Hur gör man en faktura med rabatt?

Erbjud rabatter på priset på produkter eller tjänster Det är en intressant strategi för att attrahera nya kunder och en verksamhets omsättning. Men hur man gör en räkningen Med rabatt?

På pappret kan det verka som en sekundär detalj, men sanningen är att det är något viktigt, eftersom det finns ett sätt att tillämpa rabatter på fakturori enlighet med gällande bestämmelser av Skattemyndigheter. Och inte så att det kan orsaka problem.

Hur som helst, oroa dig inte, eftersom vi nedan förklarar hur du gör en rabatterad faktura steg för steg.

 1. Vad är en rabatterad faktura?
 2. Typer av rabatter på en faktura
 3. Hur lägger man till rabatt på en faktura?
 4. Off-faktura rabatter
 5. Hur bokför du rabatter på faktura
 6. Exempel på faktura med rabatt

Vad är en rabatterad faktura?

De rabatterad faktura Det är ett dokument som återspeglar en inköpsverksamhet där en nedsättning görs till beskattningsunderlaget för den artikel antingen service som beställaren/köparen förvärvar.

Nämnda skattebas är kostnaden innan skatter läggs till på produkten eller tjänsten som ska säljas. Den här typen av rabatterade fakturor De tillåter företagaren eller egenföretagaren att öka sin försäljning och därmed öka sin likviditet för att göra betalningar till leverantörer eller arbetare.

Det är vanligt att många företag har för vana att göra sina Betalningar till 30, 60 och till och med 90 dagar, så de kanske inte får sina pengar förrän efter 3 månader.

Det är också ett sätt att bygga kundlojalitet gamla eller locka nya kunder, enligt den föreslagna strategin. Dessutom gör dessa rabatter det möjligt att förhandla med kunder om tidpunkten för betalning och i sin tur blir likviditetsflödet större, vilket gör det möjligt att generera nya kommersiella möjligheter.

Det är därför det finns olika anledningar till att göra en rabatterad faktura. Till exempel att försöka samla in den räkningen tidigare än vanligt och aktuellt.

Typer av rabatter på en faktura

Beroende på uppsatt mål kan olika åtgärder utföras. typer av fakturarabatterär det också viktigt att känna till de vanligaste rabatterna, såsom rabatten för snabb betalning, volym eller fakturan med kommersiell rabatt.

Det finns dock två generella typer av rabatter: den generiskavsedd för alla dina kunder lika, och individersom gäller en specifik kund.

 • Rabatt vid snabb betalning. Detta är rabatten som tillämpas när en kund betalar före det fastställda datumet eller om de betalar vid mottagandet av fakturan. Med denna rabatt kommer affärsmannen att kunna tjäna inkomst och undvika obetalda räkningar.

Ett exempel på detta fall är att erbjuda dig att betala fakturan under de första 5 dagarna i månaden, för att få 10 % rabatt.

Denna förmån för kund Det kommer endast att inträffa om den senare gör betalningen i förväg, med alltid ange att, beroende på företaget, fakturor samlas in inom 30, 60 eller 90 dagar.

 • Volymrabatt. När det gäller volymrabatter är de de som fastställer en rabatt som kunden får för att nå en viss inköpsvolym eller kvantitet.

I sin tur kan de klassificeras som kumulativa eller icke-kumulativa. Det allmänna målet för att tillämpa dessa rabatter är att uppnå en större inköpsvolym.

De volymrabatter Normalt sätts både antalet enheter som måste köpas och den procentuella rabatten som ska göras före köpet.

Det kan det också vara progressiv: Ju större köp av enheter, desto större rabatt.

De två formerna av volymrabatter är:

 1. Kumulativa rabatter. Dessa sänkningar gäller alla transaktioner som sker inom en given tid. Exempel: vid köp av 30 enheter ges 20 % rabatt.
 2. Icke-kumulativa rabatter. Dessa rabatter tillämpas när specifika köp görs. Exempel: 20 % rabatt vid köp av den andra enheten.
 3. Kommersiella rabatter. De typer av kommersiella rabatter är de som inkluderar särskilda rabatter och är kopplade till marknadsföringsåtgärder eller marknadsföring av en produkt eller tjänst.

Flera kan ges exempel på kommersiella rabatter:

 1. Leveransrabatter från en gammal produkt. Detta är vanligtvis känt som en ”förnyelse”-plan, särskilt inom den digitala sektorn eller fordonssektorn.
 2. Rabatter i utbyte mot data av sina kunder eller för att vara en följare av deras digitala kanaler.
 3. Lanseringsrabatter av en produkt, tjänst eller för en kommersiell öppning.
 4. Säsongsrabatter. Dessa så kallade säsongsrabatter som tillämpas på fakturor är de som görs för att söka fördelar från de produkter som inte har slutat sälja, eftersom de är från en annan säsong eller säsong.

En tydlig exempel på säsongsrabatter De är utbudet av plagg från tidigare säsonger, som erbjuds med rabatter när den nya kollektionen eller fler säsongsbetonade produkter kommer in. Dessa säsongsrabatter ingår i köpfakturan.

 • Rabatter efter tillfälle eller säsong. Enstaka eller säsongsrabatter liknar säsongsrabatter, men med vissa speciella funktioner.

Ett exempel på denna typ av rabatt på fakturor är den som gäller vid speciella datum som t.ex Svart fredag eller den Cybermåndag.

Detta är prissänkningar som görs på specifika datum, även för slutet av en säsong. Detta tillfälle eller säsongsrabatt ska finnas med på fakturan.

Hur lägger man till rabatt på en faktura?

Sättet att lägga till rabatt på en faktura Det är kanske det grundläggande steget när den typ av rabatt som tillämpas på tjänster eller produkter har definierats.

Det viktiga är också att veta att när du ska göra en faktura med rabatt, Följ faktureringsreglerna: i artikel 6 av Kunglig förordning 1619/2012 av den 30 novemberdet finns innehållet som måste anges i en faktura.

”Beskrivning av verksamheten, registrering av alla uppgifter som behövs för att fastställa skattens beskattningsbara underlag, enligt definitionen av artiklarna 78 och 79 i skattelagen, motsvarande dessa och deras belopp, inklusive enhetspriset utan skatt för nämnda verksamhet, samt eventuell rabatt eller rabatt som inte ingår i nämnda enhetspris.

I denna mening är det en skyldighet spegla enhetspriset på fakturan av produkterna eller tjänsterna, utan skatter, och återspeglar sedan skattebasen med rabatten.

För en 100 euro sedel (till exempel) med en 50% rabatt appliceras i volym, måste följande operation utföras:

SKATTEBAS 100 EURO
SKATTEBAS – RABATT (50 %) 50 EURO
moms (21 %) 10,5 EURO
TOTAL 60,5 EURO

Med rabatten redan angiven upprättas fakturan på vanligt sätt, så obligatoriska uppgifter måste alltid finnas med.

Off-faktura rabatter

De rabatter utanför fakturan är de som tillämpas en gång räkningen motsvarande produkten eller tjänsten.

I alla fall som detta, och som i alla transaktioner, måste det dokumenteras. Det vill säga att det måste utfärda en kreditnota (eller kreditfaktura) eller korrigerande faktura med det belopp som dras från originalfakturan.

Hur bokför du rabatter på faktura

För att redovisa en rabatt som tillämpas på fakturan måste du hänvisa till redovisningsstandarden – den Allmän redovisningsplan – vilket indikerar att rabatt Det ska registreras på samma ställe som försäljningen (konto 700).

Det är annorlunda när rabatten tillämpas utanför fakturan. I dessa fall ska rabatten redovisas separat och inte som en del av samma försäljning.

 • Rapling. Ange konto 709.
 • Rabatt vid snabb betalning. Ange det på konto 706.
 • Andra typer av rabatter. Det är möjligt att använda konto 708 ”Retur av köp och liknande verksamhet”.

Exempel på faktura med rabatt

A exempel på rabattfaktura Det kan ställas med följande hypotetiska fall.

Fallet med en faktura på 1 000 euro, på vilken 50 % rabatt tillämpas baserat på köpvolym. Fakturan skulle innehålla följande information:

 • Begrepp: Service utförd.
 • Skatteunderlag: 1 000,00 euro.
 • Rabatt: 500,00 euro (50 %)
 • Skatteunderlag: 500,00 euro
 • MOMS: 105,00 euro (21 %)
 • Inkomstskatt: -75,00 euro (15 %)
 • Total: 530,00 euro

I det här fallet, taget som ett exempel rabatt Det tillämpas på beskattningsunderlaget och från detta beloppet av MOMS motsvarande och Inkomstskatt korrespondent. Det ger det slutliga och totala resultatet med alla fält kompletta.