Priset på turistboende vid jul kommer att vara 14 % högre än 2022...

Egenföretagare och företag som ägnar sig åt turistboende uppskattar a snittpris per natt på 136 euro i jul. Det visar en nyligen genomförd studie av turistreservationsplattformen eBooking.com, som siffrar ökningen av priserna jämfört med samma period förra året till 14 %.

Det är två på varandra följande ökningar på ett år motiverade av ökade kostnader. ”I jul kommer boendepriserna att stiga i samma proportion som förra sommaren, då de ökade med 14,6 %. Denna ökning är en del av den uppåtgående trend som vi har registrerat under de senaste två åren och det till stor del orsakad av inflation och hög efterfrågansa Toni Raurich, chef för eBooking.com.

Allt under en säsong – jul – där spanska turister föredrar att tillbringa semestern på en nationell destination. Specifik, 68 % av de nationella resenärerna kommer att bo vid Spaniens gränser. Resten reser helst till Frankrike, Portugal, Andorra, Italien och Storbritannien, de närmaste länderna.

Angående de spanska städer som kommer att besökas mest i denna julkampanj, Madrid är den föredragna destinationen för resenärer att boka turistboende, med 28 %. Granada, Sevilla och Malaga följer, med mindre än 10 % av de totala nationella reserverna i alla fall.

Förutom nationell turism kommer det också att finnas många utländska resenärer som kommer att utnyttja julen för att besöka olika delar av Spanien. Bevis på detta är de senaste uppgifterna från Turespaña, som De räknar med en tillväxt i internationell turism på cirka 20 % i år.

Landsbygdsturismen lider av konkurrens från turistlägenheter

Uppgifterna från eBooking.com har publicerats vid en tidpunkt då turistlägenheter konkurrerar med traditionella landsbygdshus, som hittills varit livsmedlet för tusentals egenföretagare i det så kallade Tomma Spanien.

Sålunda, i uttalanden till denna tidning, ordföranden för den spanska landsbygdsturismföreningen (ASETUR), ”klagar lanthussektorn över att lägenheter nu byggs i en liten stad, men inte med avsikten att vissa turister drar nytta av freden av landsbygden men för att ta emot människor som letar efter ett ställe att anordna hela natten fester med hög musiketc.”

I denna mening har den ökade efterfrågan på turistlägenheter inte överförts till landsbygdshus. Enligt uppgifter från National Institute of Statistics (INE) för oktober, Övernattningar på landsbygdsturismboenden har minskat med 4,1 % under årets första tio månader bland nationella resenärer. Men antalet internationella landsbygdsturister ökade med 19,4 %, vilket gör att sektorn kan uppleva en sammanlagd tillväxt på 4,1 % jämfört med samma period 2022.

Sätta exakta siffror, Landsbygdsturismen i Spanien flyttar 420 miljoner euro per år. Av det totala erhålls 50 % direkt från inkomsterna från landsbygdshus, och den andra hälften produceras av själva verksamheten i dess omgivning. Å andra sidan, genererar mer än 10 000 direkta jobb och 32 000 indirekta jobb