Två företagare kopplar samman turistuthyrningsföretag med varumärken som är intresserade av reklam

Aloja Experience är en upplevelsebaserad marknadsföringsstartup som dök upp i november 2020 i Madrid, driven av Cristian Rivas entreprenörsvision, som hade en gedigen meritlista inom marknadsföring och publicitet, och Santiago Tobón, som har genomförts med olika framgångsrika projekt i hans hemstad, Colombia, och i olika länder som Peru och Kina.

Fröet till detta initiativ grodde när Santiago observerade det ”icke-hotell turistboende” i Spanien, som de som erbjuds på plattformar som Airbnb eller Booking, De saknade en personlig och välkomnande touch vilket många turister uppskattar.

Tillsammans bestämde de sig för att fylla denna lucka på marknaden, vilket gav upphov till Aloja Experience, med uppdraget att tillhandahålla ”unika och minnesvärda upplevelser i turistboenden”. Från val av strategiska områden och boenden till design av aktiveringsmekanik och logistikhantering, Aloja Experience ansvarar för att koppla ihop varumärken som vill marknadsföra sig själva och genomföra aktiveringar eller event med boende, och tar också hand om alla nödvändiga aspekter för att genomföra en marknadsföringskampanj i denna affärsnisch, där det finns fler och fler frilansare. Dessutom tillhandahåller de detaljerade rapporter som gör att varumärken kan utvärdera effekten av deras marknadsföringsaktiviteter från början till slut.

Entreprenörer har skapat sin egen metod: MEED-effekten

Varumärkets tillvägagångssätt, som förklaras av dess medgrundare Santiago Tobón, bygger på att skapa ”MEED-effekt”, som är förkortningen för Perfekt ögonblick, idealisk miljö, WOW-effekt och hållbarhet. Denna metod fokuserar inte bara på att erbjuda ett unikt och speciellt ögonblick för gästen, utan också på se till att effekten av upplevelsen varar över tidlämnar ett gott intryck i kundens sinne.

I sitt första event i San Sebastián lyckades de fånga uppmärksamheten hos mer än 200 personer, fördelade på totalt 40 boenden. De har för närvarande mer än 21 000 registrerade boenden i 47 spanska provinseräven med närvaro i Portugal och Andorra.

Aloja Experience har etablerat sig som en plattform i branschen genom att arbeta med båda märken som Mahou San Miguel, Cantabria Labs, Pernod Ricard och Laboratorios Dermofarm, bland andra, som med mindre och framväxande företag. Varje upplevelsebaserad marknadsföringskampanj är anpassad till varje kunds specifika produkter och budget, ”försäkrar effektiva och mätbara resultat oavsett dess storlek eller omfattning”, sa Tobón.

Erfarenhetsaktivering på Ibiza | Värd Erfarenhet

I vad ska ett framväxande företag investera intäkterna från en finansieringsrunda?

I slutet av 2022 avslutades Aloja Experience framgångsrikt sin första finansieringsomgång, vilket uppnår en investering på 150 000 euro. Denna operation var leds av Unitatea/DraperB1 och Framgångsrika SPV-fonder och hade deltagande av startacceleratorn Bcombinator och investeringsnätverket Fandis.

De insamlade medlen tilldelades flera viktiga tillväxtområden för uppstarten. En betydande del investerades i utveckling av en mer avancerad plattform, vilket gör att varumärken kan designa och kontraktera sina marknadsföringskampanjer med bara några få klick. Dessutom använde företagarna även en del av investeringen till utöka din räckvidd. Detta gjorde det möjligt att införliva fler turistboenden i sitt nätverk, såväl som utforskning av nya typer av turistkanaler. Denna strategiska expansion gjorde det lättare för dem att nå en bredare och mer mångfaldig publik, vilket maximerade effekten av marknadsföringskampanjer.

Spanien är ett perfekt ställe att öppna ett företag relaterat till turistboende

”Något väldigt unikt med Spanien är dess mångfald av högsäsonger under hela året” påpekade Tobón, som är idealisk för hotell- och turistbranschen. Å ena sidan är de det traditionella årstider högt flöde av turister som, sommar och julden senare uppdelad i två mycket olika perioder: den strandturism i december, som fokuserar på destinationer som Kanarieöarna; och den snöturism, som de som erbjuds av skidcenter.

Dock, Resten av året har också särdrag enligt provinserna och turistmålen. Dessutom sker utflykter och resor till olika städer och orter under hela året. Det finns speciella datum som lockar besökare, som t.ex Sevillamässan i april, eller Stilla veckan, som lockar en mängd familjer Camino de Santiago i september och den olika musikfestivaler som hålls under hela året, ”som BBK Bilbao, som inte bara lockar människor från området utan från hela Spanien.” Denna variation av årstider och evenemang bidrar till stärka turismsektorn och att upprätthålla konstant aktivitet i den spanska besöksnäringen under hela året.

Aloja Experience strävar efter att lämna halvön och experimentera i andra sektorer bortom turistboende

Inför 2024 har Aloja Experience tagit fram en en rad strategiska mål som återspeglar deras ambition att växa och diversifiera sig på marknaden:

  • För det första, Dess primära mål är att konsolidera sig själv som den främsta upplevelsemarknadsföringskanalen. För att uppnå detta kommer företaget att fokusera på att erbjuda en unik kombination av upplevelser för användare och generera en bestående inverkan på deras varumärkesupplevelse.
  • För det andra söker Aloja Experience Vidga dina vyer genom att ge dig ut i nya sektorer. Dess avsikt är att utforska marknaden för livsstilstjänster, som täcker områden som t.ex transporter, underhållning och andra aspekter relaterade till turisters fritid.
  • För det tredje överväger startupen en ambitiösa geografiska expansionsmål. Den försöker överskrida halvöns gränser och etablera din närvaro på nya internationella marknadermed syftet att fånga uppmärksamheten hos nya varumärken och affärspartners runt om i världen.