Rapporten finner att generation X-arbetare i Irland har mest nytta av AI

IDA Ireland-rapporten som publicerades idag sa också att nästan hälften av organisationerna i landet redan använder generativ AI i någon form.

IDA Ireland har sagt att den irländska ekonomin har en stark position att dra nytta av de senaste framstegen inom generativ AI genom att påskynda övergången till en kompetensbaserad arbetsmarknad.

I sin Labour Market Pulse-rapport som publicerades idag (12 april) sa den statliga myndigheten som ansvarar för att ta in utländska direktinvesteringar i landet att människor i Irland – särskilt generation X-arbetare (de födda mellan 1965-80) – har en betydande möjlighet att komplettera sina jobb med AI.

Den tionde upplagan av rapporten, skapad i samarbete med LinkedIn och Microsoft, säger att äldre arbetare i Irland har yrken där generativ AI kan ”komplettera eller transformera” det arbete de gör, vilket frigör deras tid för mer mervärde och kreativt arbete.

Denna data är baserad på mer än 2 miljoner LinkedIn-medlemmar i Irland. 60 procent av generation X-anställda har yrken med potential för AI att komplettera deras arbete. Millennials (de födda mellan 1981-96) identifierades också ha en ”betydande möjlighet” att utnyttja generativ AI, med 56 procent i jobb där tekniken kan komplettera eller förändra deras roll.

Överraskande nog kommer Gen Z (de födda mellan 1997-2012) minst sannolikt att dra nytta av generativ AI, med cirka 52 procent i jobb där det kan gynna deras roll.

Minister för handelsfrämjande, digitala och företagsförordningar Dara Calleary, TD, sa att AI-kunskaper är avgörande för att bibehålla och förbättra Irlands konkurrenskraft globalt.

”I takt med att AI fortsätter att förändra arbetets natur och revolutionera varje sektor av vår ekonomi, kommer företag i allt högre grad att förlita sig på de som har kompetensen för att utnyttja potentialen hos generativ AI”, sa han.

”(Rapporten) belyser de enorma möjligheterna för både arbetare och företag som utvecklar och investerar i AI-uppgradering och omkompetens. Genom att samarbeta mellan myndigheter och industri för att förbereda vår personal för AI-transformationen kan vi säkerställa att våra företag har den kompetens de behöver för framtiden och i sin tur stödja våra företag bättre att förnya och konkurrera på global nivå.”

IDA Ireland citerar också en nyligen genomförd gemensam studie mellan Trinity College Dublin och Microsoft Ireland som visade att nästan hälften av organisationerna i Irland redan använder generativ AI i någon form.

Dessutom sa den att Irland har en ”stark kompetensgrund” med den högsta nivån på tredje nivå och högsta nivå av STEM-utexaminerade per capita i EU, med datafärdigheter, digital problemlösning och digital kommunikation och samarbete identifieras av LinkedIn som några av de ”kärna AI-färdigheterna” som krävs av arbetare inom olika branscher.

”Med AI som kommer att förändra ett brett spektrum av industrier och yrken, kommer ledare att behöva vara proaktiva när det gäller att uppgradera sin arbetsstyrka för att utveckla de AI-färdigheter och kunskaper som krävs för att dra nytta av tekniken”, säger IDA:s VD Michael Lohan.

”Genom att fortsätta att investera i möjligheter till uppgradering kan vi frigöra den verkliga potentialen hos Irlands arbetsstyrka och säkerställa att vi förblir en mycket attraktiv plats för att göra affärer långt in i framtiden.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.