklusive resultatet av avräkningen i ruta 69.
 2. Kryssruta 70: Resultatet av den tidigare deklarationen anges där och justeringen kan göras. I slutet kommer det nya beloppet att dyka upp i ruta 71.
 3. Kompletterande avsnitt: Det är här du måste välja den kompletterande självbedömningen. Du måste också lägga till kvittonummer för den första deklarationen.
 4. Skriv under och skicka: När du är klar med alla rutor och information som vi förklarat för dig kommer du att fortsätta med att sätta din signatur och skicka ändringen.

När ska man lämna in den ersättande momsdeklarationen?

Du vet redan hur man gör rättelse av skatteförvaltningens självdeklarationermen om du har tvivel angående tidpunkten för ersättningspresentationen kommer vi att bekräfta det igen.

Denna process är idealisk när deklarationen har varit till din fördel, men genom fel. Det vill säga om beloppen är felaktiga eller du har betalat mindre av vad som motsvarar. Dessutom är det idealiskt att göra detta när det kompletterande uttalandet inte är tillräckligt eller sammanhängande.

Vanliga fel när du fyller i formulär 303

För att avsluta lämnar vi några av de misstag som du bör undvika när du lämnar in momsdeklarationen till skatteverket och med 303-formuläret.

 • Glöm räkningar: Många människor glömmer vissa räkningar och får panik. Det är idealiskt att lägga till dem, men Skatteverket tillåter en period på 4 år från utfärdandet för att kunna ta med dem.
 • Utställda och ej deklarerade fakturor: Detta är ett annat vanligt fel och där den kompletterande deklarationsprocessen bör göras. Det måste göras vid rätt tidpunkt (inom samma räkenskapsår) för att undvika tilläggsavgifter.
 • Bankkontofel: Många människor gör misstag när de väljer bankkonto när de returnerar. För att ändra eller avbryta det måste det göras senast 5 dagar efter sista deadline och online.
 • Fel med NRC: Vissa personer begär det fullständiga referensnumret efter att ha betalat med autogiro. I det här fallet måste de begära tillbaka otillbörliga inkomster. Där görs ett dokument med all information som presenteras på nätet, eller på filialen om du är egen företagare.