Kostnaden för frånvaro från arbetet för socialförsäkringen och företag kommer att öka med 1...

Frånvaron från arbetet – berättigad och omotiverad – har inte slutat växa de senaste åren. Det visar uppgifter som samlats in i en färsk rapport från Association of Work AMAT Insurance Companies (AMAT), som Som helhet skyddar de nästan 80 % av arbetarna inom socialförsäkringssystemet. för vanliga sjukdomar eller olycksfall utanför arbetet, både anställda och egenföretagare.

Enligt AMAT, Kostnaden för frånvaro för statskassan och företagen kommer att öka med 15 % i år och uppgår till 25 miljarder euro årligen. Dessutom frånvaro har redan vuxit med 66 % i verksamheten under de senaste fem årenen figur som visar problemets dimension för egenföretagare med anställda, som i många fall inte har stor arbetsstyrka.

Som rapporten noterade, Den direkta kostnaden för företag ökade, mellan september 2022 och samma månad i år, med 16,20 %, vilket motsvarar 675 miljoner euro av merkostnader jämfört med samma period förra året.

I den här situationen, ömsesidiga medarbetare inom socialförsäkringen De krävde av statskassan möjligheten att sköta själva registreringen av vissa arbetstagare som är sjukskrivna på grund av tillfällig funktionsnedsättning för att förhindra att de utvidgas med tiden. Till exempel de som orsakas av vanliga sjukdomar eller de som är relaterade till trauma.

Omkring 300 000 anställda är frånvarande från jobbet varje dag utan motivering

Å andra sidan visade AMAT-data hur 1,4 miljoner arbetare har inte gått till jobbet någon dag i år på grund av tillfällig funktionsnedsättning på grund av vanliga händelser. Som de påminde om är detta 7,4 % av det totala antalet arbetare i Spanien.

Till denna siffra kommer de cirka 300 000 anställda som inte går till sina jobb varje dag utan att motivera företaget, som en rapport från Randstad Research avslöjade för några dagar sedan. Detta är den högsta siffran sedan personalföretaget gjorde denna rapportoch Det är en ökning med 21 % på bara fyra år.

När en anställd missar sitt jobb utan motivering kan de egenföretagare som står under hans eller hennes ansvar och företagen drabbas av viktiga konsekvenser, förutom den uppenbara produktivitetsförlusten, eftersom det är arbetstider som till slut står tomma. Framför allt i fallet med småföretag eller gästfrihetsinrättningar, som till och med kan lämnas utan att betjäna sina kunder på grund av en oväntad frånvaro.

Med tanke på denna situation granskade de arbetsjurister som detta medium rådfrågade för några dagar sedan bekvämligheten med att egenföretagare formellt frågade anställda om orsaken till deras frånvaro och bedömde om en sanktion eller uppsägning verkligen är lämplig. ”I vilket fall som helst, en anställds underlåtenhet att dyka upp på jobbet utan att motivera Det är alltid skäl nog att ”dra av frånvarodagar från lönelistan.”bedömde Jaume Barcons, arbetsjurist vid Barcons-byrån, i denna mening.