Hur man balanserar semesterförfrågningar och håller utbrändhet i schack

BrightHRs Alan Price ger sina råd till chefer som måste se till att deras anställda är ordentligt utvilade samtidigt som de undviker förödelse under semestern.

Medan de flesta anställda har laglig rätt till fyra veckors årlig semester varje år i Irland, tar inte alla ut alla sina dagar. Faktum är att en CSO-undersökning från 2021 visade att mer än en av fem arbetare inte tog någon ledighet under de 12 månaderna före studien. Att inte ta ut årlig semester kan leda till utbrändhet, ökade chanser att behöva sjukskriva och minska produktiviteten.

Den svåraste aspekten av att hantera årlig semester när man leder ett team eller driver ett företag är vetskapen om att alla har olika semestervanor. Det finns inget som passar alla, vilket gör det svårt att hitta rätt balans. Så, låt oss prata om de tre vanligaste personlighetstyperna du kommer att märka när det gäller att ta semester.

Holiday hamstrare

Om du har varit i branschen i några år har du troligen träffat den här typen av arbetare. Dessa semesterhamstringsmedarbetare väntar till slutet av året innan de bokar ledigt, och går ofta miste om sina fulla rättigheter, vilket kan leda till en otäck anfall av utbrändhet. Och se upp, om dessa anställda bestämmer sig för att lämna ditt företag halvvägs genom året, kan det kosta dig en bit av deras uppsägningstid eller betala i stället.

Fräscha upp rusare

Dessa anställda skyndar sig att boka semester så fort deras rättigheter uppdateras, vilket är bra! Men om de slutar med att ta ut hela sin semester på en gång kan det leda till utbrändhet längre fram när dessa semester oundvikligen blir torra.

Massa följare

Du vet typen, de som bokar sin semester precis när du förväntar dig att de ska göra det. Detta innebär också att de bokar sin årliga ledighet vid topptider när alla bokar ledigt, vilket gör att du är underbemannad under hektiska perioder som sommar eller jul och dina anställda som är inne, överarbetade och stressade.

Även om dessa alla är helt acceptabla sätt att ta en paus, om du inte har en klar bild av ditt lags återstående ledighetssaldo, kan det innebära att du lämnar dig själv öppen för semesterförödelse längre fram, inklusive personal på randen av utbrändhet, att inte ha tillräckligt med personal tillgänglig för att arbeta under nyckelperioder och en hel del årlig ledighet som går till spillo.

Så, vilka är fördelarna med att uppmuntra sunda attityder till årlig semester i ditt team? Att uppmuntra årlig semester i ditt team kan kännas som det sista du vill göra när du är under press att hålla deadlines.

Men att hålla ditt team glada, engagerade och fräscha är i allas bästa intresse och det hjälper till att hålla utbrändhet, stress och utmattning i schack. När dina anställda tar en paus kommer de tillbaka till jobbet med förnyad energi och fokusera på sitt jobb, och du kommer att se produktiviteten stiga. Dessutom är avslappnade teammedlemmar mindre stressade, vilket innebär att de är mycket mindre benägna att ta sjukdagar och du är mer benägna att hålla dem engagerade längre, vilket minskar kostnaderna för personalomsättning.

Orsaker till att ditt team kanske inte tar ledigt

Det är viktigt att avgöra om dina anställda känner sig bekväma med att ta en paus. Om du upptäcker att folk inte känner sig bekväma med att ta semester, kan det vara dags att ta reda på vad orsakerna är.

Några skäl inkluderar:

Tung arbetsbelastning: Ditt team kan känna att de inte kan ta ledigt på grund av mängden arbete de har på sig. I det här fallet är det viktigt att prioritera arbetsbelastningar och inventera alla och eventuella icke-nödvändiga uppgifter.

Negativ uppfattning om semester: I vissa företag finns en uppfattning om att semester är en dålig sak och anställda bör ta ut så lite semester som möjligt.

Schemalägg konflikter: Särskilt under hektiska tider på året kan anställda känna att de inte kan ta ledigt.

Brist på meddelande: Vissa företag kräver en månads uppsägningstid för frånvaroförfrågningar, vilket inte alltid är möjligt för anställda.

Anställds bravader: Vissa anställda känner inte att de behöver ta ledigt och tar ofta aldrig ut hela semesterersättningen, bär det som ett hedersmärke.

Holiday rollover: Vissa företag tillåter att outtagna semesterdagar överförs till följande år.

Personalkapacitet: Speciellt med mindre företag kan personalen känna sig mindre benägen att ta ut sin fulla semesterrätt eftersom det kan ha en skadlig inverkan på verksamheten.

Så hur kan du uppmuntra anställda att ta mer ledigt?

Granska din företagskultur

Det första du behöver göra är att ta lite tid att granska kulturen i ditt företag och dess inställning till årlig semester. Ta dig tid och var noggrann.

Kultur är något som kan förändras med konsekvent top-down ledarskap, men det är inte något som du kommer att förändra över en natt.

Omvärdera din semesterpolicy

Vissa företag har valt obegränsade semesterpolicyer för att uppmuntra en hälsosammare inställning till att ta en paus. Till exempel lade Microsoft bort sin årliga semesterpolicy för en obegränsad betald semesterpolicy förra året, vilket innebär att anställda inte längre behöver spåra sin ledighet.

Det är en intressant taktik, men det här kanske inte är det bästa tillvägagångssättet eftersom de flesta anställda i företag med obegränsad semester i slutändan tar färre semester än den lagstadgade ersättningen, ofta av rädsla för att de skulle bli diskriminerade till förmån för de anställda som tog ut mindre.

Föregå med gott exempel

Att se till att fler seniora medlemmar i laget tar vanliga lediga dagar kan vara ett gott exempel för de yngre personerna i ditt lag.

Attityder till semester i din organisation bör komma från toppen. Om ditt team ser sin chef ta regelbundna pauser är det mer sannolikt att de följer efter.

Ha ett enkelt sätt att boka ledigt

I de flesta företag är kommunikation som uppmuntrar anställda att ta ledigt nyckeln. Att ha en enkel metod för att boka ledighet, med vilket vi menar ett system som gör att någon kan lämna in ledighet för godkännande utan att behöva motivera anledningen till att de vill ha ledigheten, är väsentligt.

Detta kan göra hela skillnaden och uppmuntra en sundare attityd till att begära semester, särskilt om systemet du använder är snabbt, effektivt och tillgängligt för anställda utanför arbetsplatsen.

Av Alan Price

Alan Price är VD på BrightHR och COO på Peninsula Group. En version av denna artikel har tidigare publicerats på BrightHR-bloggen.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.