Två chefer lämnade sina företag för att skapa en cannabisproduktaffär

När ett par entreprenörer lyckas lämna sina chefspositioner som anställda för att skapa ett eget företag finns det inga proffs som är mer nöjda med sitt beslut eller mer övertygade om att de ska ta sig an världen. Detta är fallet med Alejandro Martí och Borja Vera, grundare av Votum World, a börja Spanskt bioteknikföretag, skapat för exakt tre år sedan, som ligger i framkant av innovation inom hälso- och sportprodukter baserade på cannabinoider för att förbättra välbefinnande och fysisk prestation. TILLhar precis tecknat en andra kapitalökning, för 500 000 euro, med en företagsvärdering som överstiger 3,5 miljoner.

Men inte alla hans nära välkomnade förändringen i livet. ”I mitt fall minns jag att min mormor skällde ut mig för att ha lämnat ett bra jobb i ett multinationellt företag, med vad det hade kostat mig i studierna, för att starta ett affärsäventyr från grunden”, mindes Alejandro Martí. Som tålmodigt förklarade för honom att det var för att skapa produkter som skulle förbättra hans artrit. ”Men grejen är att när han fick reda på att det var en verksamhet relaterad till cannabis, var han verkligen orolig: 'Åh mamma, låt oss se om du hamnar i fängelse!'”

I verkligheten utvecklar Votum World produkter och lösningar för ångest, stress, koncentrationsbrist, sömn- och viloproblem, muskelåterhämtning, kronisk smärta… genom formler som inte använder cannabis på ett generiskt sätt. ”Av de 113 cannabinoiderna, som är de kemiska föreningar som verkar på receptorerna med samma namn som finns i människokroppen och andra däggdjur, vi eliminerar psykoaktiva ämnen, som är olagliga och skadliga för systemet, och vi arbetar med de andra, som visar positiva konsekvenser på mänskliga celler; eftersom cannabinoidreceptorer har en direkt effekt på frisättningen av neurotransmittorer i hjärnan”, förklarade de för denna tidning.

Cannabisprodukter är en fantastisk affärsmöjlighet

Upptäckten av denna fysiologiska verklighet är ganska ny, och det gör det till en ny marknad med stor tillväxtpotential. Åtminstone, enligt skaparna av Votum World, som långt ifrån är relaterade till klinisk forskning eller medicinska studier, De betraktar sig själva som professionella chefer och säljare. ”I verkligheten är det här företaget baserat på dessa två grunder. Å ena sidan de framsteg som kan göras i formuleringen av produkter som kan lindra en mängd fysiska problem, som tidigare bara lösts med farmakologisk kemi. Och å andra sidan, marknadsföring och marknadsföring, som kan se till att denna FoU kommer till stånd, att den kommersialiseras och i slutändan når de människor som behöver den.”

Avsikten att sätta stopp för tusentals människors obehag är det som fick dessa två entreprenörer att döpa sitt framväxande företag med ett namn som kombinerar latin (votum betyder begär) och engelska, ”eftersom vår avsikt är önskan att uppnå en ny värld, med mindre lidande och fysiska svårigheter, eller åtminstone en bättre”, kommenterade båda parter.

Nadia Gómez, femfaldig spansk mästare i karate,
mellan Alejandro Martí och Borja Vera, grundare av Votum World.

I februari 2021 såg denna startup dagens ljus och bara ett år senare fick den redan 225 000 euro genom en kapitalökning som tecknades tack vare att företaget redan värderades, av en oberoende finansbyrå, till 1,5 miljoner euro. . Signaturen Man har en personal på 15 personer och räknar med att nå en försäljning på nära 750 000 euro i år. ”På bara två år har vi nästan tredubblat dess värde. Och utsikterna är så goda att vi inte saknar externa investerare i väntan på våra nästa drag”, fortsatte Alejandro Martí.

Ett av de senaste affärsbesluten har varit öppnandet av en delegation i Mexiko, ”eftersom vi vill börja öppna upp marknaden på andra sidan Atlanten”, förklarade medgrundaren av Votum World, som på andra sidan skalan, att av de mindre bra saker som har hänt under de senaste två år, anger hur koncentrerat det måste vara entreprenören i att driva sin verksamhet framåt, ”som måste lägga undan allt som inte är väsentligt. När du åtar dig och skapar ett projekt som är ditt liv, i en viss mening tappar du personligt fokus, du behöver stöd för att utföra den enorma ansträngningen att generera något ur ingenting och försöka förbättra världen.” Naturligtvis, för Alejandro Martí, ”målet är värt det.”

Startupen har den femfaldiga spanska mästaren i karatekämpen Nadia Gómez som ambassadör

En annan affärsframgång har varit ”uppnå en avsevärd minskning av driftskostnaderna. Man kan säga att vi är nära 70% effektivare när det gäller produktionsmarginaler, tack vare en formel som har gjort det möjligt för oss att förbättra produkten och till en lägre kostnad uppnå större lönsamhet för verksamheten.”

Detta har möjliggjort Votum World också öka antalet produkter som erbjuds på marknaden med 50 %, från 20 år 2022 till nuvarande 32, för att förbättra menstruationssmärta hos kvinnor under deras mens eller för att uppnå högre nivåer av mental koncentration hos personer som förbereder sig för tävlingsprov. ”Och även en snabbt absorberad sublingual olja, som har invigt vår linje exklusivt fokuserad på sport, och för vilken vi har skrivit på Santander karateka Nadia Gómez som ambassadör.”

De femfaldig mästare i Spanien och bronsmedaljör i senaste EM i karate ersätter en annan ikon som behandlade hans ryggmuskelproblem med denna produkt börja: Regino Hernandez, första spanska snowboardmedaljören, och som, nu pensionerad, bröt en 26-årig torka utan en spansk medalj i ett vinter-OS, sedan Blanca Fernández Ochoas 1992. ”Två idrottare, Nadia och Regino, som inte känner några gränser; den där de går för allt. Gillar det här företaget…” avslutade medgrundaren av Votum World.